نخستين گام براي نجات , توبهء از گناه است توبه اي كه از هر نظر خالص و محرّك آن فرمان خدا و ترس از عذاب جهنم باشد, كه براي هميشه انسان را از معصيت جدا كند و بازگشتي در آن رخ ندهد.
حقيقت توبه ندامت و پشيماني از گناه است , ولي چه بسا افرادي توبه مي كنند, اما دوباره به گناه آلوده مي شوند.اين آيه تأكيد دارد توبه خالصانه و تصميم بر تكرار نداشته باشد. از مادهء در اصل به معناي خيرخواهي خالصانه است و لذا به عسل خالص گفته مي شود و از آن جا كه خيرخواهي واقعي بايد توأم بامحكم كاري و دلسوزي باشد, واژهء نُصح و نَصوح به كار برده شده است .
در اين كه توبهء نصوح چيست , تفسيرهاي زيادي براي آن ذكر كرده اند, تا آن جا كه بعضي شمار تفسيرهاي آن رابالغ بر بيست و سه تفسير دانسته اند, ولي همهء اين تفسيرها تقريباً به يك حقيقت باز مي گردد.
از جملهء آن تفسيرها اين كه : توبهء نصوح بايد واجد چهار شرط باشد: پشيماني قلبي , استغفار زباني , ترك گناه وتصميم بر ترك در آينده .
توبهء نصوح آن است كه توأم با چشمي گريان و قلبي بيزار از گناه باشد.
اين تعبير لطيف بيانگر اين واقعيت است كه توبهء نصوح چنان انقلابي در انسان ايجاد مي كند كه راه بازگشت به گذشته را به كلّي مي بندد, همان گونه كه بازگشت شير دوشيده شده به پستان غير ممكن است .
منبع : پاسخگو