«عن ابى ذر قلت يا رسول الله كيف تعمر مساجد الله؟ قال: لا ترفع فيها الاصوات و لا يخاض فيها الباطل، و لا يشتر فيها و لا يباع و اترك اللغو مادمت فيها فان لم تفعل فلا تلومن يوم القيامة الا نفسك:»
ابوذر مى گويد به رسول خدا گفتم: مساجد چگونه آباد مى شود؟ حضرت فرمود: صداها در آن بلند نگردد، و در آن به امور باطل فرو نروند، و خريد و فروش در آن مكان مقدس صورت نگيرد، و تا در آن هستى از كار بيهوده و عبث بپرهيز، و اگر در مساجد اينگونه رفتار نكنى جز خود را در قيامت سرزنش مكن.
حضرت باقر (ع) فرمود:
«من بنى مسجداً كمفحص قطاة بنى الله له بيتا فى الجنة:»
كسى كه به اندازه لانه مرغ سنگ خوار مسجدى بنا كند، خداوند براى او در بهشت خانه اى بنا نمايد.
از اميرمؤمنان روايت شده:
«و من اراد دخول المسجد فليدخل على سكون و وقار فان المساجد بيوت الله و احب البقاع اليه ...:»
كسى كه مى خواهد وارد مسجد شود بايد با آرامش و وقار وارد گردد، زيرا مساجد خانه هاى خداست و محبوب ترين سرزمين ها نزد او.
و نيز آن حضرت پيوسته مى فرمود:
«من اختلف الى المساجد اصاب احدى الثمان: اخا مستفاداً فى الله عزوجل، او علماً مستطرفاً، او آية محكمة، او رحمة منتظرة، او كلمة ترده عن ردى، او يسمع كلمة تدله على هدى، او يترك ذنبا خشية او حياء:»
كسى كه رفت و آمد به مساجد داشته باشد به يكى از هشت حقيقت مى رسد: برادرى دينى در راه خدا كه از او بهره و فايده نصيبش گردد، يا دانشى جديد به او رسد، يا آيتى استوار به دست آورد، يا رحمتى كه به آن اميد بود دريافت نمايد، يا سخنى كه او را از ضلالت باز دارد ياد گيرد، يا كلمه اى بشنود كه وى را به هدايت رهنمون گردد، يا گناهى را به سبب خشيت از عظمت حق يا بخاطر شرمسارى ترك كند.
حضرت صادق (ع) فرمود:
«عليكم بايتان المساجد فانها بيوت الله فى الارض و من اتاها متطهراً طهره الله من ذنوبه و كتب من زواره فاكثروا فيها من الصلاة و الدعاء:»
شما را به رفتن به مساجد سفارش مى كنم زيرا مساجد خانه هاى خدا در زمين است، كسى كه با طهارت به مساجد بيايد خدا او را از گناهانش پاك مى كند و وى را از زائرانش مى نويسد، در مساجد زياد نماز و دعا به جاى آوريد.
رسول حق مى فرمايد:
«من مشى الى مسجد يطلب فيه الجماعة كان له بكل خطوة سبعون الف حسنة:»
كسى كه بخاطر شركت در جماعت به سوى مسجد قدم بردارد، براى او معادل هر قدمى هفتاد هزار حسنه است.
امام ششم فرمود:
«من بنى مسجداً بنى الله له بيتا فى الجنة:»
كسى كه مسجدى بسازد خداوند براى او خانه اى در بهشت بنا كند.
رسول اسلام به ابوذر فرمود:
«ان الله تعالى يعطيك مادمت جالساً فى المسجد بكل نفس تنفست درجة فى الجنة و تصلى عليك الملائكة و تكتب بكل نفس تنفست فيه عشر حسنات و تمحى عنك عشر سيئات:»
خداوند تا زمانى كه در مسجد نشسته اى به هر نفسى كه مى زنى درجه اى در بهشت به تو عنايت مى كند، و ملائكه بر تو درود مى فرستند، و به هر نفسى كه در آن مى كشى ده حسنه به تو عطا مى كند و ده سيئه از تو مى زدايد.
حضرت صادق (ع) فرمود:
«ثلاثة يشكون الى الله عزوجل: مسجد خراب لا يصلى فيه اهله، و عالم بين جهال، و مصحف معلق قد وقع عليه غبار لا يقرء فيه»
سه چيز در قيامت به خدا شكايت مى كنند: مسجد غير آبادى كه اهلش در آن نماز نمى خوانند، و عالمى كه ميان نادانان است و از او بهره نمى گيرند، قرآن آويخته شده اى كه غبار بر آن نشسته و آن را نمى خوانند.
از رسول خدا وايت شده:
«احب البلاد الى الله تعالى مساجدها و ابغض البلاد الى الله اسواقها:»
بهترين سرزمين ها نزد خداى تعالى مساجد، و مبغوض ترين آنها بازارها هستند.
در توضيح اين روايت بايد گفت: مسجد مكانى است كه براى ياد خدا و توجه به او و انجام عبادت خالصانه بنا شده، يا جائى كه غافل وقتى در آن وارد مى شود به ذكر خدا و عبادت مشغول مى شود، و بازار محلى است كه اكثر دل ها در آن بخاطر كشش هاى پرقدرت ماديت و جاذبه هاى ظاهرى از ياد خدا دچار غفلت مى گردد و از انديشه پاك و صحيح اعراض مى نمايند.
به اين خاطر مساجد شريف ترين مكان و بازارها پست ترين محل است.
رسول خدا فرمود:
«من خرج من بيته الى المسجد كتب له كاتبه بكل خطوة يخطوها عشر حسنات، و القاعد فى المسجد ينتظر الصلاة كالقانت و يكتب من المصلين حتى يرجع الى بيته:»
كسى كه به قصد رفتن به مسجد از خانه اش بيرون رود، نويسنده عمل او به هر قدمى كه برمى دارد ده حسنه براى او مى نويسد، آن كه در مسجد به انتظار نماز نشسته مانند شخص عبادت كننده است، و از نماز گذاران نوشته مى شود تا به خانه اش بازگردد.
منبع : پایگاه عرفان