استاد حسین انصاریان، مفسر قرآن کریم شب گذشته در بیست و ششمین جلسه از سلسله سخنرانیهای «ویژگیهای خود شناسان» در حسینیه همدانیهای تهران با اشاره به حدیثی نورانی از حضرت رسول اکرم(ص) درباره قلب اظهار داشتند: پامبر آگاه به حقائق هستی میفرماید، «ظرفهایی در زمین وجود دارد که ملکیت آنان ویژه خدای متعال است؛ این ظروف، همان قلبها هستند. در میان تمامی قلوب انسانها، محبوبترین دلها نزد خداوند رحمان، سختترین، نرمترین و صافترین آن قلوب است».
ایشان در بیان تفسیر حدیث فوق، سختترین قلب را قلبی دانستند که نسبت به ایمان سختی نشان داده و با آن یکی شده است؛ همچنین نرمترین قلب را قلبی دانستند که صاحب آن با مردم نرمی کرده و تا جایی که توان داشته باشد، از آبرو و اموال خود برای حل مشکلات مردم هزینه کند؛ در نهایت نیز، صافترین قلب را قلب پاک از گناه و بخل و کینه ورزی و حسادت دانستند.
استاد انصاریان ابراز کردند: کسانی که نسبت به مردم قلب بسیار نرمی دارند و در این دنیا از آبروی خود برای حل مشکلات آنان هزینه میکنند، مشکلاتشان در آن دنیا با آبروی اهلبیت معصومین(ع) حل میشود. در روایات آمده است که امتیاز مؤمنان پاک به این است که در برابر بدی دیگران، احسان کنند.
ایشان خاطرنشان کردند: در تفسیر نورالثقلین آمده است که عثمان به غلامش گفت، ابوذر از نظر اقتصادی به شدت در مضیقه است اما ما را هم قبول ندارد. اگر این سه هزار دینار را به ابوذر بقبولانی، آزادت میکنم. غلام نزد ایشان رفت و آن پول را با اصرار تعارف کرد. ابوذر پاسخ داد که سرمایهای همچون ولایت امیرالمؤمنین را دل دارم که با تمام دنیا هم قابل معاوضه نیست؛ در حالی که ارباب تو برای خرید این محبت، هزینه بسیار ناچیزی را هم در نظر گرفته است.
استاد حوزه علمیه قم با اشاره به قلوبی که سرسختانه ایمان داشته و این سرمایه را برای خود حفظ میکنند، افزودند: در تاریخ و در عصر حاضر افراد بسیاری بودهاند که خود از مؤمنان و حتی اولیای الهی اما پدرشان از کفار و منافقان و معصیتکاران بوده است. این ایمان راسخ فرزند در شرایط بی ایمانی پدر نشان از نور هدایت دارد.
ایشان با اشاره به دعایی در آیات قرآن کریم یادآور شدند: اولیای الهی همواره از خدای رحمان تقاضا میکنند که دلشان بعد از هدایت، گمراه نشود؛ چراکه حضرت حق، خدایی بسیار بخشنده است و اگر بخواهد، قلب همواره در مسیر هدایت خواهد بود.
استاد انصاریان ادامه دادند: قلبی که هدایت شود، همچون فرزند هارون الرشید از تمام ثروت پدرش میبرد، ایمان در دلش راسخ میشود، عملگی و زندگی در مخروبه را به تمام حشمت و جاه پدرش ترجیح میدهد و در نهایت با محبت و زیارت حضرت امیرالمؤمنین(ع) جان میدهد.
منبع : پایگاه عرفان