امام حسين (علیه السلام) با اشک چشم در صحراي عرفات فرمود:
«عميت عين لاتراک»
کور باد آن چشمي که تو را نميبيند. تو که همه جا پيدايي. کرم ابريشم آينهای براي نشان دادن تو است و پروانه نیز آ ينة دیگری براي نشان دادن تو است.
گيتـي و خوبـان آن در نظر آيينهاي است
ديده نديدند در آن جز رخ زيباي دوست
چگونه يک ذره غضروف و استخوان روي صورت انسان، انواع بوها را ميتواند درک کند؟ بینی انسان چگونه دستگاهي است؟ در بو کشيدن، فلفل را با ريحان اشتباه نمیگیرد؛ ريحان را از زعفران تشخیص میدهد؛ و زعفران را از عطر باز میشناسد. همه را استشمام ميکند. حكمت خلقت این يک ذره استخوان و غضروف چيست؟
اميرالمؤمنين علي (علیه السلام) ميفرمايد:
يک ذره گوشت زبانتان چيست که به تمام لغات دنيا ميتواند حرف بزند.
اي کاش مردم همه چيز را غيرعادي نگاه ميکردند.خداوند لالة گوش را از ماده نرم ساخته است که ما وقت خواب به راحتي اين طرف و آن طرف ميشويم؛ اگر از مادة محکم و سختی میبود، ميشکست. ولي بيني را نرم درست نکرده است. تمام استخوانهاي بدن ما با هم فرق دارد.
از نظر استحکام استخوان پيشاني و جمجمه با استخوان فک فرق ميکند. فک پايين ما را متحرک و فک بالا را ثابت آفريده است. اگر فک بالا را هم متحرک کرده بود ما يک بار هم نميتوانستيم شير مادر و غذا بخوريم. اين علم و عظمت، و قدرت و ارادة حق است.
يک کلام حق همين مخلوقات هستند که يک کلمة آن در دريا، يک کلمهای در نباتات و يک کلمه هم در عالم بالاست و آدمی را شگفتزده ميکند.
عقل ديوانـه شـد آن سلسله مشکين کـو
دل زما گوشه گرفت ابروي دلدار کجاست
هر کـه آمـد بـه جهـان نقش خرابي دارد
در خرابـات بگوييـد که هشيـار کجاست
ساقي و مطرب و مي جملـه مهياست ولي
عيش بي يـار مهيـا نشـود يـار کجـاست
حـافظ از باد خزان در چمن دهـر مرنـج
فکر معقول بفرما گـل بي خار کجـاست
منبع : پایگاه عرفان