حضرت استاد انصاریان، مفسر قرآن کریم در چهاردهمین روز ماه مبارک رمضان در مسجد حضرت امیرالمؤمنین علیه السلام تهران طی سخنانی اظهار داشتند: انسانهای فهیم و خردمند همواره به یک حقیقت قرآنی توجه دارند که گوشهای از آن در اواخر قرن هجدهم میلادی برای دانشمندان جهان شناس رخ نشان داده است؛ بر اساس فهمی که از این حقیقت قرآنی یافتهاند، همواره به دنبال خیر بوده و از تمامی بدیها پرهیز میکنند حتی اگر برای آنان دشوار باشد و به مضیقه بیفتند.
ایشان فرمودند: پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم یکی از ده خصلت عاقلان و انسانهای فهمیده را فروتنی و تواضع در برابر خداوند متعال و همچنین مردم عنوان میکنند.
استاد انصاریان ابراز کردند: خدای متعال در آیههای متعددی از قرآن کریم بیان میفرمایند که کل خلقت عالم اعم از آسمانها و زمین و حیوان و درخت و خاک، خدای رحمان را تسبیح میکنند؛ بنابراین تمامی عالم، هر کدام به میزان خود از فهم و شعور برخوردار است؛ گوشهای از این حقیقت توسط دانشمندان کشف شده و میگویند حیوانات دارای فهم و نطق هستند.
ایشان با اشاره به روایتی خاطرنشان کردند: مردی ثروتمند و دارای همسری جوان بر سفره ناهار نشسته بود؛ تهیدستی بر در خانه زد تا غذایی بگیرد؛ آن مرد ثروتمند دست فقیر را پس زد و پس از مدتی، روزگار ثروت و متاع مرد ثروتمند را از او گرفت تا جایی که از شدت فقر همسر خود را نیز طلاق داد؛ از قضا آن زن با مرد ثروتمند دیگری ازدواج کرد و روزی بر سفره ناهار بنشسته بودند که ناگاه فقیری در زد؛ زن هنگامی که مرغ بریان سفره خود را به فقیر داد، دریافت که آن فقیر همسر سابقش بوده و اشک از چشمانش جاری شد؛ همسر دوم که حال زن را چنین دید، اعتراف کرد که آن تهیدستی که زمانی دستش توسط این مرد رد شده بود، خودش بوده است.
استاد حوزه علمیه قم با بیان اینکه علم داشتن ملازم با فهم نیست، افزودند: قرآن میفرماید برخی نسبت به امور دنیایی خود آگاهند اما نسبت به مسائل اخروی خود نفهمند؛ بنابراین انسانهایی وجود دارند که بدون علم، فهیم هستند و برخی نیز با تمام علم گسترده خود، هنوز نفهم هستند.
ایشان یادآور شدند: امام صادق علیه السلام میفرمایند: «سه امر است که محبت دیگران را به سوی شما جلب میکند؛ و آن سه امر دین داری، تواضع و بخشندگی است».
استاد انصاریان ادامه دادند: تدین انسانها سبب محبوب شدنشان در میان تمامی انسانهای خوب و بد میشود؛ زنان بدحجاب و مردان بی دین هم، با عفتان و متدینان عالم را دوست دارند.
ایشان در بخش دیگری از سخنان خود تأکید کردند: تجربه ثابت کرده است که انسان متواضع در برابر دیگران، در میان سایر انسانها عزیز و دوستداشتنی میشود؛ از همین روست که پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم یکی از خصلتهای انسانهای فهمیده را تواضع عنوان میکنند.
استاد اخلاق حوزه علمیه قم تصریح کردند: انسانهای خوب و بد از بخیل بیزارند و همه انسانها، فرد بخشنده را دوست داشته و عزیز میدارند.
منبع : پایگاه عرفان