گروه انديشه: كتاب «عقل و عرفان و سيری در زندگی شيخ محمد بهاری و شيخ محمدباقر بهاری» تأليف سيدمحمد اصغری، عضو هيئت علمی دانشگاه تهران، به همت انتشارات اطلاعات منتشر شد.
به گزارش خبرگزاری قرآنی ايران(ايكنا)، اين كتاب در دو بخش تنظيم شده است؛ بخش اول در وادی عقل و عرفان نام دارد كه خود به چهار فصل تقسيم میشود؛ تعاريف و كليات، عقل و عرفان، طريقت و شريعت و شطحيات عرفانی و عرفان و مسئوليت اجتماعی عناوين اين چهار فصل را تشكيل میدهند.
واژه عرفان، عرفان و تصوف، تعريف عرفان، وازه عارف، خاستگاه عرفان، راز و دغدغه رازدانی، عشق و عرفان، تاريخ، انسان و دغدغه غيب، غيب، عرفان و انحراف، تولدی دوباره، تجديد حيات مذهبی، سرچشمه عرفان اسلامی، قرآن و عرفان، اومانيسم و سير جدايیها موضوعات مورد بحث در فصل اول بخش اول با عنوان تعاريف و كليات است.
مؤلف در فصل دوم بخش اول در سه بحث كلی عقلانيت، عرفان و فلسفه و حب و تعقل در قرآن و روايات معصومين(ع) به بررسی عمدهترين ويژگیهای عقل ابزاری، ويژگیهای عقلاميت دينی(اسلامی)، مسئله مبدأ و هدفداری، سريانالعشق، ديدار شيخالرئيس با أبوسعيد أبوالخير، لسانالغيب و عقل، ديدار ابن عربی و ابن رشد، عشق و عقل در تمهيدات، عشق و عقل در مقالات شمس، عقل در قرآن و روايات، تأمل در آيات، در روايات، عطار و عقل، امام محمد غزالی، شيخ اشراق، شيخ اكبر، صدرالمتألهين، حكيم سبزواری میپردازد.
در فصل سوم با عنوان طريقت و شريعت و شطحيات عرفانی مؤلف مباحث مختلفی مانند طريقت و شريعت، طريقت، نتيجه، ريشه قرآنی عرفانی، شطحيات عرفانی، شطح در لغت میپردازد. همچنين در فصل آخر كتاب «عقل و عرفان و سيری در زندگی شيخ محمد بهاری و شيخ محمدباقر بهاری و ...» تأليف سيدمحمد اصغری، عضو هيئت علمی دانشگاه تهران به همت انتشارات اطلاعات منتشر شد.
بخش اول اين اثر در موضوعی با عنوان عرفان و مسئوليت اجتماعی مباحثی مانند به عرفايی بزرگی چون ابراهيم ادهم، شقيق بلخی، منصور حلاج، عينالقضات همدانی، شيخ نجمالدين كبری، فريدالدين عطار، شيخ اشراق، آيتالله بافقی، ميرزا جوادآقا ملكی تبريزی، ميرزامحمدعلی شاهآبادی و ... میپردازد.
بخش دوم اين اثر با عنوان بهار در بهار به چهار بخش تقسيم شده است. سيری در زندگی عارف نامی حضرت شيخ محمد بهاری، عارف بهاری در نگاه ديگران، گشت و گذاری در تذكرةالمتقين و بهار و نگاهی به زندگی ساير فقيهان و سخنوران عناوين فصول اول تا چهارم اين بخش است.
تبار و تولد، تحصيلات، به سوی نجف، ازدواج، در حوزه نجف، در حلقه شاگردان مولای شوندی، دمی با مرد سقا، با عياران كرد، او را به من وانهيد، تازيانه توبيخ، نكوهش استاد، راه دور نيست، طبيب را عوض كنيد، نثر عارف بهاری، با غبار همدانی، بازی با تسبيح، دمی با مثنوی مولانا، دو شيوه متفاوت مباحث مورد بررسی در فصل اول اين بخش مورد بحث قرار گرفته است.
سيدمحمد اصغری:
عرفان يك جريان فطری و روحی شگفتی است كه از جان و فطرت نوعی انسان سرچشمه میگيرد، به تعبير ديگر احساس دغدغه درونی بشری در جهان طبيعی است و كسی كه آن عطش و آتش را ندارد، در واقع هنوز وارد عرصه نوعی انسانيت نشده است و به ميزانی كه انسان، انسان میشود كه ديگر طبيعت نمیتواند پاسخگوی آن نيازها باشد
عارفان مبارز، عصری دشوار و پيچيده، عرفای متفقه يا فقهای عارف، جهان اسلام در عصر هجوم الحاد و تباهی، رسالت عرفای متفقه و فقهای عارف، شيوههای مبارزه از عارفان فقيه، بيماری و دوری از نجف، از اين مرد تقليد كنيد، به سوی مشهدالرضا(ع)، در كنار دوست و در بستر مرگ ديگر موضوعات مورد بحث در فصل اول بخش دوم با عنوان در فراق استاد است.
در فصل دوم بخش دوم اين اثر با عنوان عارف بهاری در نگاه ديگران به زندگی به زندگی عرفايی مانند سيداحمد كربلايی، شيخ حسنعلی اصفهانی، ميرزای نائينی، شيخ آقابزرگ تهرانی، ميرزاجوادآقا ملكی تبريزی، آخوند معصومی همدانی، سيدمحسن امين، انصاری همدانی، علامه طباطبايی پرداخته میشود.
عشق و عقل در تذكره، فكر و ذكر، عرفان و اجتماع در تذكره، مباحث مورد بررسی در فصل سوم بخش دوم است. در بخش چهارم هم در موضوعاتی مانند آيتالله حاج شيخ محمدباقر بهاری، آيتالله حاج شيخ رضا بهاری، آيتالله حاج اسماعيل بهاری، آيتالله حاج شيخ محمدحسين بهاری، حجتالاسلام شيخ علی بهاری، شيخ محمد بهاری، حاج سيداسماعيل اصغری، حاج سيدجعفر اصغری، حاج سيدرسول اصغری، حاج سيدابراهيم اصغری، سيدشكرالله اصغری به زندگی و افكار و فعاليتهای اين علما و عرفا پرداخته میشود.
مؤلف در بخشی از مقدمه اين اثر مینويسد: عرفان يك جريان فطری و روحی شگفتی است كه از جان و فطرت نوعی انسان سرچشمه میگيرد، به تعبير ديگر احساس دغدغه درونی بشری در جهان طبيعی است و كسی كه آن عطش و آتش را ندارد، در واقع هنوز وارد عرصه نوعی انسانيت نشده است و به ميزانی كه انسان، انسان میشود كه ديگر طبيعت نمیتواند پاسخگوی آن نيازها باشد. بنابراين گرايش به آنچه كه هست؛ يعنی گرايش به محسوس انسان را منحط و بیريشه میكند.
وی در ادامه میافزايد: رفتن به سوی كمال مطلق و دغدغه غيب، جان را به جهانهای فراختر میبرد و كمال ذاتی و نوعی و معنوی انسان را تضمين میكند و اين عشق و عطش چراغی است كه در درون عارف شعله میكشد و جذبهای است كه او را به خود میخواند و حماء مسنون را به سدرةالمنتهی پيوند میزند و روحی كه جلوهای از نفخه ربانی است برای وصل دوباره به دريای اصلی و اصيل حقيقت همواره آرزوی پرواز و شكايت از فراق و هجران میكند.
كتاب «عقل و عرفان و سيری در زندگی شيخ محمد بهاری و شيخ محمدباقر بهاری و ...» تأليف سيدمحمد اصغری، عضو هيئت علمی دانشگاه تهران به همت انتشارات اطلاعات به شمارگان 2100 نسخه و به بهای 65000 ريال در اواخر سال گذشته منتشر شده است.
منبع : خبرگزاری قرآنی ايران