وجود مبارک کلینی (رحمة الله علیه) در اصول کافی روایت مهمی را از پیامبر اسلام (صلی الله علیه و آله) نقل کرده است که در باب فضل قرآن کریم، پیامبر اکرم(ص) در بخشی از روایت خویش قرآن را چنین معرفی فرموده اند:
«هو الدلیل یدل علی خیر سبیـل»(اصول کافی:2/599،حدیث 2).
قرآن کریم راهنمایی است که انسان را به سبیل خیر و بهترین راه دلالت می کند؛ این بهترین راه همان صراط مستقیم است که در تفسیر صراط مستقیم بطور مفصل پیرامون آن بحث خواهیم نمود.
در ادامه معرفی قرآن کریم فرمودند:
«و هو کتاب فیه تفصیل و بیان و تحصیل» (اصول کافی:2/599،حدیث 2).
با این تعابیر، پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله) به دنبال شناساندن قرآن کریم هستند.
این کتاب (تفصیل) است؛ تفصیل مصدر باب تفعیل است. فصل به معنای جدا کردن می باشد؛ یعنی این کتاب هر حقی را از هر باطلی جدا می کند. بنابراین با تدبر در قرآن کریم، اندیشه ما را یک اندیشه مستقیمی قرار میدهد که بوسیله این کتاب هر حقی و هر باطلی را در هر زمینه ای بشناسیم، تا مثل دیگران دچار تلبس حق به باطل نشویم، حق را باطل نبینیم و باطل را حق نبینیم؛ که این خود یک انحراف فکری بسیار خطرناک است. و بیان به معنای کتاب روشنگر است و هر مجهولی که داریم برایمان معلوم می کند، هر حقیقتی را که نمی دانیم برایمان روشن میکند. تحصیل هم مصدر است؛ یعنی راه به دست آوردن مقاصد عالی، اهداف مهم و ارزشها را به ما نشان میدهد و این زمینه را به ما میدهد که اگر بخواهیم، برای بدست آوردن ارزشها و اهداف عالی قیام کنیم. با قرآن مجید میتوان به این کار قیام کرد.
در ادامه حدیث نبوی در معرفی کتاب خدا به ما می فرماید: «ظاهره عنیق»(اصول کافی :2/599، حدیث 2)
ظاهر این آیات زیباست چون در حد اعلای فصاحت و بلاغت قرار دارد؛ زیرا کلام پروردگار عالم است.
امیرالمومنین(علیه السلام) در نهج البلاغه می فرمایند:
«فانه احسن الحدیث و ابلغ الموعظه؛ قرآن زیباترین گفتار و رساترین موعظه است».
«و باطنه عمیق(الکفای2/599،حدیث 2». باطن این کتاب خیلی ژرف است و دور از دسترس عقول جزئیه است؛ قطعا کسانی که عقل معمولی دارند به عمق این کتاب نمی توانند برسند، مگر عقولی که با طهارت عقاید و با طهارت اعمال و با اتصال به عقول عالیه انبیاء و ائمه طاهرین (علیهم السلام) بتوانند به عمق قرآن کریم برسند.
ادامه روایت پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله) در باب فضیلت قرآن کریم را در جلسه بعد شرح خواهیم داد.
منبع : مرکز علمی تحقیقاتی دارالعرفان الشیعی