حضرت استاد انصاریان، مفسر قرآن کریم در سیزدهمین روز ماه مبارک رمضان در مسجد حضرت امیرالمؤمنین علیه السلام تهران طی سخنانی اظهار داشتند: وجود مبارک رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم، تواضع و فروتنی را از نشانههای انسانهای فهمیده و خردمند معرفی میکنند.
ایشان فرمودند: تواضعی که مورد تأکید قرآن کریم و روایات ائمه معصومین علیهم السلام است، گاهی در پیشگاه پروردگار متعال مطرح میشود و گاهی در برابر انسانها مطرح است.
استاد انصاریان با بیان اینکه تواضع در پیشگاه پروردگار متعال بر ضد تکبر ابلیسی است، ابراز کردند: تواضع در برابر خداوند به معنای اطاعت امر است و تکبر به معنای سرپیچی از دستورات الهی است.
ایشان خاطرنشان کردند: خدای متعال در آیهای از قرآن کریم میفرماید: «من به ملائکه دستور دادم که به آدم سجده کنند و همه ملائکه اطاعت کردند اما ابلیس استکبار ورزید و اطاعت نکرد»؛ اطاعت ملائکه از دستور خداوند متعال، همان تواضع در برابر حضرت حق است و سرپیچی ابلیس هم همان تکبر بر ضد تواضع است.
استاد حوزه علمیه قم با ذکر مثالی درباره تواضع و تکبر در برابر پروردگار افزودند: علمای بزرگ شیعه از گذشته تاکنون کتابهای بسیاری درباره آیه خمس و این فریضه الهی نگاشتهاند؛ اطاعت از این دستور الهی و پرداخت یک پنجم باقیمانده مخارج به امام زمان (عج) و نمایندگان ایشان، تواضع در برابر پروردگار است؛ اما سرپیچی از پرداخت خمس تکبر در برابر خداوند است و تمامی اموال فرد را حرام میکند.
استاد اخلاق حوزه علمیه قم تصریح کردند: مبالغ خمس در راه حفظ دین، اعتقادات و احکام شرعی هزینه میشود اما کسی که خمس اموال خود را نمیپردازد، تنها به خود صدمه میزند و خدا به خوبی میتواند دینش را حفظ کند؛ اهلبیت معصومین علیهم السلام فرمودهاند که ضایعکنندگان خمس در روز محشر جزو دشمنانشان محسوب میشوند چراکه به ناحق در اموال امام زمانشان تصرف کردهاند.
ایشان یادآور شدند: خداوند در قرآن کریم به مردم میفرماید که خواه به قرآن کریم ایمان بیاورید یا نیاورید؛ همانا به کسانی که قبل از نزول قرآن، علم و فهم عطا شد، اگر قرآن را میدیدند در برابر من به خاک میافتادند و کمال تواضع را اعلام میکردند تا احکام الهی را اطاعت کرده و از معصیت خداوند دوری کنند.
استاد انصاریان با اشاره به خاطرهای از تواضع در برابر یکی از علمای بزرگ ادامه دادند: خدای متعال در آیهای از قرآن کریم میفرماید: «کسی که در برابر خداوند متعال تواضع کند، خدای متعال او را بزرگ میکند»؛ تاریخ نشان داده که هر کس در برابر خداوند تواضع کرده، فرج بزرگی در آن امر از زندگیاش حاصل شده است.
منبع : پایگاه عرفان