قرآن كتاب الهى، نور هدايت، شفاى سينه از دردهاى اخلاقى، راهنما بسوى زندگى برتر، ذكر حق، مفسّر حقايق، نظمدهنده امور، منبع پند و عبرت، مولّد آگاهى و بصيرت، علاج كوردلى، صراط مستقيم، ميزان تشخيص حق و باطل، مبيّن مسائل عالى اخلاقى، نشان دهنده حيات نيكان و پاكان، و حجت حضرت حق در دنيا و آخرت است.
مرد و زن در برابر اين نعمت بىنظير الهى مسئول و مكلّفند، تكليف آنان يادگرفتن قرآن و عمل به آيات آن در تمام شئون حيات است.
بىتفاوتى نسبت به كتاب خدا گناهى بس بزرگ، و معصيتى بس عظيم است.
قرآن نامه حق بسوى عبد است، كه پاسخ اين نامه به وسيله عبد واجب است، و پاسخ آن از جهت قلب، آراستهشدن به عقايد حقه، و از جهت نفس متّصفشدن به حقايق اخلاقى، و از جهت جسم قرارگرفتن در گردونه عمل صالح است.
رسول حق (صلى الله عليه وآله وسلم) فرمود:
در هجوم فتنهها كه همچون شب تاريك به شما حملهور مىشود، به قرآن پناه ببريد، و صولت هجوم فتنه را با عمل به قرآن در هم شكنيد و مگذاريد فضاى زندگى با حكومت فتنه تيره و تار شود.
قرآن شفيعى است كه شفاعتش در پيشگاه حق قبول، و شكايتكنندهاى است كه شكايتش پذيرفته است.
آنكه قرآن را راهبر خود قرار دهد، از بركت قرآن به بهشت مىرسد، و هر كه نسبت به كتاب خدا بىتفاوت باشد، مسيرش به طرف جهنم است، قرآن دليل و راهنماى بسوى بهترين راه است.
اميرالمؤمنين (عليه السلام) فرمود:
افْضَلُ الذِّكْرِ الْقُرْآنُ بِهِ تُشْرَحُ الصُّدُورُ، وَ تَسْتَنيرُ السَّرائِرُ.
برترين ذكر قرآن است، با قرآن شرح صدر و نورانيت باطن حاصل مىگردد.
امام صادق (عليه السلام) فرمود:
مَنْ لَمْيَعْرِفِ الْحَقَّ مِنَ الْقُرْآنِ لَمْيَتَنَكَّبِ الْفِتَنَ.
كسى كه حق را از قرآن نشناخت، از فتنه كناره نگرفت.
على (عليه السلام) فرمود:
انَّ احْسَنَ الْقَصَصِ وَابْلَغَ الْمَوْعِظَهِ وَانْفَعَ التَّذَكُّرِ كِتابُ اللهِ جَلَوَعَزَّ.
همانا نيكوترين داستانها، و بليغترين موعظه، و سودمندترين تذكر كتاب خداى بزرگ و عزيز است.
انَّ فيهِ شِفاءً مِنْ اكْبَرِ الدّاءِ وَهُوَ الْكُفْرُ وَالنِّفاقُ، وَالْغَىُّ وَالضَّلالُ.
همانا در قرآن مجيد درمان از بزرگترين دردهاست، و آن كفر و نفاق و گمراهى ضلالت است.
رسول حق (صلى الله عليه وآله وسلم) فرمود:
الْقُرْآنُ غَنِىًّ لاغِنى دُونَهُ، وَلافَقْرَ بَعْدَهُ.
قرآن ثروتى است كه غير آن ثروتى نيست، و پس از آن فقرى نمىباشد.
امام صادق (عليه السلام) فرمود:
يَنْبَغى لِلْمُؤْمِنِ انْلايَمُوتَ حَتّى يَتَعَلَّمَ الْقُرْآنَ اوْ يَكُونَ فى تَعَلُّمِهِ.
سزاوار است مؤمن نميرد، تا قرآن را بياموزد، يا در حال آموزش آن باشد.
رسول حق (صلى الله عليه وآله وسلم) فرمود:
خِيارُكُمْ مَنْ تَعَلَّمَ الْقُرْآنَ وَعَلَّمَهُ.
بهترين شما كسى است كه قرآن را بياموزد و آموزش دهد.
با توجه به اين روايات بسيار مهم، مسئوليت سنگين سرپرست خانه روشنتر مىشود.
سرپرست خانه لازم است قرآن را فرابگيرد، و زمينه فراگيرى زن و فرزند را نيز فراهم كند، آنگاه همه با هم به كتاب خدا عمل كنند، تا عرصهگاه خانه از آلودگىها پاك، و به حسنات و نيكىها آراسته شود، و در نتيجه خانه و خانواده نمونهاى از بهشت آخرت گردد.
خانهاى كه از ظلم و عدوان پاك، و از برّ و تقوا بهرهمند، و فضايش از آسايش و امنيت، و صدق و راستى، و درستى و امانت معطّر است.
خانهاى كه اهلش اهل قرآنند، از بركت قرآن رشد عقلى و فكرى پيدا مىكنند، كه عقل هماهنگ با قرآن مجيد عقل ملكوتى، و مايه عرشى و آخرتى است، و سودش عبادت حق، و تحصيل بهشت جاودانى است.