كر و كور شدن باطن زليخا
در اين سوره صحبت از زنى است كه داراى عشق نفس امّارهاى شديد و آتشين است كه شعله اين عشق، تمام ارزشهاى انسانى اين زن را سوزانده، كه ديگر نسبت به شوهر و پاكدامنى خود، و لطمه زدن به موقعيت جنس زن حسابگر نيست. اميرالمؤمنين عليه السلام مىفرمايد: عشق او را كور كرده است، نمىبيند. نه خدا را مىبيند، نه قيامت و نه عاقبت خود را. ديگر پاكى خودش را لحاظ نمىكند و حقوق شوهرش را نمىبيند. در مسيرى افتاده است كه فقط مىگويد: اين جوان بايد كام مرا برآورد. همين و بس. ديگر نمىفهمد كه اين كار خيانت به خود و شوهر است. خرابى دنيا و آخرتش است و اين شهوت او را به گناهى مىكشد كه اگر اين گناه اتفاق بيفتد، در قيامت عذابش دو برابر ديگر گناهان است. در حالى كه بىنماز، روزه خوار و قاتل را دو برابر عذاب نمىكند. «عباد الرحمن» زير بار سنگين گناه نمىروند: «وَ عِبَادُ الرَّحْمنِ الَّذِينَ يَمْشُونَ عَلَى الْأَرْضِ هَوْنًا وَ إِذَا خَاطَبَهُمُ الْجهِلُونَ قَالُواْ سَلمًا» وقتى با زبان نفهمها برخورد مىكنند، درگير نمىشوند؛ چون آن درگيرى را به سود خود نمىبينند. وقتى با كسى درگيرى علمى پيدا مىكند، سود دارد؛ چون طرف مقابل از اشكال و شبههاش مجاب مىشود. وقتى با كسى درگيرى اخلاقى پيدا مىكند، در آن درگيرى عملًا به طرف مقابل، درس رعايت ادب مىدهد كه طرف مقابل خجالت زده مىشود. عباد واقعى خدا با زبان نفهمها، جاهلان و آنهايى كه بر نادانى خود مصرّ هستند، درگير نمىشوند و مىگويند: ما با شما بحث و حرفى نداريم. برو به سلامت. «وَ إِذَا مَرُّواْ بِاللَّغْوِ مَرُّواْ كِرَامًا» هنگامى كه به شخص بىهنر و گفتار و كردار بيهوده مىرسند، با بزرگوارى عبور مىكنند و خود را در معرض مسخره مسخرهكنندگان قرار نمىدهند. كرامت و بزرگوارى دارند. بعد صفات ديگر آنان را بر مىشمارد و مىفرمايد: «وَ لَايَزْنُونَ» عباد خدا اهل رابطه نامشروع با نامحرم نيستند. تا چه وقت؟ تا وقتى جوان هستند؟ نه، تا آخر عمر؛ زيرا نگاه اهل معرفت به همه مسائل، نگاهى روشنبينانه و درست است.
دو برابر بودن گناه زنا
اهل بندگى خدا، زنا را تنها زنا نمىبينند كه هوس كنند انجام بدهند، بلكه آنها در باطن خود زنا را عذاب مضاعف و دو برابر مىبينند، لذا براى آنان هيچ لذتى ندارد، بلكه از زنا فرار مىكنند. «وَ لَايَزْنُونَ وَمَن يَفْعَلْ ذَ لِكَ يَلْقَ أَثَامًا* يُضعَفْ لَهُ الْعَذَابُ يَوْمَ الْقِيمَةِ» كسانى كه مرتكب زنا شوند خود را درگير دوزخ و عذاب دو برابر كردهاند. بىنماز، روزهخوار، رباخور، قاتل و مانند آن يك عذاب دارند. اما آن كسى كه دامن پاك خود را به زنا نجس مىكند، چون اين دامن پاك براى خدا خيلى ارزش دارد، از اينرو دو برابر عذاب مىشود.
اين نوع عشق، زن را كور كرده و در جايگاه حضيض و پستى قرار مىدهد و او را به اسفل سافلين جهنم سوق مىدهد. آيا نمونه چنين زنانى لياقت دارند كه مردان و زنان از آنها تقليد كنند. اين يك طرف داستان است، اما طرف ديگر جوانى قرار دارد كه در اوج جوانى است، ولى نگاه او به زندگى و هستى، همان نگاهى است كه خدا دارد.
English