وَ كَانَ مِنْ دُعَائِهِ عَلَيْهِ السَّلَامُ إِذَا دَخَلَ شَهْرٌ رَمَضَانَ
دعا هنگام ورود به ماه مبارك رمضان
﴿1﴾
الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِي هَدَانَا لِحَمْدِهِ ، وَ جَعَلَنَا مِنْ أَهْلِهِ لِنَكُونَ لِإِحْسَانِهِ مِنَ الشَّاكِرِينَ ، وَ لِيَجْزِيَنَا عَلَى ذَلِكَ جَزَاءَ الُْمحْسِنِينَ
(1) حمد خدايى راست كه توفيق حمدش به ما عطا فرمود و ما را از جمله دوستان خويش گردانيد تا به خاطر محبتهايش سپاسگزارش باشيم و ما را به سبب سپاسگزارى پاداش نيكوكاران عنايت فرمايد.
﴿2﴾
وَ الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِي حَبَانَا بِدِينِهِ ، وَ اخْتَصَّنَا بِمِلَّتِهِ ، وَ سَبَّلَنَا فِي سُبُلِ إِحْسَانِهِ لِنَسْلُكَهَا بِمَنِّهِ إِلَى رِضْوَانِهِ ، حَمْداً يَتَقَبَّلُهُ مِنَّا ، وَ يَرْضَى بِهِ عَنَّا
(2) و حمد خدايى را كه دينش را به ما عطا فرمود و ما را جزء ملت خودش گردانيد و ما را در مسير لطف و كرامتش سير داد تا به وسيله نعمتهايش به سوى رضوانش سلوك نمائيم. حمدى كه از ما قبول فرمايد و به توسط آن از ما راضى گردد.
(3) و حمد خدايى را كه يكى از راههاى هدايت يعنى ماه مبارك رمضان را به ما اختصاص داد، ماه روزه و ماه اسلام و ماه پاكيزگى و ماه تزكيه و اصلاح درون و ماه برپا خاستن، همان ماهى كه قرآن در آن نازل شد در حالى كه براى مردم راهنما و بيانكننده راههاى هدايت و جداكنندهى حق از باطل است.
﴿4﴾
فَأَبَانَ فَضِيلَتَهُ عَلَى سَائِرِ الشُّهُورِ بِمَا جَعَلَ لَهُ مِنَ الْحُرُمَاتِ الْمَوْفُورَةِ ، وَ الْفَضَائِلِ الْمَشْهُورَةِ ، فَحَرَّمَ فِيهِ مَا أَحَلَّ فِي غَيْرِهِ إِعْظَاماً ، وَ حَجَرَ فِيهِ الْمَطَاعِمَ وَ الْمَشَارِبَ إِكْرَاماً ، وَ جَعَلَ لَهُ وَقْتاً بَيِّناً لَا يُجِيزُ جَلَّ وَ عَزَّ أَنْ يُقَدَّمَ قَبْلَهُ ، وَ لَا يَقْبَلُ أَنْ يُؤَخَّرَ عَنْهُ .
(4) پروردگار ماه مبارك رمضان را بر ساير ماههاى سال به سبب احترامات فراوان و فضايل مشهورش برترى داد و به علت بزرگداشت اين ماه آنچه در ماههاى ديگر حلال بود در اين ماه حرام فرمود و به خاطر گرامى داشت آن، خوردنىها و آشاميدنىها را در هنگام روزهدارى منع نمود و براى آن زمان معينى را تعيين فرمود و جايز ندانست كه جلو انداخته شود و تاخيرش را نيز قبول نمىكند.
(5) سپس برترى يك شب از شبهاى آن ماه را بر هزار ماه قرار داد و نامش را شب قدر گذاشت كه در آن شب فرشتگان همراه روح به اجازه پروردگارشان براى هر مطلبى نازل شوند، بركاتشان تا طلوع فجر بر هر كه از بندگانش كه بخواهد با قضا و قدرى كه محكم كرده ادامه دارد.
﴿6﴾
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَي مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ ، وَ أَلْهِمْنَا مَعْرِفَةَ فَضْلِهِ وَ إِجْلَالَ حُرْمَتِهِ ، وَ التَّحَفُّظَ مِمَّا حَظَرْتَ فِيهِ ، وَ أَعِنَّا عَلَى صِيَامِهِ بِكَفِّ الْجَوَارِحِ عَنْ مَعَاصِيكَ ، وَ اسْتِعْمَالِهَا فِيهِ بِمَا يُرْضِيكَ حَتَّى لَا نُصْغِيَ بِأَسْمَاعِنَا إِلََى لََغْوٍ ، وَ لَا نُسْرِعَ بِأَبْصَارِنَا إِلَي لَهْوٍ
(6) بار الها بر محمد و آل او درود فرست و شناخت فضيلت ماه رمضان و عظمت مقاماتش و راه خود نگهدارى از محرماتش را به ما الهام فرما و بر بجا آوردن روزهاى كه اعضاء و جوارح از افتادن در نافرمانىهايت برحذر باشند و در آن ماه به آنچه ترا راضى مىكند مشغول گردند ياريمان كن تا با گوشهايمان سخن بيهوده گوش ندهيم و با چشمانمان به لهو و لعب ننگريم.
﴿7﴾
وَ حَتَّى لَا نَبْسُطَ أَيْدِيَنَا إِلَى مَحْظُورٍ ، وَ لَا نَخْطُوَ بِأَقْدَامِنَا إِلَى مَحْجُورٍ ، وَ حَتَّى لَا تَعِيَ بُطُونُنَا إِلَّا مَا أَحْلَلْتَ ، وَ لَا تَنْطِقَ أَلْسِنَتُنَا إِلَّا بِمَا مَثَّلْتَ ، وَ لَا نَتَكَلَّفَ إِلَّا مَا يُدْنِي مِنْ ثَوَابِكَ ، وَ لَا نَتَعَاطَى إِلَّا الَّذِي يَقِي مِنْ عِقَابِكَ ، ثُمَّ خَلِّصْ ذَلِكَ كُلَّهُ مِنْ رِئَاءِ الْمُرَاءِينَ ، وَ سُمْعَةِ الْمُسْمِعِينَ ، لَا نَشْرَكُ فِيهِ أَحَداً دُونَكَ ، وَ لَا نَبْتَغِي فِيهِ مُرَاداً سِوَاكَ .
(7) و تا دستهايمان را به روى حرام دراز نكنيم و با قدمهايمان به سوى آنچه حرام است قدم ننهيم و تا شكمهايمان فقط از حلال پر شود و زبانهايمان گوياى آن باشد كه تو خبر دادهاى و تا به زحمت نيفتيم مگر به آنچه كه ما را به ثواب تو نزديك مىكند و بجا نياوريم جز آنچه را كه از عذاب تو نگاه مىدارد.
آنگاه همه كارهايمان را از ريا و تظاهر و رساندن به گوش اين و آن خالص گردان تا در بندگىات كسى را شريك تو قرار نداده و غير از تو مقصود و مرادى را طلب نكنيم.
﴿8﴾
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ ، وَ قِفْنَا فِيهِ عَلَى مَوَاقِيتِ الصَّلَوَاتِ الْخَمْسِ بِحُدُودِهَا الَّتِي حَدَّدْتَ ، وَ فُرُوضِهَا الَّتِي فَرَضْتَ ، وَ وَظَائِفِهَا الَّتِي وَظَّفْتَ ، وَ أَوْقَاتِهَا الَّتِي وَقَّتَّ
(8) خداوندا بر محمد و آل او درود فرست و ما را در بجا آوردن نمازهاى پنجگانه در اين ماه مبارك با حفظ حدود و احكام آنها و رعايت واجبات و وظايفى كه در آنها تكليف شده و خواندن در اول وقت و هنگام فضيلت آنها توفيقمان ده.
﴿9﴾
وَ أَنْزِلْنَا فِيهَا مَنْزِلَةَ الْمُصِيبِينَ لِمَنَازِلِهَا ، الْحَافِظِينَ لِأَرْكَانِهَا ، الْمُؤَدِّينَ لَهَا فِي أَوْقَاتِهَا عَلَى مَا سَنَّهُ عَبْدُكَ وَ رَسُولُكَ صَلَوَاتُكَ عَلَيْهِ وَ آلِهِ فِي رُكُوعِهَا وَ سُجُودِهَا وَ جَمِيعِ فَوَاضِلِهَا عَلَى أَتَمِّ الطَّهُورِ وَ أَسْبَغِهِ ، وَ أَبْيَنِ الْخُشُوعِ وَ أَبْلَغِهِ .
(9) الها ما را از جمله نمازگزارانى قرار ده كه به منازل ارزشمند آن رسيده، اركان آنها را به خوبى مواظبت نموده، در وقت تعيين شده همانند سنت بندهات و رسولت حضرت محمد صلى الله عليه و آله و سلم در ركوع و سجود و همه فضيلتهايش با كاملترين طهارت و رساترين خشوع بجا آوردهاند.
﴿10﴾
وَ وَفِّقْنَا فِيهِ لِأَنْ نَصِلَ أَرْحَامَنَا بِالْبِرِّ وَ الصِّلَةِ ، وَ أَنْ نَتَعَاهَدَ جِيرَانَنَا بِالْإِفْضَالِ وَ الْعَطِيَّةِ ، وَ أَنْ نُخَلِّصَ أَمْوَالَنَا مِنَ التَّبِعَاتِ ، وَ أَنْ نُطَهِّرَهَا بِإِخْرَاجِ الزَّكَوَاتِ ، وَ أَنْ نُرَاجِعَ مَنْ هَاجَرَنَا ، وَ أَنْ نُنْصِفَ مَنْ ظَلَمَنَا ، وَ أَنْ نُسَالِمَ مَنْ عَادَانَا حَاشَى مَنْ عُودِيَ فِيكَ وَ لَكَ ، فَإِنَّهُ الْعَدُوُّ الَّذِي لَا نُوَالِيهِ ، وَ الْحِزْبُ الَّذِي لَا نُصَافِيهِ .
(10) خدايا توفيق صله ارحام و نيكى و احسان بر آنها را در اين ماه به ما عنايت فرما و نيز توفيقمان ده كه متعهد شويم به عطا و كرم كردن بر همسايگان و اموالمان را از ناخالصىها پاكيزه كنيم و با پرداخت زكوه آنها را پاكيزه كرده و با كسى كه با ما قهر است آشتى كنيم و آنكه بر ما ظلم كرده در حقش منصفانه رفتار نمائيم و با كسى كه در حق ما دشمنى كرده دست دوستى دراز كنيم مگر آنكه براى رضاى تو با او دشمنى شده باشد زيرا كه او دشمنى است كه سزاوار دوستى نيست و از حزبى است كه نمىشود با وى پيوند محبت داشت.
﴿11﴾
وَ أَنْ نَتَقَرَّبَ إِلَيْكَ فِيهِ مِنَ الْأَعْمَالِ الزَّاكِيَةِ بِمَا تُطَهِّرُنَا بِهِ مِنَ الذُّنُوبِ ، وَ تَعْصِمُنَا فِيهِ مِمَّا نَسْتَأْنِفُ مِنَ الْعُيُوبِ ، حَتَّى لَا يُورِدَ عَلَيْكَ أَحَدٌ مِنْ مَلَائِكَتِكَ إِلَّا دُونَ مَا نُورِدُ مِنْ أَبْوَابِ الطَّاعَةِ لَكَ ، وَ أَنْوَاعِ الْقُرْبَةِ إِلَيْكَ .
(11) الها توفيقمان ده كه در اين ماه رمضان كارهايى انجام دهيم كه باعث شود تقرب به درگاهت يافته و تو ما را از گناهان پاك كنى و نگذارى كه دوباره روى به لغزشها آوريم تا اينكه هيچ يك از فرشتگانت جز مواردى از طاعتت و انواعى از عوامل تقربت را بر تو ارائه ندهند.
﴿12﴾
اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ بِحَقِّ هَذَا الشَّهْرِ ، وَ بِحَقِّ مَنْ تَعَبَّدَ لَكَ فِيهِ مِنِ ابْتِدَائِهِ إِلَى وَقْتِ فَنَائِهِ مِنْ مَلَكٍ قَرَّبْتَهُ ، أَوْ نَبِيٍّ أَرْسَلْتَهُ ، أَوْ عَبْدٍ صَالِحٍ اخْتَصَصْتَهُ ، أَنْ تُصَلِّيَ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ ، وَ أَهِّلْنَا فِيهِ لِمَا وَعَدْتَ أَوْلِيَاءَكَ مِنْ كَرَامَتِكَ ، وَ أَوْجِبْ لَنَا فِيهِ مَا أَوْجَبْتَ لِأَهْلِ الْمُبَالَغَةِ فِي طَاعَتِكَ ، وَ اجْعَلْنَا فِي نَظْمِ مَنِ اسْتَحَقَّ الرَّفِيعَ الْأَعْلَي بِرَحْمَتِكَ .
(12) خداوندا به حق اين ماه عزيز و به حق آن بندهاى كه از اول تا آخر ماه بندگى تو را كرده و به حق فرشتهاى كه او را مقرب ساختهاى، يا پيامبرى كه فرستادهاى و يا بنده صالحى كه انتخاب كردهاى بر محمد و آل او درود فرست و لياقت رسيدن به آنچه را كه بر دوستانت از كرم و فضيلت وعده دادهاى عنايت فرما و بر ما واجب و لازم كن آنچه را كه براى تلاشگران در بندگىات واجب نمودهاى و به رحمت و مهربانىات ما را در صف آنهايى قرار ده كه شايسته بالاترين رتبه و مقام هستند.
﴿13﴾
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ ، وَ جَنِّبْنَا الْإِلْحَادَ فِي تَوْحِيدِكَ ، وَ الْتَّقْصِيرَ فِي تَمْجِيدِكَ ، وَ الشَّكَّ فِي دِينِكَ ، وَ الْعَمَى عَنْ سَبِيلِكَ، وَ الْإِغْفَالَ لِحُرْمَتِكَ ، وَ الِانْخِدَاعَ لِعَدُوِّكَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِ
(13) بار الها بر محمد و آل او درود فرست و ما را در كجروى و الحاد در توحيدت و تقصير در ثناگوئيت و شك در دينت و از كورى در راهت و غفلت از آنچه قابل احترام است و از فريب خوردن از شيطان دشمن رانده شدهات برحذر بدار.
﴿14﴾
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ ، وَ إِذَا كَانَ لَكَ فِي كُلِّ لَيْلَةٍ مِنْ لَيَالِي شَهْرِنَا هَذَا رِقَابٌ يُعْتِقُهَا عَفْوُكَ ، أَوْ يَهَبُهَا صَفْحُكَ فَاجْعَلْ رِقَابَنَا مِنْ تِلْكَ الرِّقَابِ ، وَ اجْعَلْنَا لِشَهْرِنَا مِنْ خَيْرِ أَهْلٍ وَ أَصْحَابٍ .
(14) پروردگارا بر محمد و آل او درود فرست و اگر بناست كه در شبى از شبهاى رمضان بندهاى از بندگانت را مشمول عفو و رحمتت قرار دهى و يا گذشتت به آنها تعلق گيرد ما را از آن گروه بندگان قرار ده و ما را از بهترين اهل و اصحاب ماه رمضان به حساب آور.
﴿15﴾
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ ، وَ امْحَقْ ذُنُوبَنَا مَعَ امِّحَاقِ هِلَالِهِ ، وَ اسْلَخْ عَنَّا تَبِعَاتِنَا مَعَ انْسِلَاخِ أَيَّامِهِ حَتَّى يَنْقَضِيَ عَنَّا وَ قَدْ صَفَّيْتَنَا فِيهِ مِنَ الْخَطِيئَاتِ ، وَ أَخْلَصْتَنَا فِيهِ مِنَ السَّيِّئَاتِ .
(15) الها بر محمد و آل او درود فرست و با كاسته شدن هلال ماه مبارك گناهانمان را كاسته و محو فرما و با به پايان رسيدن روزهايش بديهاى ما را از وجودمان بركن تا اينكه اين ماه از ما بگذرد در حالى كه ما را از خطاها پاكيزه كرده و از بديها خالص نموده باشى.
﴿16﴾
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ ، وَ إِنْ مِلْنَا فِيهِ فَعَدِّلْنَا ، وَ إِنْ زُغْنَا فِيهِ فَقَوِّمْنَا ، وَ إِنِ اشْتَمَلَ عَلَيْنَا عَدُوُّكَ الشَّيْطَانُ فَاسْتَنْقِذْنَا مِنْهُ .
(16) بار الها بر محمد و آل او درود فرست و اگر در اين ماه از حق برگشتيم ما را به حق برگردان و اگر راه خطا را انتخاب كرديم ما را به راه راست دلالتمان كن و اگر دشمن تو شيطان بر ما مسلط شد ما را از چنگال او رهايى ده.
﴿17﴾
اللَّهُمَّ اشْحَنْهُ بِعِبَادَتِنَا إِيَّاكَ ، وَ زَيِّنْ أَوْقَاتَهُ بِطَاعَتِنَا لَكَ ، وَ أَعِنَّا فِي نَهَارِهِ عَلَى صِيَامِهِ ، وَ فِي لَيْلِهِ عَلَى الصَّلَاةِ وَ التَّضَرُّعِ إِلَيْكَ ، وَ الْخُشُوعِ لَكَ ، وَ الذِّلَّةِ بَيْنَ يَدَيْكَ حَتَّى لَا يَشْهَدَ نَهَارُهُ عَلَيْنَا بِغَفْلَةٍ ، وَ لَا لَيْلُهُ بِتَفْرِيطٍ .
(17) خداوندا ماه رمضان را به بندگىات لبريز كن و اوقاتش را به طاعتت زينت بخش و در روز آن برگرفتن روزه يارىمان فرما و در شب آن توفيق خواندن نماز و تضرع و زارى و خشوع و ذلت در درگاهت عنايت كن تا آنجا كه روز رمضان به غفلت تمام نشود و شب آن به تقصير و كوتاهى سپرى نگردد.
(18) الها در بقيه ماههاى سال و روزها تا زمانى كه به ما عمر دادهاى ما را نيز اينگونه قرار ده و ما را از جمله بندگان صالحى گردان كه وارث فردوس و جاودانگى در آن هستند. همانهايى كه همه نوع انفاق مىكنند ولى دلهايشان از اينكه به سوى پروردگارشان بازمىگردند ترسناك است و براى انجام كارهاى شايسته شتاب مىكنند و بدان سبقت مىگيرند.
﴿19﴾
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ ، فِي كُلِّ وَقْتٍ وَ كُلِّ أَوَانٍ وَ عَلَى كُلِّ حَالٍ عَدَدَ مَا صَلَّيْتَ عَلَى مَنْ صَلَّيْتَ عَلَيْهِ ، وَ أَضْعَافَ ذَلِكَ كُلِّهِ بِالْأَضْعَافِ الَّتِي لَا يُحْصِيهَا غَيْرُكَ ، إِنَّكَ فَعَّالٌ لِمَا تُرِيدُ .
(19) خدايا بر محمد و آل او درود فرست در هر زمان و هر آن و در هر حال به عدد درودهايى كه بر اهلش فرستادهاى به چندين برابر آنها كه جز تو نتوانند آنها را شماره كند زيرا كه تو هر چه را بخواهى انجام خواهى داد.