امروزه كه تحولات حيرت انگيزى در اصول زندگى بشر روى داده است و از نيم قرن گذشته تا به حال دامنه علوم وسعت عجيبى پيدا كرده است و به وسيله آن علوم، بسيارى از امور مشكله حياتى حل گرديده و مخصوصاً اصول تعليم و تربيت در اين عصر صورت نوينى به خود گرفته است، در چه مكتبى ممكن است شخصيتهايى را پرورش داد كه در راه اصلاح جامعه بشرى قدمهاى مؤثرى برداشته و تحول عظيم و اساسى در شئون زندگى ايجاد نمايد؟
آيا آموزشى كه امروز مورد تعظيم تمام ملل دنياست، قدرت تربيت يك فرد دلسوز به جامعه را دارد؟
بايد اعتراف كنيم كه: دنيا با همه پيشرفتهايى كه در امور مادى نموده است هنوز به حقيقت تعليم و تربيت روحى و معنوى نرسيده و توجهى به اصول تربيت حقيقى ننموده است.
هنوز از عالم ماده به سوى جهان معنويت نگرائيده و آن اصولى را هم كه فرهنگ امروز دنيا، در تعليم و تربيت پيش گرفتهاست، فقط با همان ترقيات مادى كه مورد نظر فرهنگيان امروز است سازش دارد و آن اصول هيچ گونه تأثيرى در نفوس ندارد. از اين جهت است كه نتيجه علوم، جز ايجاد جنگ وانسانكشى و پايمال كردن حقوق ديگران چيز ديگرى نيست.
هر روز و در هر مكان با چشم خود مىبينيم و با گوش خود مىشنويم و يا در جرائد كثيرالانتشار مطالعه مىكنيم كه هرج و مرج اخلاقى در سراسر جوامع بشرى شيوع پيدا كرده است، و تا حقيقت تعليم و تربيت معنوى مورد توجه مصلحين جهان قرارنگيرد، دامنه فساد و شيوع اعمال ننگين، روز به روز در تمام بلاد و كشورها، وسعت پيدا خواهد كرد و همه افراد بشر را دير يا زود با تمام محصولات علمى خود، به سوى فنا و زوال سوق خواهد داد. اين روش را در علم دين روش شيطانى مىخوانيم و كتاب خدا قرآن مجيد از اين روش شديداً نهى فرموده است:
«إِنَّ الشَّيْطانَ لِلْإِنْسانِ عَدُوٌّ مُبِينٌ»
«بدون شك شيطان براى انسان دشمنى آشكار است».
«لا تَتَّبِعُوا خُطُواتِ الشَّيْطانِ» .
«و از گامهاى شيطان پيروى نكنيد».
«أَ لَمْ أَعْهَدْ إِلَيْكُمْ يا بَنِي آدَمَ أَنْ لا تَعْبُدُوا الشَّيْطانَ إِنَّهُ لَكُمْ عَدُوٌّ مُبِينٌ» .
«اى فرزندان آدم! آيا با شما عهد نكردم كه شيطان را مپرستيد كه او بىترديد دشمن آشكارى براى شماست؟».
براى دورى از شيطان بهترين پناهگاه آيين مقدس اسلام است كه روش تربيتى آن توأم با تربيت جسم و روح است و انسان را از نيستى و هلاكت نجات داده و به آخرين منزل خوشبختى كه بهشت اعلاست مىرساند. خداى متعال در سوره آل عمران فرموده:
«إِنَّ الدِّينَ عِنْدَ اللَّهِ الْإِسْلامُ» «4».
«مسلماً دينِ [واقعى كه همه پيامبرانْ مُبلّغ آن بودند] نزد خدا اسلام است».
منبع : پایگاه عرفان