قرآن کریم مفاتیح الجنان نهج البلاغه صحیفه سجادیه

پيام اميرمؤمنان عليه السلام به فرماندار مكه‏

امام على عليه السلام به فرماندار مكه براى رعايت وضع زائران خانه حق، پيام مهمى دارند كه تمام فرمانداران مكه در همه تاريخ نسبت به اين پيام سخت موظف و مسؤولند.

امام مى فرمايد:

اى قثم بن عباس فرماندار حجاز! برخيز و با مردم حج بگزار و هم چنان كه خداوند دستور داده، بر انبوه حج گزاران كه گرد خانه خدا طواف مى كنند و هم چون گردابى سهمناك مى گردند، آيات خدا را تلاوت كن و از حق و حقيقت سخن بگوى.

در آنجا كه بيگانگان و دور نشينان از فرسنگ ها راه جمع مى شوند و چادرنشينان عرب، هم چنان با خوى صحرايى و تربيت قومى، قدم در محيط حرم مى گذارند، هزاران فكر مختلف در مغز آنان است و هزاران استعداد شديد و ضعيف در نهادشان پنهانست، فرصت خوبى است كه حكمران سخن راند و مرام مقدس اسلام را بر اجتماعى چنين رنگارنگ فرو خواند.

تو نيز آن چنان كه سزاوار است، دامن به كمر زن و حقايق دين را بيان كن و اصول برابرى و مساوات را كه سرلوحه قانون مقدس اسلام است، خاطر نشان عموم كن.

هر بامداد و شامگاه در محضر عدالت و حكومت بنشين و نيازمندان را با فروتنى و تواضع بپذير و به مظالم و عرايض قوم، با كمال دقت رسيدگى كن.

زنهار جامه دگرگون مپوشى و بر دادگاه حاجب و دربان مگذارى و در انجام خدمت خود بر ديگران منت ننهى، اگر خداى ناخواسته چنين شود، تو را كيفر خودپسندان و متكبران خواهم داد!!

خود دربان خويشتن باش و زبانت كار سفير كند؛ زيرا كسى كه بر آستان عدالتخانه معطل ماند و با دربانان گفت و شنود كند، پيداست كه دادخواهيش به كجا فرجام خواهد گرفت.

اموالى را كه در اين مأموريت از مسلمانان به نام بيت المال دريافت مى داريد، بايد به هنگام مصرف، دقيق رعايت شود كه مستمندان كلفت مند بر همگان مقدم باشند و تا در حد كافى بينوايان از مال اللّه استفاده نكرده اند، دينارى به بى نيازان نرسد.

آرى، آن تهيدستان كه عيال و فرزند دارند، از بيت المال بيش از ديگران حق مى برند. نمى دانم، چگونه تو را به كوى مستمندان فرستم و درباره فقراى مكه با تو به چه زبان سفارش كنم!!

واى بر تو! اگر شبى آسوده بخوابى و در حوزه فرمانداريت تيره بختى گرسنه و هراسان به سر برده باشد!!

به اهل مكه اخطار كن كه حق ندارند از ميهمانان طواف گزار خويش به هيچ نام دستمزد و اجرت بگيرند؛ زيرا خداى بزرگ در قرآن مجيد فرموده:

بومى و بيگانه در خانه خدا يكسان اند و هيچ يك را بر ديگرى فضيلت و برترى نيست .

 [وَطُفْ بِقَلْبِكَ مَعَ الْمَلائِكَةِ حَوْلَ الْعَرْشِ كَطَوافِكَ مَعَ الْمُسْلِمينَ بِنَفْسِكَ حَوْلَ الْبَيْتِ ]

 

 

 


منبع : پایگاه عرفان
اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی:

آخرین مطالب


بیشترین بازدید این مجموعه