فارسی
چهارشنبه 26 دى 1403 - الاربعاء 14 رجب 1446
قرآن کریم مفاتیح الجنان نهج البلاغه صحیفه سجادیه
0
نفر 1
100% این مطلب را پسندیده اند

حقيقت ايمان‏

 

 نوشته : حضرت استاد حسین انصاریان

 

آنان كه گمان مى كنند ايمان حقيقتى بسيط، و يك واقعيت خالص قلبى است گمانشان بى پايه، و اساس تصورشان از ايمان تصورى باطل، و گفتارشان در اين زمينه گفتارى بى دليل و برهان است.

ايمان- چنان كه از صريح آيات قرآن و روايات استفاده مى شود- حقيقتى مركّب از سه بخش است:

1- اعتقاد و باور كه جنبه ى ريشه و پايه دارد.

2- حقايق عملى.

3- حسنات اخلاقى.

مؤمن حقيقى كسى است كه قلبش بر باور و يقين و اعتقاد صحيح مى تپد، و اعضايش سرسبز به عمل صالح، و باطنش آراسته به زيبايى هاى اخلاق است.

آيات و روايات گاهى ايمان و مؤمن را يك جا توضيح داده اند، و به جلوه هاى باطنى و ظاهرى ايمان در وجود مؤمن اشاره كرده اند.

 

ايمان در قرآن و روايات

قرآن مجيد ايمان را مركّب از: «باور داشتن خدا و قيامت و فرشتگان و قرآن و پيامبران، و پرداخت مال- در عين عشق ورزى به آن- به خويشاوندان و يتيمان و از كار افتادگان و در راه ماندگان و سائلان و در راه آزادى بردگان، و برپا داشتن نماز، و هزينه كردن زكات، و وفاى به پيمان، و استقامت و صبر در كارزار، و هنگام مصيبت و رنج و بلا و درد و تهيدستى و فقر» «1» مى داند.

قرآن مجيد مؤمنان را چه در حال قيام، چه در حال نشستن، چه در حال خفتن، غرق ياد خدا، و در مقام انديشه ى صحيح در مورد آفرينش آسمان ها و زمين و درك اين حقيقت كه مجموعه ى آفرينش بر اساس حق و درستى است معرفى مى كند، و مى گويد: «مؤمنان درخواستشان از مولايشان اين است كه آنان را از آتش دوزخ حفظ كند. به پروردگارشان مى گويند: هركس را تو در آتش اندازى او را به خفت و خوارى دچار كرده اى و براى ستمكاران به آيات تو هيچ يار و ياورى نخواهد بود.

و نيز به پروردگارشان مى گويند: «صداى نداكننده اى كه انسان ها را به ايمان آوردنشان به پروردگارشان دعوت مى كرد شنيديم، پس ما ايمان آورديم، در نتيجه گناهانمان را بيامرز و بدى هايمان را بپوشان و ما را در زمره ى نيكان قبض روح كن» «2».

قرآن مجيد مؤمنان را «خاشع در نماز، روى گردان از كارها و سخنان بيهوده، و پرداخت كننده ى زكات، و حافظ عفت و پاكدامنى، و امين و وفادار به پيمان، و محافظت كننده ى بر نمازهاى واجب» «3» معرفى مى كند.

اميرالمؤمنين عليه السلام مى فرمايد:

المُؤمِنُ وَقورٌ عِنْدَ الهَزَاهِزِ، ثَبوتٌ عِنْدَ المَكَارِهِ، صَبُورٌ عِنْدَ البَلاءِ، شَكُورٌ عِنْدَ الرَّخَاءِ، قَانِعٌ بِمَا رَزَقَهُ اللَّهُ، لَايَظْلِمُ الأعداءَ وَلَا يَتَحامَلُ لِلأصدِقاءَ، النَّاسُ مِنْهُ فِى راحةٍ، وَنَفْسُهُ فِى تَعَبٍ «4»

. مؤمن در برابر حوادث و مصايب و فتنه ها و آشوب ها بردبار و باوقار است، و در برابر امور ناخوشايند پابرجا و شجاع است، شكيبايى در بلا، و سپاسگزار در فراخى و گشايش و قانع به روزى خداست، به دشمنان ستم نمى ورزد، و بار سنگينى بر دوستان نيست، مردم از او در راحتند، و خود او براى راحت مردم در سختى و مشقت است.

رسول خدا صلى الله عليه و آله و سلم فرمود:

المُؤمِنُ مَنْفَعةٌ، انْ ماشَيْتَهُ نَفَعَكَ، وَانْ شَاوَرْتَهُ نَفَعَكَ، وَانْ شَارَكْتَهُ نَفَعَكَ، وَكُلُّ شَى ءٍ مِن أمْرِهِ مَنْفَعَةٌ «5»

. مؤمن سود محض است، اگر به سوى او قدم بردارى تو را سود رساند، و اگر با او مشورت كنى تو را سود دهد، و اگر با او مشاركت نمايى تو را سود بخشد، و هر چيزى از كار مؤمن سود محض است.

رسول خدا صلى الله عليه و آله و سلم در توصيف مؤمن فرموده است:

حركاتش لطيف و نرم و محضرش شيرين است، از ميان امور، برترينش را مى طلبد، و از اخلاق رفيع ترينش را مى جويد، بر كسى كه با او دشمن است ستم نمى ورزد، و به خاطر كسى كه به او عشق دارد گناه نمى كند، هزينه ى زندگيش اندك، و ياريش به مردم بسيار است، عملش را نيكو انجام مى دهد چنان كه گويى ناظرى بر او نظارت دارد، از حرام چشم فرو مى پوشد، داراى جود و سخاوت است، سائلى را محروم نمى كند، كلامش را سنجيده مى گويد، زبانش از باطل گويى لال است، باطل را از دوستش نمى پذيرد، و حق را بر ضد دشمنش برنمى گرداند، جز براى دانا شدن نمى آموزد، وجز براى عمل كردن دانا نمى شود، اگر با اهل دنيا قرار گيرد، زيرك ترين آنان است و اگر با اهل آخرت سلوك كند پرهيزكارترين آنان است «6».

امام صادق عليه السلام در وصف مؤمن فرمود:

المُؤمِنُ حَليمٌ لَايَجْهَلُ، وَان جُهِلَ عَلَيْهِ يَحْلُمُ وَلَا يَظْلِمُ، وَانْ ظُلِمَ غَفَرَ وَلَا يَبْخَلُ، وَانْ بُخِلَ عَلَيْهِ صَبَرَ «7»

. مؤمن بردبارى است كه جهل نمى ورزد، و اگر بر او جهل ورزند بردبارى نشان مى دهد و ستم نمى كند، و اگر بر او ستم شود گذشت مى كند و بخل نمى ورزد، و اگر بر او بخل ورزند شكيبايى پيشه مى كند.

با توجه به اين گونه آيات و رواياتى كه گفته شد ترديدى نمى ماند كه ايمان حقيقتى مركّب از عقيده، عمل و اخلاق است؛ و مؤمن كسى است كه از اين سه حقيقت به اندازه ى طاقت و وسعش برخوردار باشد.

اين سه حقيقت به طور واضح در آيات و روايات تفسير شده است و مردم را به دقايق و لطايفش آگاهى داده اند، تا جايى كه براى تحصيل سعادت و خوشبختى چيزى را فروگذار نكرده اند، و اسلامى كامل و دينى جامع و مكتبى انسان ساز و قوانينى فراگير نسبت به تمام شؤون زندگى ارائه نموده اند.

انسان با آراسته شدن به حقايق دينى، موجودى برتر از همه ى موجودات «8»،وخليفة اللَّه «9»، و مظهر اسما و صفات حق «10»، و امين اللَّه «11» مى شود، و لايق بزم ملكوت و همنشينى با فرشتگان و رفاقت و دوستى با پيامبران و صديقان و شهيدان و شايستگان است «12».

 

 

پی نوشت ها:

 

 

______________________________

 

 

(1)- «وَ لكِنَّ الْبِرَّ مَنْ آمَنَ بِاللَّهِ وَ الْيَوْمِ الْآخِرِ وَ الْمَلائِكَةِ وَ الْكِتابِ وَ النَّبِيِّينَ وَ آتَى الْمالَ عَلى حُبِّهِ ذَوِي الْقُرْبى وَ الْيَتامى وَ الْمَساكِينَ وَ ابْنَ السَّبِيلِ وَ السَّائِلِينَ وَ فِي الرِّقابِ وَ أَقامَ الصَّلاةَ وَ آتَى الزَّكاةَ وَ الْمُوفُونَ بِعَهْدِهِمْ إِذا عاهَدُوا وَ الصَّابِرِينَ فِي الْبَأْساءِ وَ الضَّرَّاءِ وَ حِينَ الْبَأْسِ» بقره (2): 177.

(2)- «رَبَّنا إِنَّنا سَمِعْنا مُنادِياً يُنادِي لِلْإِيمانِ أَنْ آمِنُوا بِرَبِّكُمْ فَآمَنَّا رَبَّنا فَاغْفِرْ لَنا ذُنُوبَنا وَ كَفِّرْ عَنَّا سَيِّئاتِنا وَ تَوَفَّنا مَعَ الْأَبْرارِ» آل عمران (3): 193.

(3)- «قَدْ أَفْلَحَ الْمُؤْمِنُونَ* الَّذِينَ هُمْ فِي صَلاتِهِمْ خاشِعُونَ* وَ الَّذِينَ هُمْ عَنِ اللَّغْوِ مُعْرِضُونَ* وَ الَّذِينَ هُمْ لِلزَّكاةِ فاعِلُونَ* وَ الَّذِينَ هُمْ لِفُرُوجِهِمْ حافِظُونَ* إِلَّا عَلى أَزْواجِهِمْ أَوْ ما مَلَكَتْ أَيْمانُهُمْ فَإِنَّهُمْ غَيْرُ مَلُومِينَ* فَمَنِ ابْتَغى وَراءَ ذلِكَ فَأُولئِكَ هُمُ العادُونَ* وَ الَّذِينَ هُمْ لِأَماناتِهِمْ وَ عَهْدِهِمْ راعُونَ* وَ الَّذِينَ هُمْ عَلى صَلَواتِهِمْ يُحافِظُونَ» مؤمنون (23): 1- 9.

(4)- بحار الانوار: 75/ 27، تتمه باب 15، حديث 94؛ ميزان الحكمه: 1/ 392، الايمان، حديث 1408.

(5)- كنز العمال: 692؛ ميزان الحكمه: 1/ 396، الايمان، حديث 1434.

(6)- التمحيص: 74، باب فى اخلاق المؤمنين، حديث 171؛ بحار الانوار: 64/ 310، باب 14، حديث 45؛ ميزان الحكمه: 1/ 398، الايمان، حديث 1458.

(7)- كافى: 2/ 235، باب المؤمن و علاماته، حديث 17؛ ميزان الحكمه: 1/ 394، الايمان، حديث 1422.

(8)- «فَتَبارَكَ اللَّهُ أَحْسَنُ الْخالِقِينَ» مؤمنون (23): 14.

(9)- «وَ إِذْ قالَ رَبُّكَ لِلْمَلائِكَةِ إِنِّي جاعِلٌ فِي الْأَرْضِ خَلِيفَةً» بقره (2): 30.

(10)- «وَ عَلَّمَ آدَمَ الْأَسْماءَ كُلَّها» بقره (2): 31.

(11)- «إِنَّا عَرَضْنَا الْأَمانَةَ عَلَى السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ وَ الْجِبالِ فَأَبَيْنَ أَنْ يَحْمِلْنَها وَ أَشْفَقْنَ مِنْها وَ حَمَلَهَا الْإِنْسانُ» احزاب (33): 72.

(12)- «وَ مَنْ يُطِعِ اللَّهَ وَ الرَّسُولَ فَأُولئِكَ مَعَ الَّذِينَ أَنْعَمَ اللَّهُ عَلَيْهِمْ مِنَ النَّبِيِّينَ وَ الصِّدِّيقِينَ وَ الشُّهَداءِ وَ الصَّالِحِينَ وَ حَسُنَ أُولئِكَ رَفِيقاً» نساء (4): 69.

 

 

مطالب فوق برگرفته شده از

کتاب : زيبائى هاى اخلاق 

 

 


منبع : پایگاه عرفان
0
100% (نفر 1)
 
نظر شما در مورد این مطلب ؟
 
امتیاز شما به این مطلب ؟
اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی:

آخرین مطالب

کتابی تاریخ ساز که مغفول ماند!
یاری نکردن عزت جویان
نگاهی بر سيره قرآنى امام حسين(علیه السلام)
هنوز نبض زمان درقیام عاشوراست از هدیه ارجمند
بازتاب حماسه عاشورا در شعر بعضي از شعراي عرب زبان ...
شب عطش
غزل آتش ازسید ضیاء الدین شفیعی
نقش پیامبر اکرم (ص) در تمدّن سازی
ابراهیم فدای حسین(علیه السلام)!
پاك سازى از گناه

بیشترین بازدید این مجموعه

نزول مائده های آسمانی بر حضرت زهرا(س)
مقام حضرت زينب (س)
تربيت جوان از ديدگاه معصومان عليهم السلام
هفت نمونه‌ از احیای مردگان در کلام قرآن
مال حلال و حرام در قرآن و روايات‏
قابل توجه زنان آزاردهنده به همسر
اسم اعظمی که خضر نبی به علی(ع) آموخت
اعتکاف؛ مکتب خودسازی
سوره ای از قران جهت عشق و محبت
متن دعای معراج + ترجمه

 
نظرات کاربر

پر بازدید ترین مطالب سال
پر بازدید ترین مطالب ماه
پر بازدید ترین مطالب روز



گزارش خطا  

^