قرآن کریم مفاتیح الجنان نهج البلاغه صحیفه سجادیه

معناى جهاد اكبر


 

اگر من بيشتر اوقات زندگى خود را، از عمل صالح، عبادت خدا و خدمت به بندگان خدا پر كنم، وارد جهاد اكبر شده ام.

«قَضَوا الجهاد الاصغر و بقى علينا جهاد الاكبر قيل: يا رسول الله! و ما الجهاد الاكبر؟ قال جهاد النفس»  هنگامى كه شما اوقات زندگى خود را با خدمت و عبادت پر كنيد، در حقيقت در برابر هواى نفس موضع گرفته ايد و به يك جنگ الهى عليه جنود شيطانى باطن برخواسته ايد و با عمل صالح، ديو هواى نفس را به تدريج ضعيف مى كنيد، تا وقتى نفس از هوا و هوس بيفتد، و تبديل به نفس مطمئنّه شود. و انسان آرام مى گيرد. «مطمئنّه»؛ يعنى آرام بگيرد.

اين از آثار عمل بر مبناى «بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ» است. عملى كه با خدا معامله مى شود و به اميد رحمانيت و رحيميت پروردگار است.

آيه پنجم: دوباره مسأله خلقت انسان را مطرح مى كند.

«خُلِقَ الْإِنْسانُ ضَعِيفاً»

ناتوان آفريده شده، اما مى تواند به يك توانمندى بى نظيرى نائل شود. در بدو امر و ابتداى كار ناتوان آفريده شده است، ما هم قوانين، مقررات، حلال و حرام و فرمان هاى خود را، با لحاظ كردن اراده، بدن و قلب محدود و توان ضعيف انسان نظام داديم.

«يُرِيدُ اللَّهُ أَنْ يُخَفِّفَ عَنْكُمْ»

من تمام قوانين را آسان و سبك براى شما قرار دادم.

در ماه رمضان با اينكه غذا نمى خوريم، آن هم وسط روز، كه بيش از اول صبح و شب نيازمند به غذا هستيم؛ زيرا در روز كار و فعاليت مى كنيم، اما احوال ما غير از ماه رمضان خيلى بهتر است و سبك تر هستيم.

من اراده دائمى دارم كه تمام پيشنهادات خود را به شما سهل و آسان و سبك بگيرم كه خود شما را از هزار گونه بار سنگين و عمل به خواسته هاى من، سبك كند. شما اگر در ماه رمضان، غذاى خود را نصف ايام ديگر كنيد، يعنى سحرى و افطار را كمتر بخوريد. بعد از ماه رمضان به هر آزمايشگاهى مراجعه كنيد، مى بينيد كه از قبل سالم تر هستيد و عوارضى در خون شما ديده نمى شود. وزنتان سبك شده، سبك شدن وزن آثار بسيارى براى زانو و كمر و مفاصل دارد، علاوه بر اين روزه، عذاب روز قيامت را، به خاطر گناهان، سبك مى كند تا آتش را به خاموشى بكشاند.

اين معناى:

«يُرِيدُ اللَّهُ أَنْ يُخَفِّفَ عَنْكُمْ»

است.

 


منبع : پایگاه عرفان
اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی:

آخرین مطالب


بیشترین بازدید این مجموعه