دعوت به تفكر پربارترين و با منفعت ترين توصيه وجود مقدس حضرت حق به انسان و مهم ترين دعوت انبياء خدا و ائمه طاهرين و اولياء خاص پروردگار است.
قرآن وقتى مى خواهد ويژگى هاى خاص بندگان خدا را بيان كند، از ويژگى مهم تفكر در آن ها ياد مى كند و آن ها را «اولى الالباب» يعنى صاحبان خرد مى خواند.
براساس فرمايش امام صادق، عليه السلام، پروردگار عالم عنايتى ويژه به گوهر عقل دارد. مرحوم كلينى در كتاب با عظمت كافى از ايشان روايت مى كند:
«إن اللّه خلق العقل ... فقال: و عزتى و جلالى، ما خلقت شيئا أحسن منك أو أحب إلى منك، بك آخذ و بك اعطى».
وقتى خداوند عقل را آفريد، فرمود: در تمام هستى، آفريده اى محبوب تر از تو نيافريدم. هر معامله پاك و ملكوتى اى در قيامت با كسى داشته باشم يا هر عذابى براى كسى مقرر كنم فقط به خاطر توست.
فعاليت هاى مختص توست كه انسان را به من مى رساند و تعطيلى و اسارت توست كه صاحبش را به دوزخ رهسپار مى كند.
انسان وقتى از عقل جدا شود و در پى شهوات برود عقلش تعطيل مى شود و از او همان «مابقى» مى ماند كه ساير حيوانات هم دارند و مولانا به آن اشاره مى كند:
اى برادر تو همه انديشه اى |
مابقى خود استخوان و ريشه اى. |
|
پس، اين كه پروردگار و انبياء و اولياء او انسان را به انديشيدن دعوت مى كنند دلالت بر اهميت مساله تفكر دارد، زيرا انسان به هر درجه يا كمالى رسيده از راه تفكر صحيح رسيده است. همه انبياى الهى قبل از نبوتشان اهل فكر بوده و طبق فرمايش امام صادق، عليه السلام، عقل آنان در ميان امت هايشان پخته ترين و كامل ترين عقل ها بوده است.
منبع : پایگاه عرفان