استاد حسین انصاریان در سومین جلسه سخنرانی خود در مسجد امام رضا علیه السلام شهر تهران در دهه دوم محرم سال 1393، به استفاده صحیح از عقل و اتصال آن با پیامبران و ائمة طاهرین: پرداختند و به نمونة قرآنی آن اشاره نمودند و در همین رابطه به ایراد سخن پرداختند.
از عقلای قبل از ظهور اسلام در قرآن کریم یاد شده است. افرادی که با عقل سلیم فهمیدند که باید در روشنایی زندگی کنند و از افتادن در جهل بپرهیزند. افرادی که عقل جزئی خود را با عقل انبیای زمانشان پیوند دادند. بعد از غرق شدن مردم در توفان نوح هشتاد نفر از عقل خود بهره بردند و با اتصال به عقل حضرت نوح، سعادتمند شدند. نتیجه اعمال مؤمنین سه چیز است: حیات طیبه، بهشت در آخرت و رضایت پروردگار.
اگر مطیع خدا و پیامبر(ص) نباشید چیزی برای شما نمیماند و هیزم جهنم میشوید. زندگی حیوانات هم به هیچ یک از این سه نتیجه ختم نمیشود و در این صورت فرقی بین این انسانها و حیوان نیست.
ایشان به ماجرای فرعون یا همان رامسیس دوم اشاره نمودند که در روزگار حضرت موسی زندگی میکرد و فرمودند: به دلیل هم زمانی با این پیامبر خدا، قرآن ماجراهای او را نقل میکند. قرآن کریم به ماجرای آسیه همسر او اشاره میکند که این پیوند را با حضرت موسی برقرار کرد و بهشتی شد و سعادتمند در دنیا و آخرت گردید. هیچ پیوندی برتر و بهتر از پیوند بین عقل انسان با انبیاء نیست. وقتی برای فرعون روشن شد که آسیه این پیوند الهی را با حضرت موسی برقرار کرده است، از او خواست تا رابطه الهی خویش را با پیامبر الهی قطع کند و او حاضر به این کار نشد. فرعون دستور داد تا او را به شدیدترین عذاب به قتل برسانند. قرآن میفرماید:
﴿وَ ضَرَبَ اللَّهُ مَثَلاً لِلَّذِينَ آمَنُوا امْرَأَةَ فِرْعَوْنَ إِذْ قَالَتْ رَبِّ ابْنِ لِي عِنْدَکَ بَيْتاً فِي الْجَنَّةِ وَ نَجِّنِي مِنْ فِرْعَوْنَ وَ عَمَلِهِ وَ نَجِّنِي مِنَ الْقَوْمِ الظَّالِمِينَ﴾
خداوند متعال برای هر مرد و زن مؤمنی که به دنبال حق و حقیقت هستند، در سوره تحریم از همسر فرعون یاد کند و او را الگویشان قرار میدهد.
که من شما را دعا میکنم. اگر این فیض بین ما و حضرت قطع شود، دیگر چیزی برای ما باقی نمیماند. نباید به کم قانع شویم و ما هم دنبال فیض بیشتری باشیم و همانطور که آن زن درباری در راه دین خدا ثابت قدم ماند، ما هم با وجود انحرافات جامعة امروز، مثل ماهواره و غیره، در راه خدا ثابت قدم بمانیم.
منبع : پایگاه عرفان