فارسی
شنبه 03 آذر 1403 - السبت 20 جمادى الاول 1446
قرآن کریم مفاتیح الجنان نهج البلاغه صحیفه سجادیه
0
نفر 0

خوشه هایی طلایی از جاذبه های اخلاقی پیامبر

خوشه هایی طلایی از جاذبه های اخلاقی پیامبر


در روزگاری که جهان دل زده از سیطره ی امپراطوری های مختلف روم، ایران و حاکمیت کلیسا بر جامعه انسانی بود و مستضعفان و فقرا از خودخواهی و بی اخلاقی های عصر جاهلیت به ستوه و رنج آمده بودند، و انسان های بسیاری وجود منجی واقعی را به نظاره نشسته بودند، گوهر و ستاره ای درخشان در منطقه ای بیابانی به نام جزیره العرب پا در عرصه گیتی گذاشت که با خود نوید روح بخش رحمت، سعادت و کمال را برای جهانیان به ارمغان آورده بود.

پیامبری با خیر و برکت برای بشریت!

پیامبر اکرم(صلی الله علی و اله) در سیره و روش اخلاقی خود و همچنین در آیین وحیانی که برای بشریت به ارمغان آورد، شاخص های مهم اخلاقی را به ودیعه گذاشت که رعایت و به کار بستن آن مکارم و خوبی ها در زندگی می تواند برای تمام بشریت، سعادت و کمال را به همراه داشته باشد؛ از این رو باری تعالی در کلام وحیانی خود ایشان را مایه رحمت و برکت برای جهانیان معرفی می فرماید.[1]

بهترین الگو و اسوه برای بشریت

بشریت همواره برای دستیابی به سعادت و کمال و بهترین شیوه و راه زندگی همواره خود را نیازمند الگوهای برتر زندگی دیده است، از این رو باری تعالی قریب به 700 سال قبل از بیداری فکری و فرهنگی غرب، و در اوج رکود فکری و فرهنگی که بر جهان حاکم بود، الگوی و مقتدایی را به بشریت عرضه می کنند،[2] که سیره و روش ایشان علاوه بر آنکه کاخ مستبدان و مستکبران را در هم فرو ریخت، مستضعفان عالم را متحیر، وابسته و مجذوب خود نمود.

1- انقلابی شگرف در ارزش ها و برداشتن فاصله طبقاتی
یکی از برکات وجودی پیامبر مهربانی، از بین بردن و کشیدن خط بطلان بر بسیاری از خرافات و رفتارهای غیر اخلاقی بود. در بسیاری از جوامع بشری از جمله ایران و هندوستان و...، نظام طبقاتی بر جامعه انسانی حاکم بود، افراد جامعه به اقشار پست و بلند مرتبه تقسیم شده بودند، علاوه بر این در یک نگاه کلی نظام حاکم بر جهان افراد جامعه را به دو دسته استثمارگر و استثمار شونده، تقسیم شده بود، سفیدپوستان بر رنگین پوستان سیطره و استیلاء داشتند، ثروتمندان بر فقرا ابراز برتری و بزرگی می کردند، ولی پیامبر رحمت چنان برنامه جامع ای برای زندگی و هدایت بشر به ارمغان آورد که بر همه این افکار خط بطلان کشید،[3] به طوری که رنگ، نژاد، قومیت و ملیت، جایگاه و ارزش خود را به تقوا و یک رنگی و عبودیت حق تعالی داد.[4]
نظام حاکم بر جهان افراد جامعه را به دو دسته استثمارگر و استثمار شونده، تقسیم شده بود، سفیدپوستان بر رنگین پوستان سیطره و استیلاء داشتند، ثروتمندان بر فقرا ابراز برتری و بزرگی می کردند، ولی پیامبر رحمت چنان برنامه جامع ای برای زندگی و هدایت بشر به ارمغان آورد که بر همه این افکار خط بطلان کشید، به طوری که رنگ، نژاد، قومیت و ملیت، جایگاه و ارزش خود را به تقوا و یک رنگی و عبودیت حق تعالی داد.

2- احیای جایگاه زنان در جامعه و زندگی
از دیگر کارهای بسیار مهمی که سیره و روش زندگی پیامبر اکرم(صلی الله علیه و اله) برای بشریت به ارمغان آورد، احیای جایگاه و ارزش زنان در جامعه بود، آنچه محققان و تاریخ نویسان در کتب و آثار خود بر جای گذاشته اند این است که، زنان در جوامع انسانی فاقد جایگاه مناسب اجتماعی بودند، این موضوع حتی در ادیان توحیدی با توجه به تحریف و تغییرات فراوانی که در آنها صورت گرفته بود، قابل مشاهده بود، ولی آموزه های وحیانی پیامبر خوبی ها، برابری ارزشی زن و مرد را به همگان اعلام کرده و حسن رفتار و برخورد با زنان را از همگان خواستار شد. «وَ عاشِرُوهُنَّ بِالْمَعْرُوف؛[نساء، 19] و با آنها به شايستگى رفتار كنيد.»، در منابع روایی نقل شده است که بهترین افراد از لحاظ ایمان کسانی هستند که مهارت خوش اخلاقی و محبت را با خانواده خود دارا باشد.[5]

3-صلح جویی، عدالت خواهی و مبارزه با خشونت و ترور

از مهمترین و با ارزش ترین نیازهای بشری از ابتدای خلقت دستیابی به عدالت و آرامش در زندگی بوده است، در واقع برپایی عدالت در جامعه همواره خواست، و انتظار همه مستضعفان عالم بوده است، از طرفی رهایی از قتل، و خشونت و ترور و برپایی جهانی آکنده از دوستی و مهرورزی در سایه سار عدالت دست یافتنی بود، وجود با برکت پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله) و رسالت وحیانیش نوید برپایی جهانی پر از عدالت و آرامش را برای جهانیان به ارمغان آورد.[6]، رعایت عدالت در رسالت نبوی تا به جایی است که به صراحت لزوم رعایت عدالت در زندگی حتی در برخورد با مخالفین از همگان در خواست می شود.[7]، سیره و روش پیامبر اکرم(صلی الله علیه و اله) همواره مخالف بی عدالتی و ترویج قتل و خشونت بوده؛ کما اینکه در منابع روایی نقل شده است، اگر کسی در مغرب به قتل و کشته شدن انسانی در شرق راضی و خوشحال باشد در قتل او شریک است.[8]

سخن آخر:
در رأس مطالب یاد شده، بهترین و زیباترین هدیه ای که پیامبر برای بشریت به ارمغان آورد، محتوای وحیانی(قرآن) بود که در کنار سنت پیامبر اکرم(صلی الله علیه و واله) روش صحیح عبودیت و بندگی حق تعالی، و روش صحیح زندگی و تعامل با دیگران را در اختیار بشریت قرار می داد.
پی نوشت:
[1]. انبیاء، آیه 107. « وَ ما أَرْسَلْناكَ إِلاَّ رَحْمَةً لِلْعالَمينَ؛ و تو را جز رحمتى براى جهانيان نفرستاديم»
[2]. احزاب،21: « براى شما اگر به خدا و روز قيامت اميد مى‌داريد و خدا را فراوان ياد مى‌كنيد، شخص رسول اللَّه مقتداى پسنديده‌اى است».
[3]. بحار الأنوار، ج‌21، ص: 405 «ألا كُلُّ شَیءٍ مِنْ أمْرِ الْجاهِلیّةِ تَحْتَ قَدَمی موضوعٌ؛بدانید تمام باورها و رسمهای ایام جاهلیت را زیر پای خود نهاده و باطل اعلام می كنم.»
[4]. ر.ک: حجرات، آیه13.
[5]. بحار الأنوار، ج‌68، ص387. «أَحْسَنُ النَّاسِ إِيمَاناً..‌؛ بهترين مردم از نظر ايمان كسانى هستند كه خلقشان بهتر باشد، و با خاندان خود بيشتر مهربانى كنند و من بيشتر از شما به خانواده‌ام محبت مى‌كنم.»
[6]. ر.ک: نحل، آیه90.
[7]. ر.ک: مائده، آیه 8.
[8]. روضة الواعظين و بصيرة المتعظين، ج‌2، ص461. «لَوْ أَنَّ رَجُلًا قُتِلَ بِالْمَشْرِقِ وَ آخَرُ رَضِيَ بِالْمَغْرِبِ كَانَ كَمَنْ قَتَلَهُ وَ اشْتَرَكَ فِي دَمِه‌»


منبع : پایگاه تبیان
  • خوشه هایی طلایی از جاذبه های اخلاقی پیامبر
  • خوشه هایی طلایی
  • جاذبه های اخلاقی پیامبر
  • جاذبه
  • اخلاقی پیامبر
  • پیامبر ص
  • 0
    0% (نفر 0)
     
    نظر شما در مورد این مطلب ؟
     
    امتیاز شما به این مطلب ؟
    اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی:

    آخرین مطالب

    چگونگی شهادت غم انگیز حضرت رقیه بر اساس 3 منبع
    ماجرای پیوستن «زهیر» به کاروان امام حسین(علیه ...
    احمد بن حسن عليه السلام‏
    غم و شادى رسول اكرم (صلى الله عليه و آله و سلم )
    حسنين امامند چه قيام كنند يا قعود
    سه مصیبت بزرگ
    اسوه‏هاى تربيتى و اخلاقى در نهضت‏حسينى
    علل و عوامل قيام عاشورا در بیانات امام خمینی(ره)
    مبانی و منابع عاشورا پژوهى
    خیر دنیا و آخرت در چیست؟!

    بیشترین بازدید این مجموعه

    راهکارهاي عملي براي کنترل چشم چراني
    هفت نمونه‌ از احیای مردگان در کلام قرآن
    ماه رجب
    مال حلال و حرام در قرآن و روايات‏
    مرکز برکات عالم ! حضرت معصومه (س)
    حقيقت روزه‏ و رمضان
    استناد به قرآن، در سیره امامان علیهم السلام - (1)
    بندگی کن تا که سلطانت کنند
    سوره ای از قران جهت عشق و محبت
    کرامات و معجزات حضرت فاطمه زهرا (س) (2)

     
    نظرات کاربر

    پر بازدید ترین مطالب سال
    پر بازدید ترین مطالب ماه
    پر بازدید ترین مطالب روز



    گزارش خطا  

    ^