به حضرت سيد الشهدا پيشنهاد شد در هر شهرى كه مىخواهند سكونت كنند و هر مالى كه مىخواهند در اختيار بگيرند و در عوض از يزيد اطاعت كنند. بدين ترتيب، از حضرت خواستند خدا را با يزيد عوض كند، خدا را كنار بگذارد و يزيد را در زندگىاش بگنجاند! چرا حضرت سيد الشهدا، عليه السلام، در برابر اين خواسته مقاومت كرد و تن به شهادت داد و فرمود:
«مثلى لا يبايع مثله».
انسانى مثل من با فردى چون يزيد بيعت نمىكند.
عقل كامل و جامع آن حضرت پذيرش اين دادوستد را زيانبار مىدانست؛ زيرا عقل ايشان همه ارزشها را در وجود پروردگار بزرگ عالم مىديد.
در روايات آمده است: در كنار دروازه مكه، مردم براى حضرت سيد الشهدا، عليه السلام، دلسوزى كردند و به ايشان گفتند: يابن رسول اللّه، اين سفر بوى خون مىدهد. شما از اين سفر صرفنظر كنيد! ولى حضرت جواب دادند: اشتياق من به مرگ از اشتياق يعقوب به ديدن يوسف بيشتر است. به راستى كه من، در اين مرگ، سرمايه بندگى را حفظ مىكنم و اين تجارت و كسب را از دست نمىدهم. پيامبر اكرم، صلى اللّه عليه و آله، در اينباره مىفرمايند:
«الكاسب حبيب اللّه».
كاسب دوست و حبيب خداوند عالم است.
چنين كاسبى حبيب خدا به شمار مىآيد. او با پروردگار خويش معامله مىكند و پروردگار نيز متاع او را به گرانترين قيمت مىخرد. قرآن كريم در اينباره مىفرمايد:
«إن اللّه اشترى من المؤمنين أنفسهم و أموالهم بأن لهم الجنة يقاتلون فى سبيل اللّه فيقتلون و يقتلون وعدا عليه حقا فى التوراة و الانجيل و القرآن و من أوفى بعهده من اللّه فاستبشروا ببيعكم الذى بايعتم به و ذلك هو الفوز العظيم».
يقينا، خدا از مؤمنان جانها و اموالشان را به بهاى آنكه بهشت براى آنان باشد خريده است. همان كسانى كه در راه خدا پيكار مىكنند، پس دشمن را مىكشند و خود در راه خدا كشته مىشوند. خدا آنان را بر عهده خود در تورات و انجيل و قرآن وعده بهشت داده است؛ وعدهاى حق. و چه كسى به عهد و پيمانش از خدا وفادارتر است؟ پس اى مؤمنان، به اين داد و ستدى كه انجام دادهايد خوشحال باشيد؛ و اين است كاميابى بزرگ.
منبع : پایگاه عرفان