پایگاه اطلاع رسانی

استاد حسین انصاریان

انحرافات فكرى‏

انحرافات فكرى‏

بدترين انحراف، انحراف فكرى است، انحرافى كه سبب مى‏گردد كه انسان خوب و بد را به طور صحيح تشخيص ندهد بلكه بالاتر، باطل در نظرش حق و حق در ديدش باطل جلوه كند.

روايت زير نشان‏دهنده انحراف فكرى و غلط تشخيص دادن حقايق است.

پيامبر اسلام صلى الله عليه و آله روزى به ياران خود فرمود:

«كَيْفَ بِكُمْ إذَا فَسَدَتْ نِسَاؤُكُمْ، وَفَسَقَ شَبَابُكُمْ وَلَمْ تَأمُرُوا بِالْمَعْرُوفِ وَلَمْ تَنْهَوا عَنِ المُنْكَرِ؟ فَقِيلَ لَهُ: وَيَكُونُ ذَلِكَ يَا رَسُول اللَّهِ؟ فَقَالَ: نَعَمْ وَشَرٌّ مِن ذَلِكَ، كَيْفَ بِكُم إذَا أمَرْتُمْ بِالمُنْكَرِ وَنَهَيْتُمْ عَنِ المَعرُوفِ؟ فَقِيلَ لَهُ: يَا رَسولَ اللَّهِ وَيَكُونُ ذَلِكَ؟ قَالَ: نَعَمْ وَشَرٌّ مِنْ ذَلِكَ، كَيْفَ بِكُمْ إذَا رَأيْتُمُ المَعْرُوفَ مُنكَراً وَالمُنْكَرَ مَعْرُوفاً؟!» «1».

روزگارى فرا مى‏رسد كه زنان و جوانان شما فاسد و فاسق مى‏وشند و امر به معروف و نهى از منكر متروك مى‏ماند.

ياران با تعجب پرسيدند چنين چيزى ممكن است؟ فرمود: بدتر از اين هم انجام مى‏گيرد، زمانى فرا مى‏رسد كه شما را به بديها وادارند و از خوبى‏ها بازدارند!

به حضرت گفتند: آيا چنين كارى واقع مى‏شود؟ فرمود: بدتر از اين هم پيش مى‏آيد و آن اين كه خوبى‏ها در نظر مردم بد جلوه مى‏كند و بدى‏ها خوب به نظر مى‏آيد!!

جمله پايانى رسول خدا صلى الله عليه و آله ناظر به اين حقيقت است كه تشخيص مردم دگرگون خواهد شد، مردم بر اثر كثرت گناه و فراوان شدن زشتى‏ها و گرفتار آمدن مردم به آلودگى‏ها، خوبى‏ها و بدى‏ها را از هم تميز نخواهند داد بلكه رذائل اخلاقى جاى فضايل اخلاقى را خواهد گرفت.

متاسفانه محيط بسيارى از خانه‏ها براى سرگرمى‏ها مخرّب، محيطى‏ رها و بى‏در و پيكر است.

آنچه را كودكان و به ويژه نوجوانان از راه ديدن و شنيدن ياد مى‏گيرند، گمراه كننده است. اكثر فيلم‏ها، ويدئوها، سى‏دى‏هاى تصويرى و گفتارى و بخصوص ماهواره‏ها، بيشترين چيزى كه نشان مى‏دهند از ماجراهاى عشقى و گانگستر بازى مايه گرفته و دختران و پسران را به وادى گمراهى و تخريب شخصيت و از كار افتادن عقل و خرد و تخدير هوش و حواس سوق مى‏دهد.

براى اين كه به تأثير اين ابزار سرگرمى و وسائل مشغوليت و عناصر لهوى و اثرات آن در فكر انسان پى ببريم، كافى است روحيات كودكانى را كه چند بار به تماشاى فيلم‏هاى جنايى و خشن رفته‏اند مورد مطالعه قرار دهيم.

اكثر اين كودكان در وقت فراغت و بيكارى به تقليد از آرتيست‏هاى فيلم‏ها در كوچه و خيابان و خانه و دبستان به جان هم مى‏افتند و با مشت، سر و صورت يكديگر را مى‏كوبند و با لگد، به يكديگر حمله مى‏كنند و در هنگام زد و خورد نام آرتيست‏هاى فيلم و سينما را روى خود مى‏گذارند و برخى اوقات كار به جاهاى بالاتر مى‏كشد.

منبع
  • پایگاه عرفان