متن مـقـدس عرفان اكنكار، شريعت كيـ ســوگماد1 نام دارد. اما مروج اصلي تعاليم اكنكار، آثار پال توئيچل است. در كتابهايي همچون: « اكنكار كليد جهانهاي اسرار» ، «سرزمينهاي دور» و«دفترچه معنوي»، «اك-ويديا دانش باستاني پيامبري» ، «دندان ببر» و آثاري از هارولد كلمپ ـ رهبر و استاد حق در قيد حيات اكنكارـ نظير «هنر رؤيابيني معنوي» ، «نسيم تحول» ، «از استاد بپرسيد». مطابق آنچه در سايت رسمي اكنكار آمده، اعضاي آن –اكيست ها2- در يكصد كشور دنیا پراکندهاند و تعداد انها بيش از هشتادهزارنفراست.
اين فرقه در ايران نيز طرفداراني دارد ضمن اينكه حدود شصت کتاب از اكنكار در بازار نشر ایران به طبع رسيده است.
پال توئيچل در معرفی مکتب اكنكار میگوید: من رهبر معنوی جهان هستم. قبل از من، 970 استاد دیگر وجود داشته اند که در طول تاریخ حیات بشر همواره مردم را به سوی اک3 راهنمایی میکردند. اكنكار بهترين و البته تنهاترين راه رسيدن به خدا و اقاليم بهشتي است.
پیروان و حامیان اکنکار، آیین خود را طريقي عرفاني براي جويندگان و عارفان حقيقي پروردگار میدانند، که حتي ميتوان از آن به عنوان علمي کاملا دقيق براي يافتن ذات برتر در کائنات یاد کرد. اکنکار مدعي است که نزديكترين مسير به سوي خداوند است و مدعي است که ماهانتا4 (استاد زنده اكنكار) توسط سوگماد5 (خداوند) انتخاب ميشود. و هر استاد زنده اک، جانشين خود را تربيت ميکند و ادعاهایی از این قبیل.
از اينرو، قبل از هر چیز بررسي و كنكاش در مباني نظري و دستورالعملهاي اكنكار لازم است، نه تاریخچه اکنکار.
اما قبل از هر چيز بايد گفت كه بر اساس گزارشهاي گوناگوني كه دوستان، خانواده و طرفداران پال توئيچل ارائه دادهاند و نيز آنچه به نظر تلاش آگاهانه پال توئيچل بـراي پـرده بـرداشـتـن از جـزئـيـات زندگي خــصـوصـياش است، اين جزئيات در نظر هواداران اكنكار رازآلود پنداشته ميشود. حتي رهبر فعلي اكنكار، هارولد كمپ نيز با بيان اين كه «توئيچل عاشق زندگي خصوصياش بود» تصديق ميكند كه توئيچل با بيان زندگي خصوصياش سعي كرده آنهايي را كه به مطالعه زندگي وي ميپردازند، به بيراهه ببرد.
پال توئيچل فعاليت كاريش را باروزنامهنگاري شروع كرد و با نامهاي مختلف براي نشريات دورهاي گوناگون قلم ميزد. در همين زمان بود كه به توضيح و تبيين گروههاي گوناگون ديني پرداخت. وي از طرق نوشتههايش در نشريات دورهاي گوناگون و نامههايش به مردم، از جمله همسر دومش، گيل آتكينسون6 به معرفي اكنكار به دنيا پرداخت و خود را به عنوان نهصد و يكمين استاد اك معرفي كرد.
او مدعي شـد كـه تـعـاليمي از اساتيد وايراگي اك7 دريافت كرده كه از جمله آنها يك راهب تبتي به نام ربازار تارز8 بود. اكنكار به طور رسمي در 22 اكتبر 1965 در ساندياگو كاليفرنيا به صورت يك سازمان غيرانتفاعي تأسيس شد. در سال 1971 پال توئيچل درگذشت. داروين گـــراس9 بــه عـنــوان نهصد و هفتاد و دومين استاد اك جانشين او شد..
داروين گراس باعث نزاعهاي زيادي درباره اكنكار شد؛ چرا كه بسياري از طرفداران اين آيين، وي را ـ با اينكه از سوي هيئتي از اعضاي اكنكار، از جمله همسر پال توئيچل به اين سمت انتخاب شده بــودـ شـايـسـتـه جـانـشـيـنـي اسـتـاد پـيـشـيـن نميدانستند.
سرانجام گراس تمامي اختيارات و مسئوليتهايش را كه به استاد زنده اك مربوط ميشد، از دست داد و هارولد كلمپ به عنوان نهصد و هفتاد و سومين استاد زنده اك جانشين وي شد. همچنين دعاوي حقوقي چندي ميان گراس و اكنكار مبني بر استفاده گراس از واژههايي كه حق تأليف آن با اکنكار بوده است، مطرح شد.
پی نوشت:
- Shariyatki-Sugmad
- پیرو یا مرید اکنکار، کسی که پیام اکنکار را منتشر میکند. چلای استاد اک در قید حیات که مطابق قوانین اک مشغول فعالیت است.
در واژهنامه اکنکار، ذیل «اک» آمده است: جریان رسای زندگی است. حقیقت و تناقض ابدی هر دو در درونش نهفته است، کلید تعالیم مذهبی و فلسفی را دربرمیگیرد. جریان نیروی زندگی، علم مربوط به آگاهی کامل که حامل تجربههای سفر روح است. ادراک خداشناسی، ریسمانی که تمام موجودات را در تمام عوالم و جهانهای آفرینش در تمامی زمانهای مختلف و حتی فراتر از تمام زمانها به یکدیگر پیوند میدهد. نیروی زندگی، معرفت به خویشتن، روح مقدس، سرچشمه همه اینها، خالق تمام اشیاء، نیروی بزرگ شکلدهنده که در تمام خلاقیتها عمل میکند. در همه جا هست.
- Mahanta
Sugmad
Gail Atkinson
Vairagi Exk Masters
Rebazar Tarz
Darwin Grass
منبع : nozohor.porsemani.ir