مى دانيد كه باد در زندگى جانداران و گياهان چقدر ارزش دارد؟
مى دانيد چه نظم فوق العاده اى در وزش باد در جهان است؟
باران را باد درست مى كند، اگر بادى نبود بارانى نبود، دانشمندان طبيعى مى گويند: ابر پديده اى است الكتريكى، پيده اى الكتريكى اگر از يك نوع باشند يكديگر را دفع مى كنند و اگر از دو نوع باشند همدگر را جذب مى كنند.
از خاصيت هاى باد آن است كه در ميان دو نوع پديده الكتريكى جمع مى كند، در نتيجه تجاذب حاصل مى شود و اتحاد الكتريكى تحقق پيدا مى كند، باران نتيجه آن اتحاد است، پس تنها عامل مؤثر در ازدواج دو پديده الكتريكى كه فرزندى از آن به نام باران پديد مى آيد، باد است.
اگر بادهاى موسمى كه از سوى اقيانوس مى آيد و در مناطق گرمسيرى مى وزد نمى بود، زندگى از شدت گرما در آن جاها بسيار دشوار مى شد، باد شدت گرما را مى شكند و آن مناطق را براى زندگى انسان آماده مى سازد، يكى از آن مناطق، هندوستان است كه بر حسب منطقه، گرمسير است ولى باد آنجا را قابل زيست ساخته است.
بادهاى دريايى و زمينى كه شبانه روز در كرانه هاى مناطق حاره مى وزد، زندگى را در بندرهاى آنجا ممكن گردانيده است.
بادهاى گرمى از مناطق حارّه به سوى مناطق سردسير روانه مى شود و از سردى آنجا مى كاهد مانند «گلف استريم» براى انگلستان و «گلف ورد» براى ژاپن.
شدت گرماى زير خط استوا بر اهل دانش روشن است و نيز آنها مى دانند كه گرماى استوايى به حسب طبع بالا مى رود، در مقابل از قطب شمال و جنوب هواهاى سردى به طور مايل به سوى مناطق استوايى روان است كه آنجا را قابل زيست است.
باد وضع باران مناطق را تغيير مى دهد، در اندونزى و مانند آن، فصل باران را تابستان قرار داده است، در لبنان فصل باران زمستان است.
در بعضى مناطق كه شايد بخش «دراچيلنگ» هند از آنها باشد، فصل باران تمام سال است، مقدار باران در دارچيلنگ به يازده متر در سال مى رسد! اختلاف فصول باران در زمين موجب اختلاف انواع نباتات مى شود تا بشر بتواند از هرگونه نباتى بهره بردارد و استفاده كند.
بيشتر نباتات داراى دو جنبه هستند: نرينه و مادينه، مانند انسان خنثى (نر ماده) كه هر دو خصوصيت را دارا باشد. اگر نباتات تلقيح شوند، خوب ميوه و بر خواهند داد و اگر تلقيح نشوند ميوه و بَر خوبى نمى دهند.
تلقيح هايى كه به دست بشر مى شود، ويژه درخت خرما و پيوند درختانى است كه مورد خواسته بشر قرار گرفته است ولى تلقيح بقيه درختان را از نرينه به مادينه آنها، باد انجام مى دهد، پس روشن مى شود كه اگر تلقيح بادى نبود ميوه سالم در جهان يافت نمى شد.
تلقيح بادى در درخت خرما نيز تأثير دارد، تلقيح بادى عبارت از گرفتن ذراتى از درخت نر و رساندن آنها به درخت ماده است، البته تلقيح به وسيله حشرات نيز صورت مى گيرد.
آنچه ياد شد نمونه اى از خدمات باد بود، هر چند خدمات باد بسيار بسيار بيش از اين هاست