خداوند بزرگ آن وجود مقدس و عظمت بىنهايت در بىنهايت را سجده تواضع و ذلت كن.
آرى، در آيات قرآن به خصوص در آيات مربوط به خلقت و روايات و اخبار اين باب و كتبى كه تاكنون با معلومات كشف شده و با وسايل بسيار مجهز علمى نوشتهاند دقت كن تا از طريق آثار پى ...
آن كس كه به پيشگاه با عظمت او سجده آورد و از حقيقت سجده غفلت نداشت و بيدار بود كه چه مىكند و بساط و خاك درگاه كه رامى بوسد و نعمت و حمد و كرامت كه را به زبان گفته و با تمام وجود دنبال مىكند، از حضرت او و رحمت و عنايت و لطفش دور نيست.
و هر كس كه سجودش ...
«سفينة البحار» از حارث اعور همدانى نقل شده است كه:
در نخلستان كوفه حضور مبارك امام على عليه السلام مشرف شدم و پيرمردى را حضور آن جناب ديدم، از حضرت پرسيدم: اين پيرمرد كيست كه تاكنون او را نديدهام؟
فرمود: خضر است از من مىپرسد از عمر دنيا چقدر باقى ...
در روايت آمده: پيامبر بزرگ اسلام صلى الله عليه و آله به امام على عليه السلام فرمود: مرگ براى عاشقان ما، مانند آب سرد گوارايى است كه تشنه در تابستان گرم آن را بنوشد !
از حضرت سيد الساجدين پرسيدند: مرگ براى مؤمن چيست؟ فرمود: مثل آدم چركى كه به حمام رود و ...
چه نيكوست كه به نمونهاى از بشارتهاى وارده در معارف اسلامى اشاره رود تا بيش از پيش به محصول و نتيجه موقف و موضع عبادت و به خصوص سجده و درجات الهى آن واقف شويم.
در قرآن مجيد مىخوانيم:
[أَلا إِنَّ أَوْلِياءَ اللَّهِ لا خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَ لا هُمْ ...
امام صادق عليه السلام به دنبال گفتار نورانى خود مىفرمايد:
در چنين حال با عظمتى كه حال سجده و حال خلوت با حضرت رب العزه است، اگر عبدى در مقام گول زدن نفس و خدعه و فريب خود باشد و از بشارتهاى حضرت دوست كه به هنگام احتضار به مؤمن مىدهند و راحت قيامت ...
در معارف و آثار اسلامى مسائلى نسبت به سجود ذكر شده كه نمايشگر عظمت اين عمل الهى و عبادت بىنظير است در اينجا به پارهاى از آن روايات اشاره مىشود.
شخصى به رسول خدا صلى الله عليه و آله فرمود: بهشت را براى من به عهده بگير، حضرت فرمود: تو نيز مرا با ...
در ميان عباد عاشق حق، افرادى را مىيابيم كه از شدت عشق و معرفت، داراى سجدههايى در شب و روز و پس از نمازهاى يوميه بودند، كه براى بعضى از ما شايد تاكنون اتفاق نيفتاده باشد، براى نمونه به چند مورد از آنها اشاره مىرود تا تنبهى براى ما و تشويقى جهت ...
در «پرواز ملكوت» قسمت دوم آمده:
در نزد اهل معرفت سجده، اشاره است به مقام توحيد ذات و حكم به استهلاك همه افعال و اسما و صفات در ذات و مشاهده فناى همه موجودات به جز ذات باقى احديت كه بقاى ابدى و سرمدى دارد.
و توضيح اين مطلب به اختصار آن است كه: براى عابد ...
ما از كيفيت سجود عارفانى چون انبيا و امامان عليهم السلام اطلاعى نداريم كه سجود آنان موازى با معرفت و عشق آنان به جمال و جلال محبوب بوده.
دورنمايى از سجود عارفانى كه خالص شاگرد مكتب انبيا و امامان عليهم السلام بودند و جز به وجود مقدس آنان سر نسپرده و ...
در قرآن مجيد آمده كه:
وقتى هدهد از مملكت سبا به بارگاه سليمان بازگشت از قومى خبر داد كه به خورشيد سجده مىكردند و از اين راه مسخر شيطان پليد بودند و به خاطر سجده بر غير خدا به راه بدبختى و پستى مىرفتند.
[وَجَدْتُها وَ قَوْمَها يَسْجُدُونَ ...
در زندگى انسان دو مسئله مهم مطرح است كه پايههاى سعادت يا شقاوت را تشكيل مىدهند:
1- بهرهدهى
2- بهرهبرى
انسان بر اثر پيروى از فرامين حضرت رب العالمين كه به وسيله پيامبران بزرگ و انبياى الهى و امامان عليهم السلام اعلام شده و با صحيح بكار گرفتن ...
شيطان براى فريب انسان داراى اعوان و انصارى است كه اعوان و انصارش اعم از جماد و حيوان و انسان است.
او از هر طريقى كه بتواند به فريب انسان اقدام كرده و آدمى را به ظواهر زندگى مغرور نموده و از راه خداى بزرگ باز مىدارد.
پيامبر عزيز اسلام صلى الله عليه و ...
قرآن مجيد شيطان و جنود او را دشمن آشتىناپذير انسان دانسته و او را منبع هر شرى معرفى نموده و وى را مانع وصول انسان به رشد و كمال و لقاى حضرت او مىداند و به طور مرتب آدمى را از خطرات و جنايات و خرابكارىهاى او برحذر داشته و هشدار مىدهد كه هدف اين ...
در هر صورت سر باز زدن ابليس از سجده باعث رجم و طرد او از پيشگاه حق و دچار شدنش به لعنت در دنيا و آخرت و به طور حتم جهنمى شدن او در قيامت گشت و صفت پليد كبر، به او اجازه توبه و بازگشت نداد و با علم به اين مسئله كه دورماندن از عنايت حق باعث عذاب آخرت و خزى ...
و نيز در قرآن مجيد، سجده و بعضى از حقايق عالى الهى را از نشانههاى بندگان حقيقى خود دانسته مىفرمايد:
[إِنَّما يُؤْمِنُ بِآياتِنَا الَّذِينَ إِذا ذُكِّرُوا بِها خَرُّوا سُجَّداً وَ سَبَّحُوا بِحَمْدِ رَبِّهِمْ وَ هُمْ لا يَسْتَكْبِرُونَ* ...
قرآن مجيد مسئله با عظمت سجود را در چند مرحله متذكر شده است:
1- سجود موجودات.
2- سجود اهل طاعت و عبادت.
3- تكبر ابليس از سجود و عاقبت شوم او.
4- تكبر انسانهاى بىمعرفت از سجود به حق و عاقبت آنها.
5- نهى از سجود به غير ...
اهل لغت و به خصوص مفسران بزرگ قرآن مجيد و حديثشناسان معروفى مانند علامه مجلسى رحمه الله براى لغت سجده و سجود معناى جامعى بيان فرمودهاند و آن عبارت است از:
نهايت خضوع و تذلل و انقياد، در پيشگاه مقدس حضرت رب الارباب، چه اين كه با اراده و اختيار ...
امام صادق عليه السلام مىفرمايد:
واللّه قسم كسى كه حق سجود را به جاى آورد و سجده حقيقى كند، به هيچ عنوان زيان متوجه او نشده، گرچه در تمام مدت عمر چنين سجودى را يكبار به جاى آورد!!
داستان سجده در معارف پرقيمت الهى داستان شگفتانگيز و عظيمى است.
در ...
فيلسوف بزرگ، صدر المتألهين ملا صدراى شيرازى، در ضمن توضيح يكى از آيات سوره يس به نقل از «رسائل اخوان الصفا» گفتگوى دو رفيق را در زمينه برخوردشان به حال و وضع دنيا اين چنين نقل مىكند:
دوستى به يكى از دوستانش رسيد و از او پرسيد: حال و وضعت در اين ...