خبرگزاری فارس: پس از رونمایی اثر عاشورایی مرحوم حجتالاسلام آیتی در دومین کنگره علمی حماسه حسینی، سخنرانان به تببین اخلاق مبارزاتی امام و عزتمندی در مدرسه حسینی، همچنین به معنا یافتن واژه «آزادگی» اشاره کردند.
به گزارش خبرنگار آیین و اندیشه فارس، دومین کنگره علمی حماسه حسینی با محوریت اخلاق و معنویت صبح امروز با حضور استاد حسین انصاریان و پیام آیتالله ناصر مکارم شیرازی در حسینه هدایت تهران برگزار شد.
در این مراسم به پاس تجلیل از شخصیت عاشوراییپژوه حجتالاسلام محمد ابراهیم آیتی، مجموعه گفتارهای عاشورایی وی تحت عنوان «بررسی تاریخ نهضت حسینی» رونمایی شد.
*ارسال 80 مقاله به کنگره حماسه حسینی/ در دهه 40 سخنان عاشورایی مرحوم آیتی از رادیو پخش شده است
محمد جواد صاحبی، دبیر علمی کنگره اخلاق و معنویت در حماسه حسینی با اشاره به اینکه سخنان حجتالاسلام آیتی درباره نهضت عاشورا از رادیو ایران در دهه 40 پخش شده است، ابراز داشت: سخنرانی مرحوم آیتی درباره نهضت عاشورا از توان علمی و قدرت تحلیل ایشان در عرصه عاشورا پژوهی حکایت دارد.
وی افزود: تصحیح و انتشار گفتارهای عاشورایی مرحوم آیتی به وسیله مرحوم استاد علیاکبر غفاری که یکی از محققان برجسته زمانه ماست، نشانگر اهمیت و ارزش علمی آنهاست.
صاحبی درباره تعداد مقالههای ارسالی به کنگره حماسه حسینی، گفت: 50 مقاله علمی از سراسر کشور به کنگره علمی حماسه حسینی ارسال شده است که با 30 مقاله سفارشی مجموعاً 80 مقاله به کنگره ارسال شده است که مقالههای برگزیده در یک کتاب 800 صفحهای به چاپ رسیده است.
*در کنگره نخست موسوعه 8 جلدی «عنصرشجاعت: 72 تن و یک تن» میرزا خلیل کمرهای منتشر شده بود
آیت پیمان، مدیرعامل مؤسسههای دارالمعارف، دارالعرفان و هدایت با اشاره به اینکه در کنگره نخست حماسه حسینی در سال 90، از مقام علمی مرحوم علامه میرزا خلیل کمرهای تجلیل شد، خاطر نشان کرد: موسوعه 8 جلدی «عنصر شجاعت: 72 تن و یک تن» و کتاب «یک شب و روز عاشورا» آن مرحوم در کنگره پارسال منتشر شد.
وی افزود: در دومین کنگره حماسه حسینی به عظیمترین بعد نهضت سیدالشهدا(ع) یعنی بعد معنویت و اخلاق در نهضت حسینی پرداخته شده است.
پیمان بیان داشت: جوهر حرکت سیدالشهدا(ع) مبتنی بر شئون امامت آن حضرت است که اگر آنها را خلاصه بیان کنیم، شامل تبیین، تفسیر، شرح قرآن و سنت پیامبر، حفظ و نگهداری دین از انحراف و نابودی و تلاش برای تحقق همه ابعاد دین در جامعه و ارایه الگوی عملی به امت میشود و امام مدافع همه این حریمها است.
*هر آنچه در مدرسه حسینی حضور دارد
مصطفی دلشاد تهرانی، نویسنده کتاب «سیره نبوی» به ارائه گزارشی از مقاله خود درباره کرامتمندی و عزتمندی در مدرسه حسینی، پرداخت و اظهار داشت: نهضت حسینی فقط جنبش سیاسی در مقابله با استبداد و خودکامگی، بیداد و ستمگری، تمامتخواهی و حرمتشکنی نبود، بلکه با نهضت حسینی مدرسهای تربیتی و مکتبی اخلاقی به تمام معنا خود را نشان داد.
وی ادامه داد: توجه به این بنیانها و اصول این مدرسه تربیتی، وجهی مهم از نهضت حسینی است که در واقعه روح آن شمرده میشود.
دلشاد تهرانی با بیان اینکه در اصول مدرسه حسینی کرامت و عزت نمایانده میشود، اذعان داشت: امام حسین (ع) خود مظهر کامل کرامت انسانی و عزت ایمانی است و مدرسه او، مدرسه تربیت انسان برمبنای سربلندی و بزرگواری، استواری بر حق و شکستناپذیری در این حق است.
*حریت و آزادگی از چه زمانی معنا یافته است
سیدمحمد اصغری دیگر سخنران این کنگره بود که به تبیین حریت و آزادگی در مکتب حسینی پرداخت و گفت: نه تنها آزادی و آزادگی در مکتب حسینی جلوه درخشان و تجلی حیرتانگیزی به خصوص در عرصه عاشورا داشته است و سخن آزادی صرفاً برآمده از اندیشههای سیاسی معاصر نیست، بلکه در این مکتب که همان اسلام محمدی(ص) است، هم در عرصه نظر و هم در میدان عمل ارزشهای برتری چون آزادی، آزادگی، عدالت و عرفان، عقلانیت و معنویت، حقوق و اخلاق و فرد و جامعه در قالب بنیانهای همراه و مکمل یکدیگر بروز و ظهوری ممتاز یافته است.
وی افزود: مکتب حسینی به زیبایی نشان داده است که عدالت منهای آزادی، فردیت بیاعتنا به جامعه، حقوق جدا مانده از اخلاق، آزادی مهجور از حریت و عرفان جدا از خدا و توحید، به حسرت عمیقتر و غفلت و بحران عظیمتری میانجامد.
*نقش اخلاق مبارزه در قیام حسینی
«امامحسین و اخلاق مبارزه» موضوعی دیگر بود که حجتالاسلام محمد نصر اصفهانی، عاشورا پژوه و نویسنده کتاب «آغاز بیپایان» به آن پرداخت و ابراز داشت: موضوع مبارزه سیاسی اعمال قدرت است، این اعمال قدرت معمولاً مسالمتآمیز بوده و به منظور اصلاح و وادار کردن حکومت به پذیرش مطالبات، مبارزان انجام میشود و یا جنبه انقلابی و خشونتوار دارد و هدف آن تضعیف و نابودی قدرت حاکمی است که در تصور آنان به ناحق یا به طور نامشروع قدرت را در دست گرفته است.
وی ادامه داد: اخلاق مبارزه، شعبهای از اخلاق کاربردی بر مبنای اخلاق فضیلتگرا است که میتواند مورد توجه عالمان اخلاق و فعالان سیاسی قرار گیرد، مبارزه امام حسین(ع) خود سرچشمه و منبع اخلاق مبارزه، نمادی از مشروعیت مبارزه و تضمینی برای سلامت مبارزه از نظر انسانی و دینی است.
*بارش برف مانع حضور فرزند مرحوم آیتی در مراسم تجلیل از مقام شامخ پدرش شد
در ادامه محمد حسین آیتی، نوه مرحوم آیتی که به نیابت از پدرش محمد اسماعیل آیتی که در این مراسم شرکت کرده بود، به قرائت پیام پدرش به کنگره پرداخت و افزود: محمد اسماعیل آیتی ضمن تشکر و تقدیر از بانیان این مراسم بزرگداشت مرحوم محمد ابراهیم آیتی، از عدم حضور خویش در کنگره علمی حماسه حسینی به علت بارش سنگین برف و لغو پروازها از مشهد عذرخواهی کرد.
*حوزه علمیه 700 ساله در بیرجند/ نقش خاندان آیتی در گسترش تاریخ و فلسفه
حجتالاسلام علی رضاییبیرجندی، امام جمعه و نماینده ولی فقیه در استان خراسان جنوبی با اشاره به نقش خاندان آیتی در گسترش علوم شیعی در شهر بیرجند و خاصه استان خراسان، بیان داشت: شهر بیرجند با اینکه شهر کوچک فرهنگی است، اما دارای حوزه علمیهای به قدمت 700 سال است.
وی ادامه داد: مقام معظم رهبری در سفری که به شهر بیرجند داشتند، ضمن اشاره به وجود علمای بزرگ همچون آیتالله محمدباقر آیتی از نقش این عالمان بیرجندی در گسترش اسلام، تاریخ و فلسفه خراسان سخن به میان آوردند.
منبع : خبر فارسی