فارسی
جمعه 09 شهريور 1403 - الجمعة 23 صفر 1446
قرآن کریم مفاتیح الجنان نهج البلاغه صحیفه سجادیه

پرسشها و پاسخها، ص: 153

بنابراين اضلال الهی همان اضلال مجازاتی و كيفری است كه نتيجه عمل خود شخص است و خداوند در قرآن كريم در هيچ جای كلام خود اضلال را به خود نسبت نداده مگر آن اضلالی كه مسبوق به ظلم «1» خود عبد يا فسق «2»، كفر، تكذيب و... باشد و برای اين كه كسی توهّم نكند كه اصل ضلالت نيز مستند به خداوند است در سوره مباركه نحل با اين كه ضلالت مجازاتی است و مربوط به خداوند است باز هم به خدا نسبت نداده است بلكه فرموده:

«وَ مِنْهُمْ مَنْ حَقَّتْ عَلَيْهِ الضَّلالَةُ» «3».

و گروهی ديگر را به سبب تكبّر و عنادشان گمراهی بر آنان مقرّر شد.

ابتدا كسانی را كه هدايت كرده اسم برد، آن گاه كسانی را كه ضلالت خود را تثبيت نموده و با اختيار خود ضلالت را بر هدايت اختيار كردند در مقابل آنان آورده است.

______________________________
(1) «مَثَلُ الَّذِينَ حُمِّلُوا التَّوْرَاةَ ثُمَّ لَمْ يَحْمِلُوهَا كَمَثَلِ الْحِمَارِ يَحْمِلُ أَسْفَاراً بِئْسَ مَثَلُ الْقَوْمِ الَّذِينَ كَذَّبُوا بِآيَاتِ اللَّهَ وَاللَّهُ لَا يَهْدِي الْقَوْمَ الظَّالِمِينَ» «وصف كسانی كه عمل كردن به تورات به آنان تكليف شده است، آن گاه به آن عمل نكردند، مانند درازگوشی است كه كتاب هايی را كه هيچ آگاهی به محتويات آنها ندارد حمل می كند. چه بد است سرگذشت مردمی كه آيات خدا را تكذيب كردند. و خدا مردم ستمكار را هدايت نمی كند» جمعه (62): 5.

(2) «فَيَقُولُونَ مَاذَا أَرَادَ اللَّهُ بِهذَا مَثَلًا يُضِلُّ بِهِ كَثِيراً وَيَهْدِي بِهِ كَثِيراً وَمَا يُضِلُّ بِهِ إِلَّا الْفَاسِقِينَ» «و اما كافران می گويند: خدا از اين مثل چه اراده كرده است؟! خدا بسياری را به آن مثل به خاطر عدم دقت و مطالعه گمراه می كند، و بسياری را به آن مثل به سبب درك صحيح هدايت می نمايد؛ و جز فاسقان را به آن گمراه نمی كند» بقره (2): 26.

(3) نحل (16): 36.




پر بازدید ترین مطالب سال
پر بازدید ترین مطالب ماه
پر بازدید ترین مطالب روز



گزارش خطا  

^