پرونده گذشته قبل از نبوت ، معجزات و حالت دلسوزى شديد انبيا عليهم السلام نسبت به مردم و اين كه پيوسته اعلام مى كردند :
» لَّآ أَسْئَلُكُمْ عَلَيْهِ أَجْرًا «
ما در مقابل زحمتى كه براى بيدارى شما مى كشيم ، تا آخر عمر حتى دانه اى گندم از شما مزد نمى خواهيم . اين بهترين دليل بر صدق ادعا و گفتار انبيا عليهم السلام است .
پس انبياء عليهم السلام مردم را به اين كه بعد از اين دنيا ، دنياى ديگرى وجود دارد و اعمال صالح و حالات پاك شما در روز قيامت ، به بهشت تبديل مى شود ، بشارت مى دادند و نسبت به اين كه حالات و اعمال زشت شما به عذاب تبديل مى شود ، مى ترساندند و راست مى گفتند ؛ چون دليلى نداشت كه دروغ بگويند . كسى بايد دروغ بگويد كه به دنبال پول و مقام است و مى خواهد از راه دروغ، اين ها را به دست بياورد ، اما انبيا عليهم السلام به دنبال چيزى جز ابلاغ وحى نبودند .
آنها با آيات صد و چهارده كتاب نازل شده ، بينايى و بصيرت خود ، عالم بعد را براى مردم توضيح دادند و سخت باورى مردم را نسبت به زنده شدن مردگان خيلى زيبا علاج كردند . بعضى از انبيا عليهم السلام آن را مستدلّ علاج كرده اند . بخشى از آن را خدا در قرآن نقل مى كند :
» أَوَ لَمْ يَرَ الْإِنسَنُ «
»يرى « در اينجا به معنى علم و آگاهى است ، نه به معنى ديدن . در ادبيات عرب اسم اين استفهام را كه با همزه شروع شده ، استفهام انكارى گذاشته اند : آيا نمى دانست ؟ يعنى مى دانست .
منبع : پایگاه عرفان