فارسی
پنجشنبه 20 دى 1403 - الخميس 8 رجب 1446
قرآن کریم مفاتیح الجنان نهج البلاغه صحیفه سجادیه
0
نفر 0

كشتن هواهاى نفس و دورى از شهوات

در وجود آدمى دو نيروى متضاد فرمانرواست . نخست نيرويى كه اعمال نيك و شايسته را در نظر آدمى جلوه مى دهد و عارفان بر اساس اصول الهى آن را عقل نام نهاده اند و ديگر نيرويى كه از آن تعبير به نفس و هواهاى آن شده كه در برابر آن نيروى ايزدى است و اين نيرو راهبرنده به شهوات و بدى ها است و در حقيقت نيروى شيطانى و اهريمنى به شمار مى رود .
نفس ، تمايلات حيوانى را در وجود آدمى مى آرايد و آن گونه كه كودكان را با شيرينى مى فريبند ، انسان را به راه نادرست مى كشاند كه پايان آن جز تلخى و رنج نخواهد بود !!
مهم ترين اصل در مبارزه با نفس شناختن نيروهاى گوناگون آن است و گرنه هر لحظه اين امكان وجود دارد كه يكى از جنبه هاى اهريمنى نفس ، خود را در چشم انسان بيارايد و نيكو جلوه دهد و آن وقت گمراهى انسان قطعى است . سلطان ولد ، نيروهاى ظاهرى و باطنى نفس را به ديو سياه و سپيد تشبيه كرده است .
او مى گويد : ديوان سپيد و سياه در نفوس مردمند ، حال هاى بد مثل ، زنا و قتل و حرام خوردن و غير آن ديوان سياهند و آن را همه كس مى بينند و مى دانند و حال هاى نيك مثل ترك دنيا كردن و به طاعت و عبادت و خير مشغول شدن از روى ظاهر به غرض آن كه خلق قبول كنند ديوان سپيدند ، آن را هركس نتواند ديدن و دانستن مگر كه اوليا كه ايشان را دائم نظر در باطن است و تمامت ديوان سياه و سپيد را در خود ديده اند و كشته اند و در همه هم مى بينند و مى دانند .
شهوات لذايذ خارج از حدود و مقررات الهى است كه در امروز گرچه ظاهر شيرين و خوش مزه اى دارد ، ولى فردا كه باطنش آشكار شد ، به صورت رنج ابدى و عذاب هميشگى گريبان انسان را خواهد گرفت !
در حديث نبوى آمده : حُفَّتِ الْجَنَّةُ بِالْمَكارِهِ وَحُفَّتِ النّارُ بِالشَّهَواتِ.
بهشت ، در گرو تحمل سختى هاست و جهنم با شهوات پر مى شود .  در تقرير اين حديث در « رباب نامه » آمده : هرچه تو را آن رنج و تلخ و ناخوش مى نمايد هم چون خارستان ، آن راه بهشت است و هرچه تو را شيرين و گوارنده و خوش مى نمايد ، مثل خوردن و شهوت راندن و عيش و عشرت كردن ، هم چون گلشن و سبزه زار ، آن راه دوزخ است . پس هركه راه رنج را گزيد ، به گنج جنت رسيد و هركه راحت را اختيار كرد در محنت ابد افتاد و به نار دوزخ پيوست !


منبع : برگرفته از کتاب عرفان اسلامی استاد حسین انصاریان
0
0% (نفر 0)
 
نظر شما در مورد این مطلب ؟
 
امتیاز شما به این مطلب ؟
اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی:

آخرین مطالب

ارزش گريه در روايات
رسول خدا(ص) از زبان امام حسين(ع)
دعا همراه با حركت و عمل
تفسیر حکیم (جلد2)
استاد حسين انصاريان: عمل به قرآن ضروری‌‌تر از ...
سفر سوّم
نگاهی به مقام حضرت زين العابدين (ع)
حکایت مسافر مکه
نيّت‏هاى ناپاك و آلوده
فراز و نشیب سیر و سلوک امتحان است

بیشترین بازدید این مجموعه

حکمت مشقت بعض از عبادات
حکایت مسافر مکه
نیّت امیرالمومنین (علیه السلام)
عرفان اسلامي: شرح مصباح الشريعه (جلد 13)
قرآن و مسئله مال
مراحل مختلف شكل‏گيرى انسان در رحم مادر دوران ماه ...
كشتن هواهاى نفس و دورى از شهوات
علوّ همّت و عظمت روح
نگاهی کوتاه به زندگی و شخصیت علمی استاد حسین ...
تكبر انسان‏هاى بى‏ معرفت از سجده‏

 
نظرات کاربر

پر بازدید ترین مطالب سال
پر بازدید ترین مطالب ماه
پر بازدید ترین مطالب روز



گزارش خطا  

^