در عبارتى معروف از بزرگان دين آمده است:
« الناقص ملعون »
نقص بر دو قسم است: نقص اختيارى و غيراختيارى. انسانى به دنيا مى آيد، اما كور است، اين نقص است، اما قطعا نقصى است كه در حوزه اختيار انسان نيست، لذا انسان را به لعنت خدا دچار نمى كند ؛ چون انسان در اين نقص نقشى نداشته است. اما آنجا كه نقص در حوزه اختيار انسان است، يعنى انسان را آفريده و از او دعوت كرده است كه تا زنده اى، هر چند سال ممكن است زنده باشى، مانند وجود مبارك فاطمه زهرا و حضرت على اكبر عليهماالسلام ممكن است هجده سال زنده باشى، يا مانند حضرت نوح عليه السلام نهصد و پنجاه سال زنده باشى، تا زمانى كه زنده هستى، وظيفه واجب الهى دارى ؛ چون مملوك من و در مملكت من هستى و به سوى من برمى گردى، هيچ راه فرارى از اين مملوكيت و برگشت به من ندارى.
بر تو واجب است كه تا زنده اى، عقل خود را كامل كنى، قلب و نفس خود را تزكيه كنى. چگونه عقل را كامل كنيم؟ مى فرمايد: در آيات عالم طبيعت، كتاب وجود خود و آيات قرآن كريم مطالعه كن تا عقل تو كامل و پخته شود:
« لَعَلَّكُمْ تَعْقِلُونَ »
نبايد جاهل بمانى ؛ چون جاهل ناقص است و ناقص نيز ملعون است.
قلب را نيز بايد سالم كنى، با چه چيزى؟ با ارتباط با من، ايمان به من و
ملائكه، انبيا، قرآن و قيامت:
« لاَ يَنفَعُ مَالٌ وَ لاَ بَنُونَ * إِلاَّ مَنْ أَتَى اللَّهَ بِقَلْبٍ سَلِيمٍ »
قلب اگر ناقص بماند، ملعون است. نفس تو نيز بايد سالم باشد:
« وَ نَفْسٍ وَ مَا سَوَّهَا * فَأَلْهَمَهَا فُجُورَهَا وَ تَقْوَهَا * قَدْ أَفْلَحَ مَن زَكَّـهَا »
اگر به هوا و هوس، شهوات، خودخواهى، منيّت، افكار باطل، باطل گرايان و گمراهان ميدان بدهى كه تو را محاصره كنند و تو را مشغول كنند كه عمر بگذرد و وقت پيدا نكنى كه عقل، قلب و نفس خود را كامل كنى، پس تو ملعون هستى:
« الناقص ملعون »
منبع : پایگاه عرفان