
تأثير مكان و زمان در پاداش
زمان و مكان نيز در جزاى اعمال، مؤثر است. در روايات آمده است كه مثلاً يك ركعت نماز در مسجد الحرام، با صد هزار ركعت نماز برابر است ؛[8] يعنى شما ده ركعت نماز در مسجد الحرام مىخوانيد، اما يك ميليون نماز براى شما ثبت مىشود، حتى اگر اين نماز، مستحب هم باشد، اين مطلب صادق است.
خزانه خداوند محدوديت ندارد، خزانهاى نيست كه حجم و طول و عرض
داشته باشد. اگر شما تا پايان روزگار هم كه زنده باشيد و اين نمازها را بخوانيد، به همين شكل، پاداش آن را به شما برمىگردانند. در مسجد پيامبر صلىاللهعليهوآله هر يك ركعت نماز، پاداش ده هزار ركعت را دارد. وقتى انسان به زيارت سيدالشهدا عليهالسلام مىرود، حتى اگر با هواپيما و ماشين برود، از درِ خانه تا حرم أبىعبداللّه، در برابر هر قدم، ثواب يك حج و عمره قبول شده به او مىدهند.[9] خزانه و كَرم بى نهايت است. اينها در برابر كارهاى مستحب است.
در امور واجب نيز اين چنين است؛ مثلاً درباره روزه مىفرمايد: «الصوم لى» روزه مال من است. تو اين اندازه ظرفيت ندارى كه روزه مال تو باشد. روزه مال من است و هيچ كس در اين عالم، نمىتواند پاداش روزه را حساب كند.
«و أنا أجزى»[10]
پاداش روزه، در روز قيامت، بر عهده من است كه در آن روز، به تو عطا مىكنم.
ثواب ختم قرآن
امام صادق عليهالسلام در روايتى قطعى ـ كه بيشتر زُوّار به آن عمل مىكنند ـ مىفرمايد : «هر كس در مكه، يك ختم قرآن كند، از دنيا نمىرود مگر اين كه پيامبر را ببيند و جاى او را در بهشت به او نشان دهد».[11] اين ثواب يك عمل مستحب است، اما واجبات كه جاى خود دارند.