گروه بينالملل: پديده اسلامهراسی مفهومی نوين در ادبيات بينالملل است كه پس از انقلاب اسلامی ايران و پيروزی يك جريان اسلامی در يكی از اقمار آمريكا رخ داد. اين در حالی است كه تحولات پس از 11 سپتامبر تصويری خشن و غير سازگار با پيشرفت و توسعه از اسلام ساخت كه غرب به آن دامن میزند و مسلمانان را با توجه به فرهنگشان مورد بازخواست قرار میدهد.
قانون ممنوعيت حجاب در فرانسه را كه منجر به خارج شدن شمار زيادی از مسلمانان از دانشگاهها و مدارس به دليل حفظ حجاب شد، شايد بتوان اولين حركت سازماندهی شده دولتی در اروپا دانست؛ اقدامی كه موجب شد موج اسلامهراسی و مخالفت با مسلمانان و ايجاد مشكلات در زندگی آنها در اروپا گستردهتر شود.
اخيراً نيز برخی احزاب راستگرا در اروپا دست به سلسله اقداماتی عليه مسلمانان زدهاند تا جايی كه بروز احساسات ضد مذهبی را به مرز هشدار رساندهاند. بهعنوان مثال میتوان به تشكيل «حزب آزادی انگليس» در سال 2012 اشاره كرد كه هدف آن جامعه مسلمانان است. اين حزب در نظر دارد تا مانع استفاده از روبنده، ساخت مسجد جديد و يا مدارس اسلامی شود.
به نوشته پايگاه خبری الجزيره، در همين رابطه بود كه توماس هامربرگ، رييس شورای كميسريای اروپا در حوزه حقوق بشر در مطلبی به تحت فشار قرار گرفتن مسلمانان اروپا به خاطر «لفاظیهای پوپوليستی» اشاره كرد و نوشت: ظاهراً كشورهای اروپايی با بحران ديگری غير از كسری بودجه مواجه شدهاند و آن چيزی نيست جز از هم گسيختگی ارزشهای انسانی.
وی در ادامه مطلب خود بيان كرد: نشانه اين امر عدم تحمل مسلمانان است كه رو به افزايش نهاده است. نتايج نظرسنجی در تعدادی از كشورهای اروپايی منعكس كننده افكار منفی، ترس و ترديد نسبت به مسلمانان و فرهنگ اسلامی است.
البته اين تنها، رييس شورای كميساريای اروپا در حوزه حقوق بشر نبود كه در اين باره به اروپايیها هشدار داد. سازمان عفو بينالملل نيز در اين رابطه ابراز نگرانی كرده است. اين نهاد بينالمللی آوريل 2012 در گزارشی تحت عنوان «انتخاب و تعصب: تبعيض عليه مسلمانان در اروپا» به تأثير تبعيض عليه مسلمانان پرداخت.
ماركو پرولينی، يكی از كارشناسان عفو بينالملل در اين زمينه گفت: از اعطای شغل به زنان مسلمان خودداری میشود و دختران مسلمان نيز از حضور در كلاسهای درس منع میشوند و علت آن صرفاً نوع پوشش آنهاست. مردان نيز به خاطر گذاشتن ريش از كار خود اخراج میشوند. سازمان عفو بينالملل همچنين فرانسه، بلژيك و هلند را به عدم اجرای قانون منع تبعيض در استخدام افراد متهم كرده است.
همه اين تبعيضات در شرايطی رخ داده است كه اروپا به عدالت و پيشرو بودن خود در بحث حقوق بشر میبالد. بنابراين اينكه قارهای با اين سابقه، تحت تأثير نفرت و خصومت عليه مسلمانان قرار گيرد، بسيار مأيوس كننده است.
در حال حاضر مسلمانان به خاطر آداب مذهبی و فرهنگی خود تحت فشار قرار دارند، در حالی كه بعد از جنگ جهانی دوم آنها نيز برای بازسازی اقتصاد جنگ زده اروپا به سايرين پيوستند و در شكوفايی اقتصاد اين قاره نقش بسزايی داشتند. در واقع، آنها شركای ديروز اروپا و سهامدار فردای آن به شمار میآيند.
منبع : ایکنا