فارسی
پنجشنبه 20 دى 1403 - الخميس 8 رجب 1446
قرآن کریم مفاتیح الجنان نهج البلاغه صحیفه سجادیه
0
نفر 0

وجوب آمادگى مسلمانان در برابر دشمنان‏

پيش از آن كه دشمنان عنود و حسود، نقشه حمله به مسلمانان را در سر بپروانند، و قبل از اين كه هوا پرستان و زورگويان آماده حمله به اسلام و اهل ايمان شوند، بر اساس آيات قرآن و روايات واجب است همه مسلمانان در مقام همه نوع آمادگى و به ويژه آمادگى رزمى چه در زمينه ساخت و تهيه اسلحه روز، چه در زمينه تمرين و آموزش نظامى و فنون جنگى برآيند، اين وجوب نيازى به تكيه بر فتواى مجتهد ندارد، بلكه وجوبى است كه از شرع و عقل استفاده ميشود، و انجام اين امر بر عهده همه مسلمانان است.

وَ أَعِدُّوا لَهُمْ مَا اسْتَطَعْتُمْ مِنْ قُوَّةٍ وَ مِنْ رِباطِ الْخَيْلِ تُرْهِبُونَ بِهِ عَدُوَّ اللَّهِ وَ عَدُوَّكُمْ

و در برابر دشمنان آنچه در قدرت و توان داريد از نيرو و نفرات و ساز و برگ جنگى واسبان ورزيده [توپ و تانك و هواپيما] آماده نمائيد تا به وسيله آنها دشمن خدا، و دشمن خودتان و دشمنانى غير اينان را كه نميشناسيد ولى خدا آنان را ميشناسد بترسانيد، تا هوس جنگ با شما را در سر نپرورانند، و در صورت جنگ با شما با شكست سخت و ذلت بارى روبه رو شوند.

الميزان در ذيل اين آيه شريفه ميگويد:

اعداد به معناى تهيه كردن چيزى است تا انسان به وسيله آن چيز به هدفى كه دارد برسد، كه اگر قبلا آن را تهيه نديده باشد به مطلوب خود نميرسد، مانند فراهم كردن هيزم و كبريت براى به دست آوردن آتش، و نيز مانند تهيه آتش براى طبع و پخت غذا.

كلمه قوه به معناى هر چيزى است كه با وجودش كار معينى از كارها ممكن ميشود، و در جنگ به معناى هر چيزى است كه جنگ و دفاع با آن امكانپذير است، از قبيل انواع اسلحه و مردان جنگى با تجربه و داراى سوابق جنگى و تشكيلات نظامى و كلمه رباط مبالغه در ربط است و ربط همان عقد و گره است با اين تفاوت كه ربط سستتر از عقد و عقد محكمتر از ربط است، چيزى كه هست رباط از ربط رساتر است و كلمه خيل به معناى اسب است و ارهاب معنايش نزديك به ترساندن است.

وَ أَعِدُّوا لَهُمْ مَا اسْتَطَعْتُمْ فرمان عامى به همه مؤمنان و مسلمانان است كه در برابر كافران به اندازه قدرتشان از تداركات جنگى كه به آن نياز پيدا خواهند كرد تهيه كنند، به عبارت ديگر بايد مسلمانان آنچه را از ادوات جنگى و ساير لوازم دارند، يا ممكن است تهيه كنند آماده سازند، زيرا جامعه انسانى غير اين نيست كه از افراد و اقوامى داراى طبايع و افكار مختلف تشكيل ميشود، و در اين مجتمع هيچ اجتماعى براساس سنتى كه حافظ منافعشان باشد اجتماع نميكنند مگر اين كه اجتماع ديگرى برضد منافعش و مخالف با سنتش تشكيل خواهد يافت، و اين دو اجتماع ديرى با هم نميپايند مگر اين كه كارشان به اختلاف كشيده، و سرانجام به نزاع و مبارزه بر ضد هم بر ميخيزند، و هر يك بر آن ميشود كه آن ديگر را مغلوب كرده و به شكست و متلاشى شدن بكشاند.

پس با اين وضع مسئله جنگ و جدال و اختلافاتى كه منجر به جنگهاى خسارتزا ميشود امرى است كه در مجتمعات بشرى گريزى از آن نبوده و خواه ناخواه پيش ميآيد، و اگر اين امر قهرى نبود، انسان در خلقتش به قوائى كه جز در مواقع دفاع بكار نميرود از قبيل غضب و شدت و نيروى فكرى مجهز نميشد، پس اين كه ميبينيم انسان به چنين قوائى در بدن و فكرش مجهز است خود دليل بر اين است كه وقوع جنگ اجتناب پذير نيست و راهى براى دور ماندن از آن وجود ندارد، و چون چنين است به حكم فطرت بر جامعه اسلامى واجب است كه هميشه و در هر حال تا آنجا كه ميتواند و بهمان مقدارى كه احتمال ميدهد دشمن اجتماع صالحش مجهز باشد خود را مجهز نمايد.

و در تعاليم عاليه دين فطرى اسلام كه دين قيم است و خداى تعالى آن را براى بشر فرستاده، حكومتى را براى او اختيار كرده كه بايد نام آن را حكومت انسانى گذاشت، و آن حكومتى است كه در مقرراتش حقوق فرد فرد جامعه را محفوظ و مصالح ضعيف و قوى و توانگر و فقير و آزاد و برده و مرد و زن و فرد و جماعت و بعض و كلّ را به طور مساوى رعايت كرده است، حكومتش فردى استبدادى نيست تا قائم به خواستههاى شخص حاكم باشد، و او به دلخواه خود در جان و عرض و مال مردم حكومت كند، و حكومت اكثريت يعنى پارلمانى هم نيست تا بر طبق خواسته اكثر افراد دور زده و منافع مابقى پايمال شود، يعنى نصف جمعيت به اضافه يك به مراد خود رسيده و نصف منهاى يك به محروميت بنشيند.

لذا در آيه شريفه خطاب را متوجه عموم مردم كرده است كه فرموده:

وَ أَعِدُّوا لَهُمْ مَا اسْتَطَعْتُمْ مِنْ قُوَّةٍ.

چه اين كه گفتيم حكومت اسلامى حكومتى است انسانى به اين معنا كه حقوق همه افراد انسانها را رعايت نموده و به خواستههاى آنان احترام ميگزارد گرچه هر كه ميخواهد باشد، نه اين كه خواستههاى افراد را فداى خواسته يك نفر و يا خواسته اكثريت كرده باشد.

و چون مطلب از اين قرار است، دشمن منافع يك جامعه اسلامى دشمن منافع تمامى افراد است، پس بر همه افراد است كه قيام نموده و دشمن را از خود و از منافع خود دفع نمايند، و بايد براى چنين روزى نيرو و اسلحه زير سر داشته باشند تا بتوانند منافع خود را از خطر دستبرد دشمن نگه دارند، گو اين كه پارهاى از ذخيرههاى دفاعى هست كه تهيه آن جز از عهده حكومتها بر نميآيد، لكن پارهاى ديگر هم هست كه مسئول تهيه آن خود افرادند، چون حكومت هر قدر هم نيرومند و داراى امكانات زيادى باشد به فرد فرد مردم محتاج است، پس مردم هم به نوبه خود بايد قبلًا فنون جنگى را آموخته و خود را براى روز مبادا آماده كنند، بنابراين تكليف واجب و اعدّولهم تكليف به همه است، و اين است حكمت مجهز بودن همه مسلمانان در هر زمانى و تحت هر شرايطى تا با مجهز بودنشان دشمن نسبت به آنان در ترس باشد و هوس حمله را از سر بيرون كند.

اين بخش از آيه شريفه: تُرْهِبُونَ بِهِ عَدُوَّ اللَّهِ وَ عَدُوَّكُمْ : تا دشمن خدا و دشمن خود را بترسانيد در مقام بيان دليل آمادگى فرد فرد مؤمنان و پاسخى است به اين سئوال كه چرا مسلمانان بايد آماده باشند؟ و چرا بايد هر آنچه از امكانات و توان و قدرت ميسر است فراهم آورند؟

آرى در هر زمان و در هر شرايط بايد دشمنان خدا و دشمنان اهل اسلام در برابر قدرت مسلمانان به گونهاى شوند كه قدرت و عظمت اسلام دلهاى آنان را پر از ترس و خوف كند و روحيه خود را از دست بدهند و خود را در برابر بسيج عمومى جان بر كف مسلمانان درمانده و زبون ببينند، كه اين وضع مقدمه شكست دشمن و پيروزى مسلمانان است و تحصيل چنين موقعيتى براى مسلمانان نياز به آمادگى در ابعاد گوناگون دارد، و ايجاد اين آمادگى براساس نظر قرآن بر هر فرد فرد مسلمان امرى واجب است.

در رابطه به جمله تُرْهِبُونَ بِهِ عَدُوَّ اللَّهِ وَ عَدُوَّكُمْ شكى نيست كه آمادگى رزمى و بسيج عمومى مسلمانان موجب ترس ميگردد كه از آن در آيات و روايات تعبير به رعب شده است، آرى وقتى دشمن ترسيد روحيه خود را ميبازد و به عبارت ديگر از درون فرو ميريزد.

دشمن ميكوشد از برون ضربه نخورد ولى خداوند در صورت آمادگى مسلمانان دشمن را از درون متلاشى ميكند و روشن است كه فرو ريختن درون ضربهاى جبران ناپذير است، و اگر همه سلاحهاى جهان به كار افتند، ولى روحيه نبرد در جنگ آوران مسلح به آن سلاحها نباشد آن نبردكنندگان هم چون طبل توخالى هستند كه صداى بلند دارند ولى درونشان تهى است و كارشان كارساز نخواهد بود.

تفسير المنار در جلد ده كه برگرفته از درسهاى تفسيرى شيخ محمد عبده يار و هم فكر سيد جمال الدين اسد آبادى است در توضيح اين آيه ميگويد:

پروردگار متعال بندگان مؤمنش را فرمان ميدهد كه براى مقابله با دشمن امكانات همه جانبه تهيه كنند، تا اگر به حمله دست زد آتش شرارت هايش را خاموش و وجود پليد خود او را نابود كنند، و زمينه حفظ جانهاى محترم و پايدارى حق و فضيلت تحقق يابد.

به عبارت ديگر منظور حضرت حق از آيه اين است كه براى امت اسلامى يك نيروى دائمى و قدرت لازم آماده و تهيه شود، براى آن كه اگر روزى دشمن حمله غافلگيرانه كرد، سواران و رزمندگان آماده را توان پيش گيرى باشد، نيروهائى كه از سوئى توان مقاومت دارند، و از طرفى اخبار مرزهاى اسلامى را به امت اسلامى گزارش ميدهند، بهمين جهت شارع مقدس مسأله رباط الخيل و سواره نظام مرزى را به صورت جدى مطرح كرده است، اين دو مسئله يعنى مركبهاى لازم و آمادگى رزمندان از مسائل بسيار مهمى است كه امروز همه كشورها و دولتها به آن توجه دارند، با آن كه وضعيت نظامى در اين دروهها تفاوت بسيارى كرده و جنگهاى جهانى و غير آن از نظر رشد صنايع نظامى تفاوت بسيارى نموده، و گسترش ابعاد آن با گذشته بسيار فرق كرده است.

بسيار روشن است كه آمادگى نظامى كه خداى بزرگ از مسلمانان خواسته برحسب زمان و مكان و توان و درجات امكانات تفاوت دارد.

روزى مهمترين آموزش نظامى و يا يكى از حساسترين و مؤثرترين ابزار نظامى تيراندازى بوده است كه به آن اهميت فراوان داده اند.

از عقبة بن عامر روايت شده كه رسول خدا پس از تلاوت آيه وَ أَعِدُّوا لَهُمْ مَا اسْتَطَعْتُمْ مِنْ قُوَّةٍ فرمود: منظور از قوه در آيه تيراندازى است و اين مطلب را سه بار تكرار فرمود.

قطعاً اين كه رسول اكرم كلمه رمى را كه به معناى تيراندازى است به طور مطلق و بيقيد ذكر كرده است شامل هر نوع تيرى كه به سوى دشمن رها ميشود خواهد گرديد خواه از نوع تيرهاى قديم يا تفنگ و بمباران و خمپاره و توپ و ... كه امروز بكار ميرود.

واژه رمى شامل همه اين موارد و مشابه آن خواهد شد و گوئى خواست خدا بوده كه كلمه رمى را بدون قيد بر زبان پيامبرش جارى نموده و بر ما مسلم ميشود كه آيه مورد بحث عام است و خطاب به همه مسلمانان ميباشد.

بنابراين بر فرد فرد مسلمانان جهان در هر دورهاى در آينده زمان و به ويژه امروز كه ملت اسلام دشمنان قسم خورده و خطرناك و غيرقابل هدايت چون آمريكا و اسرائيل و انگليس و اذناب آنان دارد، براساس فرمان آشكار قرآن در ساخت انواع تانك ها، و توپ ها، و زره پوش ها، و هواپيماها و كشتيهاى جنگى و زير دريائيها با كمال جديت بكوشند، و هر فنى از فنون نظامى را بياموزند، و هر آنچه آموختنش در ساخت و توسعه امكانات نظامى مذكور لازم است از باب اين مسئله فقهى كه مقدمه واجب واجب است، خود را موظف بدانند كه اين علوم و تخصصها را فرا گيرند.

تفسير المنار در جلد دهم ص 167 در مورد آيه 60 سوره انفال و 71 سوره نساء به نتيجه گيرى و جمع بندى جالبى پرداخته و كلياتى را در ضمن چهار قاعده بيان كرده است:

قاعده اول: از قواعد نظامى و سياسى آماده كردن مسلمانان و مؤمنان است، تا جائى كه بتوانند براى پيكار با دشمنان اسلام آماده شوند، در اينجا نفرات و تعداد پيكارگران مطرح است، كه بايد هر مكلفى كه توان دارد براى مبارزه آماده شود.

گاهى اين وجوب در حدّ وجوب عينى است، و در برخى از موارد به دليل نيازهاى گستردهتر در حد بسيج همگانى است.

البته اين روش كه هر مكلفى خود را ملزم بداند، و همگان در صورت لزوم بسيج شوند، حتى در جهان امروز امكان ندارد، ولى تا آخرين مرز امكان بايد آماده بود.

به دنبال آمادگى دادن به نيروى انسانى و افراد صالح براى جنگ، مسأله اسلحه پيش ميآيد، همانطور كه ميدانيم چگونگى اسلحه در هر زمان فرق ميكند، و در مكانهاى مختلف نيز نياز به سلاحهاى خاص است، امروز انواع سلاحهاى زمينى و دريائى و هوائى گسترش و توسعه يافته و در زمينه حركتهاى نظامى و نقل و انتقالات نيرو، و واردات جنگى در هر زمينه از نظر تكنيكى پيشرفتهاى عجيبى يافته است.

در اين جهت هر نوع آموزشهاى فنى و تخصصى در زمينه صنايع و ابزار لازم است، و جزء همان قانون آمادگى اسلامى است.

قاعده دوم: حفظ مرزهاى اسلامى است، و قطعاً گسيل نيروهاى پرتوان و نيرومند به مرزها، و ايجاد پايگاههاى نظامى در سراسر مرزهاى اسلامى يك دستور واجب اسلامى و قرآنى است.

و امروز اين نياز نيز از مهمترين نيازهاى اساسى نظامى است، با آن كه بشر از نظر فنى و علمى در حدّ بالائى قرار گرفته، ولى ابر قدرتها در مسير حفظ منافعشان و كشورهاى كوچكتر براى تأمين امنيت مردم كشورشان مرز دارى را يكى از اصول حفظ امنيت ميدانند.

آيه شريفه مورد بحث اين درس را به همه مسلمانان ميدهد كه هم كسب نيرو كنيد و هم از مرزها به خوبى پاسدارى نمائيد.

قاعده سوم: هدف اصلى و اوّلى از اين آمادگى نظامى و پاسدارى مرزها، ايجاد ترس و وحشت در دل دشمنان دين است، تا آنان را نيت و توان تعدى و تجاوز به سرزمينهاى اسلامى نباشد، در نتيجه به فكر استعمار و سلطه جوئى و نفوذ در سرزمينهاى اسلامى به خاطر جلب منافع نامشروع براى خود نيفتند.

بايد مسلمانان نه تنها در مرزهاى خود و در داخل كشورشان آزاد زندگى كنند و كسب و تحصيل نمايند و براى خود آسوده باشند، بلكه بايد در رابطه با ساير كشورهاى جهان نيز از آسايش و استقلال و قدرت برخوردار باشند.

آرى بايد در درون كشور و خانه خودشان و در خارج كشور و كشورهاى بيگانه از هر نوع گزند، نسبت به منافع و مصالحشان در امان باشند.

قاعده چهارم: بر مسلمانان واجب است براى ايجاد آمادگى و زمينهسازى قدرت سياسى و نظامى و علمى مؤمنان انفاق كنند، و انفاق يك عامل مؤثر پشتيبانى مردمى است كه يك ضرورت مؤكّد براى حفظ تشكيلات و نظام اسلامى است، و بدون همكارى مردمى و انفاق آنان نظام پا نميگيرد و هرگز امكان آمادگى و بسيج عمومى فراهم نميشود. بر همين پايه و اساس به دنبال آيه وَ أَعِدُّوا لَهُمْ مَا اسْتَطَعْتُمْ ميفرمايد:

وَ ما تُنْفِقُوا مِنْ شَيْ ءٍ فِي سَبِيلِ اللَّهِ يُوَفَّ إِلَيْكُمْ:

و آنچه در راه خدا هزينه كنيد، پاداشش به طور كامل به شما داده ميشود.

در دوران طلائى صدر اسلام، اين انفاق براساس روايات به ايمان مؤمنان و عشق و ايثارشان موكول شده بود، و آنان در آسايش و سختى از هيچ گونه تلاشى در اين راه دريغ نداشتند.

در ماجراى جنگ تبوك كه در سال نهم هجرت اتفاق افتاد و قرآن در سوره بقره آيه 194 به آن اشاره كرده، و در كتابهاى تاريخى به طور مشروع بيان شده، مسلمانان از همه هستى خود گذشتند تا بتوانند در برابر ابر قدرت روم شرقى ايستادگى كنند.

آيه شريفه وَ أَنْفِقُوا فِي سَبِيلِ اللَّهِ وَ لا تُلْقُوا بِأَيْدِيكُمْ إِلَى التَّهْلُكَةِ كه در ذيل آيات جهاد و قتال با دشمنان آماده، وجوب انفاق در راه حفظ كيان اسلام و امنيت مسلمين و آمادگى مؤمنان را در برابر كافران ميرساند، و حاكى از اين است كه اگر مسلمانان انفاق نكنند زيان و خسارتش به خودشان بر ميگردد، و در نتيجه با دست خود زمينه هلاكت خود را به دست دشمنان خود و دشمنان خدا فراهم ميكنند.

در اين قسمت تذكر يك نكته بسيار بسيار مهم به نظر ميرسد، كه توجه همگان به اين نكته واقعاً لازم است و آن نكته اين است كه: متأسفانه دوستان ناآگاه و گاهى در لباس اهل علم و دانش و دشمنان آگاه كه يكى از شگردهاى آنان تحريف در معانى حقايق است از جمله وَ لا تُلْقُوا بِأَيْدِيكُمْ إِلَى التَّهْلُكَةِ: «و با دست خويش خود را به هلاكت نيندازيد» برداشت كاملًا اشتباه و غلطى كردهاند و به پندار بيپايه خود جهاد در راه خدا و امر به معروف و نهى از منكر و تحمل ضرر جانى و مالى را در اين راه يك نوع انداختن خود در هلاكت فرض كرده اند، اين افراد اين قسمت از آيه را گرفته ولى دهها و بلكه صدها آيه جهاد و پيكار با دشمن را كنار گذارده و از ياد برده اند، و روش پيامبر و امامان معصوم و ياران راستين آنان مانند ابوذر و عمار و ياسر و مقداد و مالك اشتر و به ويژه هفتاد و دو نفر ياران بينظير حضرت حسين (ع) را ناديده گرفتهاند!

آيا آيه شريفه در حقيقت همين را ميگويد كه عافيت طلبهاى ترسو بزدل ميگويد؟!

آيه قطعاً با توجه به اين كه دنباله آيات جهاد و قتال است مربوط به انفاق در راه جنگ با دشمنان است و اگر از آن قاعده كلى براى فرار از مورد خاصّش استخراج كنيم به هيچ وجه در رابطه با پيكار با دشمن و جهاد و نهى از منكر نخواهد بود.

از روايات نقل شده در كتابهاى معتبر حديث نيز استفاده ميشود كه بر مسلمانان واجب است آنچه را براى پيشرفت نظامى و رزمى لازم است جز آنچه كه از آن نهى شده به دست آورند و در اين راه هيچ امر بزرگ و كوچكى را ناديده نگيرند، حتى در مورد شعار دادن اگر دشن براى تهيچ روحيه لشگرش

به اين صورت مسلمانان به فرمان رسول اعظم شعارهاى كوبنده سر ميدادند، و شعارهاى دشمن را در سينه پر كينه آنان خفه ميكردند.

ابوسفيان در پايان گفت: «امروز در برابر روز بدر» مسلمانان به دستور پيامبر بيدرنگ پاسخ دادند هرگز اين دو روز با هم مساوى نيستند، شهداى ما در بهشتاند، و كشتگان شما سرنگون در دوزخ.

 

 


منبع : پایگاه عرفان
0
0% (نفر 0)
 
نظر شما در مورد این مطلب ؟
 
امتیاز شما به این مطلب ؟
اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی:

آخرین مطالب

خطر جدايى از دين‏
ايده ى روزه
ترغيب به تفكر و انديشه‏
باغ آباد و زيارت عاشورا
قلب پیامبر(ص)
نفس در كلام امير عارفان‏
سجده از ديدگاه روايات‏
توبه برادران یوسف
جلسات محرم ضامن بقای دین
دو چهره دانش

بیشترین بازدید این مجموعه

روق معنوى
حق عيان است ولى طايفه اى بى بصرند
حضرت مجتبى و خوف‏
نوح و نماز
رباب همسر حضرت حسين‏
خطر جدايى از دين‏
چادر محدودیت نیست
جای که اعمال سودی ندارد
سنگین‌ترین گناه در تاریخ بشر
در راه خدا باش!

 
نظرات کاربر

پر بازدید ترین مطالب سال
پر بازدید ترین مطالب ماه
پر بازدید ترین مطالب روز



گزارش خطا  

^