فارسی
پنجشنبه 20 دى 1403 - الخميس 8 رجب 1446
قرآن کریم مفاتیح الجنان نهج البلاغه صحیفه سجادیه
0
نفر 0

لباس در قرآن

  كتاب الهى از پنج نوع لباس در آيات نورانيش نام مى برد :
1 ـ لباس مادى ظاهرى .
2 ـ لباس طبيعى .
3 ـ لباس معنوى .
4 ـ لباس بهشتى .
5 ـ لباس جهنمى .
لباس مادى ظاهرى
از لباس ظاهر كه مردم بر بدن مى پوشانند ، به عنوان نعمت ياد فرموده و از انسان مى خواهد كه به اين معنى توجه داشته باشد كه ميليون ها چرخ به اراده حضرت حق در اين خانه با عظمت آفرينش به گردش مى آيد تا براى بشر لباس فراهم گردد ، انسان بايد نسبت به اين نعمت شاكر باشد و سعى كند از لباس و پوشش بدن خود در راهى كه مولاى او خواسته استفاده كند .
وَهُوَ الَّذِى سَخَّرَ الْبَحْرَ لِتَأْكُلُوا مِنْهُ لَحْماً طَرِيّاً وَتَسْتَخْرِجوا مِنْهُ حِلْيَةً تَلْبَسُونَهَا وَتَرَى الْفُلْكَ مَوَاخِرَ فِيهِ وَلِتَبْتَغُوا مِن فَضْلِهِ وَلَعَلَّكُمْ تَشْكُرُون.
و اوست كه دريا را رام و مسخّر كرد تا از آن گوشت تازه بخوريد و زينتى را كه مى پوشيد از آن بيرون آوريد و در آن كشتى ها را مى بينى كه آب را مى شكافند [ تا شما را براى حمل كالا ، تجارت و داد و ستد جابجا كنند ]و براى اين كه از فضل واحسان خدا طلب كنيد و [ در نهايت ] به سپاس گزارى خدا برخيزيد .  ملاحظه مى كنيد كه يكى از منابع مهم لباس براى پوشش بدن ، دريا است و خداى بزرگ در آخر آيه شريفه از مردم مى خواهد كه او را براى اين نعمت شكر كنند و شكر لباس به اين است كه انسان از آن لباس در راه خدا و خير رساندن به مردم استفاده كند .
وَاللَّهُ جَعَلَ لَكُم مِّن بُيُوتِكُمْ سَكَناً وَجَعَلَ لَكُم مِن جُلُودِ الأَنْعَامِ بُيُوتاً تَسْتَخِفُّونَهَا يَوْمَ ظَعْنِكُمْ وَيَوْمَ إِقَامَتِكُمْ وَمِنْ أَصْوَافِهَا وَأَوْبَارِهَا وَأَشْعَارِهَا أَثَاثاً وَمَتَاعاً إِلَى حِينٍ * وَاللَّهُ جَعَلَ لَكُم مِمَّا خَلَقَ ظِلالاً وَجَعَلَ لَكُم مِنَ الْجِبَالَ أَكْنَاناً وَجَعَلَ لَكُمْ سَرَابِيلَ تَقِيكُمُ الْحَرَّ وَسَرَابيلَ تَقِيكُم بَأْسَكُمْ كَذلِكَ يُتِمُّ نِعْمَتَهُ عَلَيْكُمْ لَعَلَّكُمْ تُسْلِمُونَ  . و خدا خانه هايتان را براى شما مايه آرامش و راحت قرار داد و براى شما از پوست دام ها سر پناه [ مانند قبّه و خيمه ] مقرّر كرد ، كه آن ها را روز كوچ كردنتان و هنگام اقامتتان [ در جابجا كردن ] سبك مى يابيد و [ براى شما ] از پشم ها و كرك ها و موهاى آن ها تا زمانى معين ، وسايل زندگى و كالاى تجارت پديد آورد . * و خدا براى شما از آنچه آفريده سايه هايى قرار داد ، از كوه ها پناه گاه هايى برايتان به وجود آورد ، و تن پوش هايى براى شما قرار داد كه شما را از گرما نگه مى دارد و پيراهن هايى [ مقاوم ] كه شما را از آسيب جنگ و نبردتان حفظ مى كند ؛ اين گونه نعمت هايش را بر شما كامل مى كند تا تسليم فرمان هاى او شويد .  يك بار ديگر در اين دو آيه و آنچه به عنوان نتيجه در پايان آن ذكر شده دقت كنيد ؛ لباس مادى نعمت خداست ، پوششى است كه حضرت حق مقرر فرموده ، تا از سرما و گرما محفوظ مانده و براى شما زينت زندگى باشد و شما با به دست آوردن آن از هر رنجى دور مانده و خيالتان آسوده باشد ، تا با سلامت كامل و آسودگى خيال به اطاعت از اوامر و نواهى جناب او اقدام كنيد . فكر كنيد كه تاكنون با لباس هايى كه در اختيار شما قرار گرفته چه برخوردى داشتيد و از آن ها در چه راهى استفاده كرديد ، براى چه به دست آورديد و براى كه پوشيديد و براى چه به تن كرديد ؟ آيا به لباس خود به عنوان نعمت حضرت دوست نظر كرديد ؟ آيا به خاطر او به دست آورديد و به خاطر او پوشيديد و در مقام قدردانى و تشكر از حضرت او بر آمديد و اين لباس ظاهر را مقدمه به دست آوردن لباس باطن قرار داديد ؟ در اين لباس به تواضع حركت كرديد ؟ يا دچار كبر و خوشحالى زودگذر شديد ؟ از اين لباس در راه عدل و حكمت استفاده كرديد يا در آن لباس به ظلم آلوده شديد ؟ و يا در آن لباس به پايمال كردن حقوق معطى لباس و حقوق مردم دچار شديد ؟ !  يَا بَنِى آدَمَ قَدْ أَنزَلْنَا عَلَيْكُمْ لِبَاساً يُوَارِى سَوْءَاتِكُمْ وَرِيشاً .
اى فرزندان آدم ! ما لباسى كه شرمگاهتان را مى پوشاند ، و لباسى فاخر و گران كه مايه زينت و جمال است ، براى شما نازل كرديم .
وَعَلَّمْنَاهُ صَنْعَةَ لَبُوسٍ لَكُمْ لِتُحْصِنَكُم مِن بَأْسِكُمْ فَهَلْ أَنتُمْ شَاكِرُونَ. و به سود شما صنعتِ ساختنِ پوشش هاى دفاعى را به او آموختيم تا شما را از [ آسيب ]جنگ تان محافظت نمايد ، پس آيا شما شكرگزار حق هستيد ؟

 


منبع : برگرفته از کتاب عرفان اسلامی استاد حسین انصاریان
0
0% (نفر 0)
 
نظر شما در مورد این مطلب ؟
 
امتیاز شما به این مطلب ؟
اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی:

آخرین مطالب

ارزش گريه در روايات
رسول خدا(ص) از زبان امام حسين(ع)
دعا همراه با حركت و عمل
تفسیر حکیم (جلد2)
استاد حسين انصاريان: عمل به قرآن ضروری‌‌تر از ...
سفر سوّم
نگاهی به مقام حضرت زين العابدين (ع)
حکایت مسافر مکه
نيّت‏هاى ناپاك و آلوده
فراز و نشیب سیر و سلوک امتحان است

بیشترین بازدید این مجموعه

حکمت مشقت بعض از عبادات
حکایت مسافر مکه
نیّت امیرالمومنین (علیه السلام)
عرفان اسلامي: شرح مصباح الشريعه (جلد 13)
قرآن و مسئله مال
مراحل مختلف شكل‏گيرى انسان در رحم مادر دوران ماه ...
كشتن هواهاى نفس و دورى از شهوات
علوّ همّت و عظمت روح
نگاهی کوتاه به زندگی و شخصیت علمی استاد حسین ...
تكبر انسان‏هاى بى‏ معرفت از سجده‏

 
نظرات کاربر

پر بازدید ترین مطالب سال
پر بازدید ترین مطالب ماه
پر بازدید ترین مطالب روز



گزارش خطا  

^