قرآن کریم مفاتیح الجنان نهج البلاغه صحیفه سجادیه

تفسير اولوالأمر

 

وجود مبارک حضرت هادي و حضرت عسکري8 با سندي بسيار قوي و متين که در سند رجال برجسته است، نقل مي‌کنند که جابر بن عبدالله انصاري در محضر مبارک رسول خدا (ص)  عرض کرد: بخشي از يک آية قرآن براي من روشن نيست.

از حرف جابر معلوم مي‌شود اين‌گونه نيست که برای هر کسی که زبان مادريش، زبان عربي باشد و نسل‌ها در منطقة عرب زيسته باشد، درک قرآن آسان باشد. چند بار خدا در قرآن مي‌فرمايد: فهم اين قرآن معلم مي‌خواهد و معلم قرآن، پيامبر و اهل ذکر هستند:

(هُوَ الَّذي بَعَثَ فِي الْأُمِّيِّينَ رَسُولاً مِنْهُمْ يَتْلُوا عَلَيْهِمْ آياتِهِ وَ يُزَكِّيهِمْ وَ يُعَلِّمُهُمُ الْكِتابَ)

معلوم مي‌شود فهم قرآن مجيد جز با معلم براي همگان، ميسر نيست. پس هر چه را که خود آدم از آيات مي‌فهمد، نبايد به آيات تحميل کند. پيامبر اسلام (ص)  فرمود: آيه را بخوانيد. کدام آيه را نمي‌فهميد؟ گفت: آية شريف:

(يا أَيُّهَا الَّذينَ آمَنُوا أَطيعُوا اللَّهَ وَ أَطيعُوا الرَّسُولَ وَ أُولِي الْأَمْرِ مِنْكُمْ)

«اطيعوا الله» روشن است. امر واجب است که از خدا اطاعت کنيم. رسول او نیز شما هستيد؛ و واجب است به حكم خدا از شما اطاعت کنم. بعد مي‌گويد واجب است مانند اطاعت از خدا و پيامبر، از «اولي الامر» اطاعت کنيد. سپس با واو عاطفه فرموده «و اولي الامر منکم»؛ معلوم مي‌شود اولي الامر از نظر عظمت، در كنار خدا و پيامبر هستند. يا رسول الله! اولي الامر چه کساني هستند؟

پيامبر (ص)  فرمود: اميرالمؤمنين (علیه السلام) اولين اولي الامر است. منظور خدا در اين آيه از اولي الامر، علي بن ابي‌طالب است. مقصود از اولي الامر، صاحبان حکومت و ولايت است؛ كساني که کارگرداني حيات شما به آن‌ها واگذار شده است؛ چون به مصالح حيات شما از شما، آگاه‌ترند. آن‌ها بايد شما را راهنمايي کنند و بعد فرمود:

 

جابر بعد از اميرالمؤمنين، فرزندانش حسن و حسين، و بعد از او علي بن الحسين؛ و بقيه را شمرد تا امام دوازدهم. فرمود: «اولي الامر» اين‌ها هستند.


منبع : پایگاه عرفان
اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی:

آخرین مطالب


بیشترین بازدید این مجموعه