
دارالعرفان/ محقق، مفسر، مترجم و پژوهشگر علوم و معارف قرآنی با بیان اینکه در طبیعت خلقت زن و دختر گنجینهای از ارزشها و حقایق قرار داده شده که با تربیت، با آراسته شدن به ادب، با ایمان به خدا و با باور داشتن قیامت ظهور میکند، گفت: گاهی زن میخواهد شصت هفتاد سال بد اخلاقی، ظلم و فساد کند، بر مرکب چموش معصیت سوار شود و دین ربایی، دلربایی، شخصیت ربایی و خیانت به خانواده، کشور و اداره کند. مگر خودش دلش بخواهد و الا نظام الهی هیچ زنی و دختری را به اندازۀ یک میلیونیم میلیمتر به طرف فساد حرکت نمیدهد. در طبیعت خلقت زن و دختر گنجینهای از ارزشها و حقایق قرار داده شده که با تربیت، با آراسته شدن به ادب، با ایمان به خدا و با باور داشتن قیامت ظهور میکند.
سعادت از آن کسی است که در برابر آنچه برای ایمان ضرر و زیان دارد، ایستاد
به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل مؤسسه علمی و فرهنگی دارالعرفان، استاد حسین انصاریان در سخنرانی خود در مهدیه اعظم سمنان، اظهار داشت: کتابهای مهم ما روایتی را از حضرت رضا(ع) در رابطۀ با سعادت و شقاوت نقل میکنند که حضرت عامل سعادت و سبب شقاوت را در این روایت بیان کردند. امام هشتم(ع) میفرمایند: «جفَّ القلم بحقیقة الکتاب بالسعادة من الله لمن آمن و التقی و الشقاوة من الله تبارک و تعالی لمن کذب و عصی» اگر بخواهیم جملۀ اول روایت را بدون رفتن سراغ مباحث فلسفی، عرفانی و حکمی معنا کنیم، «جفّ القلم بحقیقة الکتاب» یعنی آخرین چیزی که قلمِ عِلمِ خداوند رقم زد این بود، سعادت از آن کسی است که خدا را باور کرده و در برابر آنچه که برای ایمان ضرر و زیان دارد، ایستاد.
شقاوت و تیرهبختی از آن کسی است که خدا، قیامت و حقیقت را انکار کرد
وی ادامه داد: اما شقاوت و تیرهبختی از آن کسی است که خدا و قیامت و حقیقت را انکار کرد و بر قاطر چموش معصیت سوار شد، قاطری که مهار ندارد و طبق فرموده امیرالمؤمنین(ع) سوار خود را تا به دوزخ تحویل ندهد، آرام نمیشود.
قرآن در مباحث معنوی، ایمانی، اخلاقی و عبادی تفاوتی میان مرد و زن قائل نشده است
استاد اخلاق حوزه های علمیه به روایت دیگری از امام رضا(ع) دربارۀ ارزش مؤمن بدون فرق بین مرد و زن اشاره و تصریح کرد: قرآن مجید در مباحث معنوی، ایمانی، اخلاقی و عبادی بین مرد و زن تفاوتی قائل نشده است. مرد و زن مؤمن از یک نوع پاداش برخوردارند، نه بهشتِ مردان جدای از زنان است و نه بهشتِ زنان جدای از مردان. آیات شریفهای که در سی جزء قرآن «جَنَّات تَجْرِي مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهار خالِدِينَ فِيها» را مطرح کرده، برای مردان و زنان با ایمان و دارندۀ عمل صالح مطرح کرده است. شما به سورۀ مبارکۀ احزاب مراجعه کنید، آیهای که با این جمله شروع میشود: «إِنَّ الْمُسْلِمِينَ وَ الْمُسْلِماتِ وَ الْمُؤْمِنِينَ وَ الْمُؤْمِنات» (احزاب، 35) تا پایان آیه که خداوند متعال یک ویژگیهای بسیار مهمی را بیان میکند و میگوید مردان و زنان دارای این ویژگیها هستند. «إِنَّ الْمُسْلِمِينَ» مردان تسلیم خدا «وَ الْمُسْلِماتِ» زنان تسلیم خدا، «وَ الْمُؤْمِنِينَ وَ الْمُؤْمِنات» مردان خدا باور و زنان خدا باور.
وی گفت: بحث در سورۀ آلعمران، توبه و سورههای دیگر قرآن، نشان میدهد که پروردگار در امور معنوی بین مرد و زن تفاوتی قائل نیست. خداوند هر ارزشی که در حوزۀ معنویت مرد دارد، بی کم و زیاد در حوزۀ معنویت زن هم دارد. اگر مردانی در این کرۀ زمین دارای مقام عصمت عقلی، قلبی و عملی شدند، طبق آیات قرآن زنانی هم به این مقام آراسته بودند.
نظام الهی هیچ زنی و دختری را به سوی فساد حرکت نمیدهد
مبلغ عرصه بین الملل گفت: گاهی زن میخواهد شصت هفتاد سال بد اخلاقی، ظلم و فساد کند، بر مرکب چموش معصیت سوار شود و دین ربایی، دلربایی، شخصیت ربایی و خیانت به خانواده، کشور و اداره کند. مگر خودش دلش بخواهد و الا نظام الهی هیچ زنی و دختری را به اندازۀ یک میلیونیم میلیمتر به طرف فساد حرکت نمیدهد. در طبیعت خلقت زن و خلقت دختر گنجینهای از ارزشها و حقایق قرار داده شده که با تربیت، با آراسته شدن به ادب، با ایمان به خدا و با باور داشتن قیامت ظهور میکند.
وی با بیان اینکه دختران و زنانی بودند که گوششان برای شنیدن باز بود، خاطرنشان کرد: امام صادق(ع) در توضیح آیۀ «لهُمُ الْبُشْرى فِي الْحَياةِ الدُّنْيا وَ فِي الْآخِرَةِ لا تَبْدِيلَ لِكَلِماتِ اللَّهِ ذلِكَ هُوَ الْفَوْزُ الْعَظِيم» (یونس، 64) میفرماید: حداقل باز شدن گوش و چشم برای پاکان در خواب است، ولی وقتی مقام بالاتر برود در بیداری هم قابل شنیدن است، صداهای ملکوت و چهرۀ ملکوتیان هم در خواب و هم در بیداری قابل دیدن است. وجود مبارک رسول خدا(ص) به کل امت میفرماید: «لولا أنّ الشیاطین یحومون علی قلوب بنی آدم» اگر مردم قلبشان را طوافگاه شیاطین قرار نمیدادند، اگر دل را به اهل فساد، به گمراهان، به گمراه کنندگان، به تاریک دلان نمیبخشیدید، قلب شما «لسمعتم ما اسمع» صداهایی را که من میشنوم میشنید، «و لرأیتم ما أری» و چیزهایی را که من میدیدم میدید.
وی در ادامه به خواب حضرت یوسف(ع) و باز بودن گوش شنوای ایشان اشاره و تصریح کرد: یک بچۀ هشت نه ساله صبح از خواب بیدار میشود، بچهای که پیچیدۀ به پاکی، به درستی، به سلامت نفس، به صداقت و به عمل صالح است؛ با آن سن کم به پدر میگوید، «إِذْ قالَ يُوسُفُ لِأَبِيهِ يا أَبَتِ إِنِّي رَأَيْتُ أَحَدَ عَشَرَ كَوْكَباً وَ الشَّمْسَ وَ الْقَمَرَ رَأَيْتُهُمْ لِي ساجِدِين» (یوسف، 4) پدر دیشب خواب دیدم یازده ستاره و ماه و خورشید کمال تواضع و خاکساری را به من نشان دادند. آنچه که یک موجود به تمام معنا پاک قبل از بلوغ در خواب میبیند، پدرِ آیندهبین، پدری که دارای مقام عصمت است، پدری که به اذن الله چشمش باز است، به فرزندش میگوید: «كَذلِكَ يَجْتَبِيكَ رَبُّكَ» مالکت و مربیات یعنی پروردگار، در آینده تو را به مقام و عظمت انتخاب میکند. «وَ يُعَلِّمُكَ مِنْ تَأْوِيلِ الْأَحادِيثِ» اسراری از این عالم را به تو یاد میدهد و «يُتِمُّ نِعْمَتَهُ عَلَيْك» نعمت دنیا و آخرتش را بر تو کامل میکند. یعقوب(ع) از مشاهدات این بچه در خواب این آیندهها را برای بچه درک کرد «وَ كَذلِكَ يَجْتَبِيكَ رَبُّكَ وَ يُعَلِّمُكَ مِنْ تَأْوِيلِ الْأَحادِيثِ وَ يُتِمُّ نِعْمَتَهُ عَلَيْك» (یوسف، 6).
استاد انصاریان افزود: در این عالم هم کسانی بودند که در حد ظرفیت وجودشان پروردگار مهربان عالم گوش و چشمشان را باز کرد، اینها همه از آثار ایمان است و حداقل در خواب چشم و گوششان را باز کرد. من خیلی زیاد مرحوم آیتالله کاشانی(ره) را دیده بودم، چون محل ما به محل ایشان نزدیک بود. در جلسات تهران شرکت میکرد، در محل خودشان پامنار تهران که منزلش بود او را دیده بودم. ایشان مرد بزرگی بود، بیست و پنج سالش بوده که مجتهد جامعالشرایط شد. ایشان میفرمودند: وقتی که حکومت ظالم و فاسد قوامالسلطنه من را تبعید به لبنان کرد، مدتها در لبنان به سر میبردم تا زمانی که آزاد شدم و بنا شد برگردم ایران -آن زمان که تهران چهارصد هزار جمعیت داشته نزدیک بیست هزار نفر با نبود وسیله برای استقبال ایشان فرودگاه رفتند، فرودگاه هم به این صورت نبود خیلی معمولی بود-.
وی گفت: ایشان میفرمودند: آن جمعیت با آن عظمت من را آوردند منزل، یک مقدار کمی بزرگان دیدوبازدیدی کردند و رفتند. شب شد، من یک سال نبودم و خانوادۀ من از مغازههای پامنار جنس خریده بودند، نان و چای و قند، آنها هم به احترام من نسیه داده بودند، حساب کردم دیدم دوازده هزار و پانصد تومان برای یک سال خانوادهام نسیه گرفتن و من بدهکارم، اهل این هم نیستم به کسی بگویم و دستم را دراز کنم، نه سیادت من و نه شخصیت من اقتضا ندارد کرامت من باید حفظ شود. گفتم که کار را به خدا واگذار میکنم «وَ أُفَوِّضُ أَمْرِي إِلَى اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ بَصِيرٌ بِالْعِباد» (غافر، 44) آفتاب صبح تازه زده بود، در زدند، خودم رفتم دم در و در را باز کردم، دیدم پیشکار آیتالله العظمی بروجردی(ره) است، تعارف کردم بیا داخل، گفت مأموریت آمدن داخل را ندارم، یک مأموریت آیتالله العظمی بروجردی به من داده که خبر هم ندارم چیست، یک بسته است دیشب به من داد و گفت طوری برو تهران که آفتاب زد برسی درِ خانۀ ایشان، بسته مربوط به ایشان است، بده و برگرد، نایست. بسته را به من داد و رفت. بچهها خواب بودند، من آمدم داخل اتاق بسته را باز کردم، دوازده هزار و پانصد تومان داخل آن بسته بود.
عبادت بدون شوق و ذوق و بدون همت و معرفت نباشد
استاد انصاریان اظهار کرد: خداوند گوش حضرت مریم(ع) را که به احتمال قوی بیست سالش هم نشده بود باز کرد، صدای ملکوت میآید، «وَ إِذْ قالَتِ الْمَلائِكَةُ يا مَرْيَمُ إِنَّ اللَّهَ اصْطَفاكِ» خدا تو را انتخاب کرده بهعنوان یک انسان به تمام معنا ارزشی «وَ طَهَّرَكِ» تشدید دارد، خداوند توفیق آراسته شدن به انواع طهارتهای عقلی و روحی و جسمی و فکری را به تو مرحمت کرده «وَ اصْطَفاكِ» و بعد از این طهارت باز هم انتخابت کرده «عَلى نِساءِ الْعالَمِينَ» (آلعمران، 42). او این صدا را فقط یک بار نشنید، یک بار دیگر هم شنید: «يا مَرْيَمُ اقْنُتِي لِرَبِّكِ» عبادت خاضعانه و فروتنانه برای پروردگارت انجام بده. قنوت یعنی عبادت خاکسارانه، عبادتی که زورکی نباشد، عبادتی که با دلسردی نباشد، عبادتی که بدون شوق و ذوق و بدون همت و معرفت نباشد. «اُقْنُتِي لِرَبِّكِ وَ اُسْجُدِي» رکوع کن «وَ اسْجُدِي وَ ارْكَعِي مَعَ الرَّاكِعِين» (آلعمران، 43) در نمازهای جمعی شرکت کن. این صدا دو بار نبوده، باز هم گوش این خانم شنید: «إِذْ قالَتِ الْمَلائِكَةُ يا مَرْيَمُ إِنَّ اللَّهَ يُبَشِّرُكِ بِكَلِمَةٍ مِنْهُ اسْمُهُ الْمَسِيحُ عِيسَى ابْنُ مَرْيَمَ وَجِيهاً فِي الدُّنْيا وَ الْآخِرَةِ وَ مِنَ الْمُقَرَّبِين» (آلعمران، 45) خدا به تو مژدۀ پسری میدهد به نام عیسی فرزند مریم که خودت هستی. این پسر آبرودار دنیا و آخرت است «وَجِيهاً فِي الدُّنْيا وَ الْآخِرَةِ وَ مِنَ الْمُقَرَّبِين» و از بندگان شایستۀ پروردگار هست. این نتیجۀ ایمان است.
مؤمن از فرشتۀ مقرب خدا برتر و با ارزشتر است
وی در ادامه سخنان خود به ارزش ایمان از منظر خداوند اشاره و خاطرنشان کرد: حضرت رضا(ع) میفرماید: من خودم از پدرم موسی بن جعفر شنیدم، پدرم میگفت من از امام صادق شنیدم، امام صادق فرمود من از حضرت باقر شنیدم، حضرت باقر فرموده بود من از زینالعابدین شنیدم، زینالعابدین از ابیعبدالله شنیده بود، پدر بزرگوارش امام حسین از امیرالمؤمنین شنیده بود، امیرالمؤمنین از پیغمبر، پیغمبر فرمود من از خدا نقل میکنم: «ان المؤمن افضل من ملک المقرب» مؤمن از فرشتۀ مقرب خدا برتر و با ارزشتر است. اینقدر ایمان ارزش دارد.
محقق، مفسر، مترجم و پژوهشگر علوم و معارف قرآنی همچنین با استناد به آیات قرآن چند نکته درباره زن را بیان کرد و گفت: آیات قرآن به همۀ زنان و دختران میخواهد بگوید شما در چه جایگاه با عظمتی در این عالم آفرینش قرار دارید. یک تعبیر خدا از این جنس یعنی از زن، دختر، نسا این است: «اُم». معنی «اُم» ریشه است؛ تو ریشۀ وجود انسانی، تو ریشۀ وجودی و این ریشه بودن در این دنیا خیلی مقام است. چقدر حفظ شده در بیشتر کشورها و در بخش اندکی از مملکت ما که این ریشه را کندند. این ریشه مخلوق پروردگار است. از این ریشهای که خدا در سرزمین هستی نهاده صد و بیست و چهار هزار پیغمبر آفرید که شاخههای همین ریشه هستند، دوازده امام شاخههای این ریشه هستند، عالمان بزرگ ربانیِ تاریخ شاخههای این ریشه هستند، حکمای الهی، عارفان، شاعران، همه روییده شده از این ریشه می باشند.
زنان کشتزار به وجود آمدۀ پروردگارند
وی افزود: تعبیر دیگر کتاب خدا تعبیر جالبی است، «نِساؤُكُمْ حَرْثٌ لَكُم» (بقره، 223) زنانتان یک کشتزار به وجود آمدۀ پروردگارند. اگر زنان نگذارند این زمین آلوده شود و به همان پاکی اول خلقت و طبیعت آفرینشش بماند، «وَ الْبَلَدُ الطَّيِّبُ يَخْرُجُ نَباتُهُ بِإِذْنِ رَبِّه» (اعراف، 58) یعنی سرزمین پاک باشد «يَخْرُجُ نَباتُهُ بِإِذْنِ رَبِّه» روییدنیاش به اذن پروردگار روییده میشود؛ یعنی از یک دختر (حضرت مریم) چهارمین پیغمبر اولوالعزم خدا (حضرت عیسی) روییده میشود.
استاد انصاریان در پایان گفت: اگر مردم نعمتها را حرام نکنند، اگر وجودهای پاک در این خانهها، مدرسهها و دانشگاهها آلوده نشوند، اگر این زمینها شورهزار نشوند، اگر نعمت ها را آلوده نکنند و به ناپاکی نکشند، ارزش خود را حفظ کرده و از سوی خداوند به مقام های بالایی می رسند.
انتهای پیام /
متن کامل، صوت و کلیپ های این سخنرانی را اینجا ببینید