دروس مکتوب تفسیر نهج البلاغه
دروس مکتوب تفسیر نهج البلاغه


شرح عبارت «اِنَّ مِنْ اَحَبِّ عِبادِ اللّهِ» از خطبه 86 نهج البلاغه
دروس مکتوب تفسیر نهج البلاغه
اولين جمله نوراني خطبه 86 «ان من احبّ عبادالله اليه عبدا اعانه الله علي نفسه» دربردارنده چندمحور بسيار مهم است. يکي مسئله عبد است که دورنمايي از ارزش عبوديت در يک جلسه بيان شد.


معرفی و مقدمه خطبه 86 نهج البلاغه | بخش سوم
دروس مکتوب تفسیر نهج البلاغه
با بيان يک مقدمه کوتاه که از سوره مبارکه ص و صافات گرفته شده به خواست خدا و به توفيق او بحث وارد اصل خطبه ميشود.


شرح عبارت «نَظَرَ فَاَبْصَرَ» از خطبه 86 نهج البلاغه | بخش ششم
دروس مکتوب تفسیر نهج البلاغه
کساني که اهل نظر و اهل دقت و اهل بينش هستند هر چيزي را که نگاه ميکنند هر جرياني را که ميبينند، اهل درس گرفتن و عبرت گرفتن هستند و نگاهي که دارند کاملا به نفع خودشان است، به بيداري آنها اضافه ميکند، به توقف آنها نسبت به گناه اضافه ميکند.


شرح عبارت «فَزَهَرَ مِصْباحُ الْهُدى فى قَلْبِهِ» از خطبه 86 نهج البلاغه | بخش پنجم
دروس مکتوب تفسیر نهج البلاغه
دل وقتي بيمار ميشود و دچار بيماريهاي رذائل همچون کبر و حسد و غرور و ريا ميگردد. اگر آدم در مقام معالجه برنيايد و بخصوص که نخواهد معالجه بشود و اعمال و اخلاقش را براساس آن امراض ادامه بدهد يک عذاب دنيايي دارد.


شرح عبارت « تَجَلْبَبَ الْخَوْفَ» از خطبه 86 نهج البلاغه | بخش سوم
دروس مکتوب تفسیر نهج البلاغه
جلباب به معناي لباس است. احتمالا معني جمله اين است که خوف سراپاي قلب عباد خدا را که مورد اعانت و ياري حضرت حق هستند پوشانده و از اين نظر چيزي کم ندارند. خوفشان يک خوف کامل و کاربردي است.


شرح عبارت «فَزَهَرَ مِصْباحُ الْهُدى فى قَلْبِهِ» از خطبه 86 نهج البلاغه | بخش دوازدهم
دروس مکتوب تفسیر نهج البلاغه
مرگ قلب به معناي مرگ طبيعي انسان نيست بلكه به اين معنا است که قلب از ارزشهاي مربوط به ايمان به خدا و انبياء و خوف قيامت خالي بشود و دچار آلودگيهاي دنيوي بشود.


شرح عبارت «فَزَهَرَ مِصْباحُ الْهُدى فى قَلْبِهِ» از خطبه 86 نهج البلاغه | بخش ششم
دروس مکتوب تفسیر نهج البلاغه
اين چه قلبي است که چراغ هدايت در آن روشن ميشود. چه قلبي است که چراغدان چراغ هدايت است هم نسبت به خود صاحب قلب و هم نسبت به ديگران.


شرح عبارت «وَ ارْتَوى ... سُهِّلَتْ لَهُ مَوارِدُهُ» از خطبه 86 نهج البلاغه | بخش چهارم
دروس مکتوب تفسیر نهج البلاغه
ما از آيات قرآن و روايات استفاده ميکنيم که مانع اين راه هواي نفس است يا به عبارت قرآن و روايات شهوت است، به عبارت ساده تر هواي نفس، شهوات عبارت است از مجموعۀ خواستههايي که انسان برايش پيدا ميشود و اين مجموعه خواستهها با خواستههاي پروردگار در ضد است در خلاف خواستۀ حق است


شرح عبارت «نَظَرَ فَاَبْصَرَ» از خطبه 86 نهج البلاغه | بخش اول
دروس مکتوب تفسیر نهج البلاغه
کلمه «نظر» در عربي با «رويت» يقيناً فرق ميکند. نظر نگاه با فکر و عقل و علم است که در اين جمله با «فاء» که حضرت سر «فابصر» آوردند نشان ميدهد که اين نوع نگاه انسان را وارد عرصة بصيرت ميکند. حالا اين نظر به چيست؟






شرح عبارت «قَدْ اَبْصَرَ طَريقَهُ...» از خطبه 86 نهج البلاغه | بخش اول
دروس مکتوب تفسیر نهج البلاغه
امام با به کار گرفتن حرف قد که حرف تحقيق است، اين بزرگواران را بيناي به راه ميبينند. اين راه چه راهي است؟ شما به هر محققي و به هر متخصصي در مسائل نهج البلاغه مراجعه کنيد يا شروح مهمي که بر نهج البلاغه زده شده است ملاحظه ميکنيد که همه اين راه که اينها بيناي به آن راه شدند صراط مستقيم حق ميدانند.






شرح عبارت «فَزَهَرَ مِصْباحُ الْهُدى فى قَلْبِهِ» از خطبه 86 نهج البلاغه | بخش چهارم
دروس مکتوب تفسیر نهج البلاغه
چه مزد و پاداش عظيمي است که پروردگار مهربان عالم به محبوبترين بندگانش به خاطر نشان دادن شايستگي و لياقت و آراسته شدن به ارزشها مانند حزن مثبت و خوف مثبت عنايت کرده است. کم نيست که چراغ هدايت الهي در قلب روشن بشود و بدرخشد، شعاع بيندازد


شرح عبارت «يُهَوِّنُ كَبيرَ الْجَرائِمِ ...» از خطبه 86 نهج البلاغه
دروس مکتوب تفسیر نهج البلاغه
گناهان کبيره را در ذهن مردم کوچک ميکنند، ميشکنند، سبک ميکنند و نهايتا زمينه سازي ميکنند که اگر کسي گناهي مرتکب شد ناراحت نشود. حالا با تحريف معاني قرآن اين کار را ميکنند، با تحريف روايات اين کار را ميکنند در هر صورت يک گروه خطرناکي با اين کارشان باعث گسترش گناهان کبيره در جامعه ميشوند







