بزرگانى از دانشمندان اسلامى هم چون ابوحامدغزالى و فيلسوف كم نظير و محدث خبير و عارف بصير ملامحسن فيض كاشانى با تكيه بر آيات قرآن و روايات به زيان هاى پرخورى و عادت داشتن به غذاهاى متنوع و سفره هاى رنگين و اسرافى و به منافع كم خورى و ساده خورى و قناعت به حلال پرداخته و در اين زمينه كتاب مستقلى تدوين كرده اند، من به دورنمائى اندك از مطالبى كه از آن بزرگواران رسيده اشاره مى كنم باشد كه مطالعه كنندگان از آن بهره مند شوند.
از قوى ترين عوامل هلاككننده بنى آدم شهوت شكم و ميل او به انواع غذاها و سفره هاى رنگين است.
به خاطر توجه نامعقول به شكم و شهوت خوردن، آدم و حوا از خانه قرار و دوام به خانه ذلت و افتقار و نياز و احتياج در آمدند، سببش اين بود كه از نزديك شد به شجره منهيه و خوردن ميوه آن نهى شده بودند ولى شهوت و ميل خوردن بر آنان چيره شد، و نهى خدا را در تاريكى نسيانشان پنهان كرد تا از ميوه آن درخت خوردند و زشتى بدن هايشان آشكار شد.
بدون ترديد شكم چشمه شهوات و روئيد نگاه بيمارى ها و آفات است، زيرا شهوت جنسى و شدت علاقه و اشتياق به عمل غريزى در زن و مرد از آثار و تبعات شهوت شكم و خوردن غذاهاى رنگارنگ و متنوع است.
سپس شهوت خوردن و شدت ميل به ارضاء غريزه جنسى مايه عشق شديد به ثروت و شهرت و مقام است كه اين امور اقتضاى گسترش انواع سفره ها و مايه شهوات جنسى را در پى دارد، آنگاه زياد كردن ثروت و اضافه نمودن به مقام و جاه افتادن در امور بى نتيجه و كارهاى دور از عقل و احمقانه و انواع فخر فروشى ها و حسد و چشم هم چشمى را به دنبال مى آورد و بى ترديد از اين مسائل و امور غوغاى تفاخر و تكاثر و خود بزرگ بينى به وجود مى آيد و همين حالات شيطانى است كه انسان را به حسد و كينه و دشمنى و خشم مى كشد و او را به چاه تجاوز به حقوق ديگران و هر منكر و فحشائى مى اندازد.
همه اينها ميوه بسيار تلخ آزاد گذاردن شكم و طغيان گرسنگى شكم پرست و سيرى او در جهت اسراف و افراط است.
اگر انسان با نيرو گرفتن از ايمان و تقوا و توجه به آخرت و دادگاه هاى آن و در نظر گرفتن عاقبت امور وجودش را رام گرسنگى كند و به وسيله آن راه هاى ورودى شيطان را به حوزه باطن و درونش تنگ نمايد نسبت به طاعت خدا و بندگى او فروتن و خاضع مى شود، و راه فساد و طغيان را نمى پايد، و كارش به غرق شدن در دنيا و ترجيح دادن آن بر آخرت و دچار شدن به حرص شديد نسبت به امور مادى و تبعاتش نمى انجامد در اين زمينه روايات بسيار بسيار مهمى از رسول خدا، اهل بيت طاهرينش رسيده كه دانستنش بر همه واجب و لازم است.
«جاهدوا انفسكم بالجوع والعطش فان الاجر فى ذلك كاجر المجاهد فى سبيل الله و انه ليس من عمل احب الى الله تعالى من جوع و عطش:»
با خالى بودن شكم از خوراكى ها و آشاميدنيها با نفس سركش مبارزه كنيد، بى ترديد پاداش در اين زمينه مانند پاداش جهادگر در راه خداست و يقيناً عملى در پيشگاه خدا محبوب تر از گرسنگى و عطش نيست.
«لايدخل ملكوت السماوات قلب من ملأ بطنه:»
قلب كسى كه شكمش از خوراكى و غذا پر است وارد ملكوت آسمانها نمى شود.
آرى پرخورى مانع صعود به آسمان حقايق و باطن امور و اسرار و رموز است.
«ان الله يباهى الملائكة بمن قل طعمه فى الدنيا يقول: انظروا الى عبدى ابتليته بالطعام و الشراب فى الدنيا فتركهما لاجلى اشهدوا يا ملائكتى ما من اكلة تركها لاجلى الا ابدلته بها درجات فى الجنة:»
خدا به فرشتگان به كسى كه خوراكش در دنيا كم است مباهات مى كند مى فرمايد: به بنده ام بنگريد، او را به خوراك و آشاميدنى در دنيا آزمايش كردم و او به خاطر من پرخورى و مصرف آشاميدنى زياد را ترك كرد، فرشتگانم شاهد باشيد لقمه اى را بخاطر من ترك نكرد مگر اين كه به ترك آن درجاتى را در بهشت عوض قرار دادم.
«اديموا قرع باب الجنة يفتح، قيل و كيف نديم قرع باب الجنة؟ قال بالجوع و الظماء:»
كوبيدن در بهشت را ادامه دهيد تا باز شود، گفتند: چگونه كوبيدن در بهشت را ادامه دهيم؟ فرمود به خالى بودن شكم از خوراكى و آشاميدنى.
«بئس العون على الدين قلب نخيب و بطن رغيب و نعظ شديد:»
بد عامل مخربى بر ضد دين است: قلب ترسوى بى درك، و شكم پرخور، و ميل شديد به ارضاء غريزه جنسى.
«ما من شيئ ابغض الى الله من بطن مملؤ:»
چيزى نزد خدا مبغوض تر از شكم پر خوراك نيست.
«ويل للناس من القبقين فقيل: و ما هما يا رسول الله؟ قال: الحلق و الفرج»
واى بر مردم از دو قبقب گفتند: اى پيامبر خدا دو قبقب چيست؟ فرمود: شكم و شهوت.
«من شبع و نام قسى قلبه ثم قال: ان لكل شيئ زكاة و زكاة البدن الجوع:»
كسى كه پرخورى كند و بخوابد قلبش دچار قساوت مى شود، سپس فرمود: براى هر چيزى زكاتى است و زكات بدن گرسنگى است.
«شرار امتى الذى غدوا بالنعيم الذين يأكلون من الطعام الوانا، و يلبسون الوان الثياب و يتشدقون فى الكلام:»
بدان امت من كسانى هستند كه غذاهاى متنوع مى خورند، و لباس هاى قيمتى رنگارنگ مى پوشند و در سخن گفتن رعايت حزم و احتياط را نمى كنند و بدون قيد و بند با مردم سخن مى گويند.
علاوه بر پرخورى كه از علل تحريك شهوت جنسى است، زمينه هاى ديگرى چون نظر بازى، رابطه با نامحرمان، تماشاى تصاوير و فيلم هاى زشت نيز محرك شهوت و كشاننده انسان به انواع گناهان و لذائذ غير مشروع است كه بخواست خدا در ضمن توضيح آيات مربوطه مفصل اين مسائل خواهد آمد.
منبع : پایگاه عرفان