احياى قلب مرده و آلوده به گناه
بحث ما به علت و سبب ظهور گناه از انسان رسيد. وجود مبارك رسول خدا صلى الله عليه و آلهقلب را به سه نوع قلب تقسيم كرده اند. اول: تعبير مى كنند به « قلب مشغول بالدنيا » دوم: تعبير مى كنند به « قلب مشغول بالعقبى » و سوم: تعبير مى كنند به « قلب مشغول بالمولى ».
البته زمانى كه انسان كودك است، پدران و مادران و معلمان در جهت دادن به قلب نقش مهمى دارند. ممكن است اين ها قلب را صد در صد به سوى ماديت محض جهت بدهند، اما آيا اگر قلبى در خانه، مدرسه و يا جريانات حاكم بر جامعه به طرف ماديت محض جهت داده شود، اين جهت دهى براى هميشه حال ثابتى نسبت به قلب دارد؟
آيا تمام درهاى فرار از اين جهت دهى به روى قلب بسته است؟
خدا در قرآن مجيد و روايات جواب مى دهند: نه. اين جهت گيرى حالى ثابت و دايمى ندارد و درهاى فرار براى اين كه از اين فضاى صد در صد مادى حاكم بر قلب فرار كند، به روى صاحب اين قلب بسته نيست.
ديگر بالاتر از اين نمى شود كه قلب به قلبى مرده تبديل شود ؛ يعنى همه حركات ارزشى قلب از دست برود و خداوند متعال، انبيا و ائمه عليهم السلام قضاوت كنند كه اين قلب، قلب مرده اى است. ديگر بالاتر از اين نيست، ولى همين قلب مرده نيز قابل زنده شدن است.
در « نهج البلاغه » اميرالمؤمنين عليه السلام نصيحت مفصلى به امام مجتبى عليه السلامدارند، كه هيچ پدرى در عالم، چنين وصيت و سفارشى را قبل از ايشان به فرزندش نداشته است و بعد از ايشان نيز نخواهد داشت. پدران، فرزندان را نصيحت كرده اند، اما نه با چنين متن و مطالبى.
منبع : پایگاه عرفان