فارسی
دوشنبه 20 آذر 1402 - الاثنين 28 جمادى الاول 1445
قرآن کریم مفاتیح الجنان نهج البلاغه صحیفه سجادیه
0
نفر 0

اميد داشتن به لطف الهي چگونه با تلاش و ارادة انساني سازگار است؟

اميدواري به لطف الهي به اين معنا نيست كه انسان از كار و كسب و تلاش و تجارت دست بردارد و بپندارد كه خارج از نظام مادي جهان و قانون علت و معلول مي تواند به زندگي مادي خود رونق ببخشد يا به مراتب عالي معنوي برسد. امام صادق(ع) فرمود: أبي الله أن يجري الاشياء الاّ بأسباب فجعل لكل شيءٍ سبباً؛ اراده و خواست خدا بر اين قرار گرفته است كه همه چيز بر اساس قانون علّي و معلولي و نظام اسباب و مسببات جريان يابد. به همين جهت براي پيدايش هر چيزي و پديده اي، علتي قرار داده و راهي تعيين فرموده است.
اين سخن امام صادق(ع) برگرفته از آية 3 سورة طلاق است كه مي فرمايد: قد جعل الله لكل شيء قدراً؛ خداوند براي هر چيزي، اندازه (و راه و قانوني) قرار داده است. توكل به خدا و به لطف او اميدوار بودن به معني ژرف نگري و بلند نظري و عدم وابستگي به قدرتي غير از خدا است. به بيان ديگر: هر خاصيت و اثري كه در علل و عوامل مادي و غير مادي وجود دارد و هر قدرتي كه درانسان و ابزارهاي مصنوع او موجود است، همه اش از خدا است. انسان بايد با بكارگيري عقل و تدبير، به سعي و تلاش منظم و برنامه ريزي شده اش ادامه دهد و به لطف الهي اميدوار باشد تا او را به هدف برساند و بداند كه بر اساس آيه و أن ليس للانسان إلاّ ما سعي بهره اي براي انسان جز (در ساية) سعي و تلاش نيست. دعا و اميدواري به لطف الهي بدون حركت و تلاش مثل تيراندازي بدون تفنگ و وسيله تير اندازي است كه جز خيال پروري چيزي نيست. در حديث آمده است: الداعي بلا عمل كالقوس بلاوتر؛ دعاي بدون كار و عمل مثل تير انداختن بدون كمان و تفنگ است. يكي از ياران امام صادق(ع) مدتي خدمتش نرسيده بود. حضرت جوياي حال او شد. عرض كردند: او كار و تجارت را ترك كرده و به عبادت رو آورده است. حضرت فرمود: واي بر او! آيا نمي داند كسي كه كار و كسب را ترك كند، دعايش مستجاب نمي شود.
شخصي كه تأثير گذاري همه علل مادي و معنوي جهان را از خدا مي داند و به وظيفة خود كه كار و تلاش است مي پردازد و به لطف الهي اميدوار است، از سختي ها و موانع نمي هراسد و يأس و ناميدي به خود راه نمي دهد و از شكست هاي موقتي و ظاهري دلسرد نمي گردد، زيرا در مفهوم حقيقي،توكل به خدا و به لطف او دل بستن، صبر و استقامت نهفته است.
در آية 12 سورة ابراهيم، توكل به خدا همراه با صبر واستقامت در برابر حملات و صدمات دشمن ذكر شده است. در آيه اي ديگر مي فرمايد: در برابر وسوسه هاي شيطاني تنها كساني مي توانند مقاومت كنند و از تحت نفوذ وسوسه هايش در آيند كه داراي ايمان و توكل به خدا باشند. از مجموع اين آيات استفاده مي شود كه منظور از اميد داشتن به لطف الهي و توكل به او، اين است كه در برابر عظمت مشكلات، انسان احساس شكست، ضعف و حقارت نكند و دلسرد نشود، بلكه با اتكاي به قدرت بي پايان خداوند و استمداد جستن از لطف او، موانع را پشت سر گذارد، به جلو برود و خود را پيروز و موفق بداند.


منبع : پاسخگو
0
0% (نفر 0)
 
نظر شما در مورد این مطلب ؟
 
امتیاز شما به این مطلب ؟
اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی:

آخرین مطالب

سرانجام كسي كه نماز نخواند چه مي شود و مجازات او ...
برای در امان ماندن از جن زدگی چه باید کرد؟
راه ترک خودارضایی ( استمنا ) چیست؟
قاتل حضرت زهرا کیست؟
رضايت و خشنودي خدا در چیست و چگونه خداوند از ...
فرق حيوان با انسان در چیست؟
 مبدا تاریخ چیست؟
دلیل حقانیت اسلام چیست ؟
معنای اخلاق چیست؟
با توجه به آیات قرآن آیا پیروی از حضرت محّمد(ص) ...

بیشترین بازدید این مجموعه

فرق حيوان با انسان در چیست؟
سرانجام كسي كه نماز نخواند چه مي شود و مجازات او ...
رضايت و خشنودي خدا در چیست و چگونه خداوند از ...
چگونه همیشه یاد خدا باشیم؟
قاتل حضرت زهرا کیست؟
راه ترک خودارضایی ( استمنا ) چیست؟
برای در امان ماندن از جن زدگی چه باید کرد؟
قبر کدام یک از پیامبران غیر از پیامبر اسلام(ص) ...
آیا این‌که می‌گویند حضرت یعقوب(ع) به دیدار حضرت ...
آیا ازدواج حضرت یوسف(ع) و زلیخا صحّت دارد؟

 
نظرات کاربر

پر بازدید ترین مطالب سال
پر بازدید ترین مطالب ماه
پر بازدید ترین مطالب روز



گزارش خطا  

^