پس از ثبت آیین پیاده روی اربعین حسینی به عنوان میراث ناملموس ملی در مرداد ماه ، اکنون تلاش هایی برای ثبت جهانی راهپیمایی اربعین در یونسکو با همکاری ایران و عراق در حال انجام است. تلاش هایی که امروز با توسعه درخواست های مردمی و حضور پر رنگ تر و بیش از پیش ، نیاز و ضرورتی مضاعف یافته است.
تهیه پرونده برای ثبت جهانی
بر همین اساس ، پرونده میراث معنوی ناملموس این مراسم و مسیر زیارتی آن به طور مشترک با کشور عراق توسط سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آماده خواهد شد.
آمادگی استان ایلام برای تهیه پرونده ثبت جهانی
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان ایلام نیزاز آمادگی این استان برای همکاری در تهیه پرونده و مستندسازی ثبت آیین پیاده روی اربعین حسینی در فهرست میراث جهانی یونسکو اعلام آمادگی کرده و اعلام کرده در زمینه جمع آوری آمار، اطلاعات، تصاویر و مستندات آماده همکاری های لازم است.
ضرورت ثبت جهانی پیاده روی اربعین
به نظر می رسد جنبه های متمایزی که در انجام این مراسم به چشم می خورد ، ثبت جهانی مراسم اربعین را لازم و ضروری ساخته است ، که در اینجا به این جنبه ها اشاره ای می کنیم.
1-مراسم و راهپیمایی اربعین حسینی از بزرگترین مراسمهای دینی دنیا به حساب میآید که حدود 20 میلیون نفر در آن شرکت می کنند. از دیدگاهی دیگر پیاده روی اربعین به عنوان بزرگترین تجمع مسلمانان در کربلای معلی باید در یونسکو ثبت شود. جمعیت میلیونی ترکیبی از 6۰ کشور جهان، با تنوع شیعه و سنی، پیادهروی نجف تا کربلا را به شوق و ارادتی که به امام حسین (ع) دارند، طی میکنند. آنها با عشق و علاقهای که به امام حسین (ع) دارند فراتر از ترسهایی که آنان را تهدید می کند، این حرکت را هر چه باشکوه تر برگزار میکنند .
2- یکی ازمهمترین جنبه های ضرورت ثبت جهانی آیین پیاده روی عظیم اربعین حسینی کمک به حفاظت و حراست از ارزش های معنوی این آیین و انتقال آن به نسل های آینده است.
3- از دیدگاه فرهنگی، معنوی و اجتماعی ، این پیاده روی عظیم ، ایمان و عشق را در دلها به همراه دارد و پیوند دهنده نژادهای مختلف جهان است.
4- از دیدگاه مذهبی، انقلابی و سیاسی در پیادهروی اربعین، زائران معرفت خداشناسی و امامشناسی را پیدا میکنند. تاثیرات پیاده روی اربعین در اثبات حقیقت کربلا است و جنبه انقلابی آن ، مبارزه با استکبار و جنبه سیاسی آن قدرت مسلمانان را نشان میدهد. به طور کلی این مراسم قدرت، وحدت و تقویت روحیه مسلمانان جهان را نشان میدهد و خنثیکننده طرحهای صهیونیسم و درس مهمی برای استکبار جهانی است. پیاده روی اربعین، سیره انبیا واولیای الهی و سنت اهل بیت(ع) است. به عشق امام حسین (ع) و شهدای کربلا، پیر و جوان با شوق، خود را به کربلا میرسانند.
5-در عرصه خارجی ،حضور میلیونی عزاداران در کربلا همزمان با برگزاری اربعین حسینی همه نگاه های جهانیان را به خود جلب می کند و رسانه های جهان را به توصیف و تصویر این اجتماع عظیم و شگفت انگیز دینی و آیینی وا می دارد. آنها از این مراسم با واژه هایی نظیر سیل عظیم مسلمانان، همایش سیاسی مذهبی شیعیان ، بزرگترین راهپیمایی مذهبی و شرکت در مراسم اربعین علی رغم تهدید گروه تروریستی داعش درباره این مراسم گزارش می دهند.
نگاهی به گزارش های شبکه های خارجی
نگاهی کوتاه به گزارش ها و تحلیل هایی که این رسانه ها پیرامون این رویداد ارائه می دهند، موید این نکته است .
شیکه تلویزیونی یورو نیوز اعلام کرد که بیش از 20 میلیون نفر از مسلمانان شیعه در روزی که آن را اربعین می خوانند با وجود تهدیدات داعش به زیارت پیشوای سوم مذهبی خود رفتند.
شبکه خبری بی بی سی نیز در گزارش امسال خود گفت : تهدیدهای امنیتی وانفجار بمب وخمپاره هم حریف اعتقادات هزاران شیعه برای شرکت در عزاداری اربعین نشد.میلیون ها زائر شیعه با وجود تهدیدهایی که از ناحیه گروه های تندرو وجود دارد، برای شرکت در مراسم اربعین به شهر کربلا سرازیر شده اند. بسیاری ازاین زائران چندین روز پیاده روی کرده اند تا به عزاداری امروز برسند. مسافت حدود 80 کیلومتری نجف تا کربلا مسیر اصلی راهپیمایی زائران بوده است.
پایگاه اینترنتی رادیو فردا گزارش داد زن و مرد، پیر وجوان، کودک و نوزاد راهی جاده هایی مملو ازجمعیت هستند که دیگر جایی برای عبور اتومبیل ها در آن باقی نمانده است.
توضیح این نکته نیز لازم است که از 30 سال قبل فقط 16 میراث در حوزه میراث فرهنگی به ثبت جهانی رسیده ، ولی خوشبختانه با توجه به اینکه در 3 سال اخیر 5 اثر میراث ایرانی از جمله شهر سفه، اطراف شهر شوش، کویر لوت و 11 قنات ایرانی در یونسکو به ثبت میراث جهانی رسیده است، امید به تحقق این دستاورد بزرگ را دو چندان می کند.
منابع : سلام خبر، ایسنا، تسنیم
فرآوری: علیرضا عابدینی
منبع : مهر نیوز