ارزش ها و لغزشهای نفس، ص: 50
وقار، امانت داری، ادب، كرامت، كم حرفی، آرامش، حلم، صبر و رقت قلب او سخن گفت و اين ارزش ها را برای خديجه بيان كرد. خديجه به ابوطالب پيغام داد كه اگر برادرزاده ات حاضر باشد، علاقه دارم با او ازدواج كنم. ابوطالب فرمود: من با او در ميان می گذارم و به تو پاسخ می دهم. ابوطالب به پيامبر گفت. پيامبر جوانی 25 ساله است و بايد با دختر چهارده- پانزده ساله ازدواج می كرد. پيامبر از اوصاف خديجه پرسيد كه او در دوره جاهليت، چگونه زنی بود؟ به او گفتند: در عفّت و ادب و شخصيت و وقار، در ميان زنان مكّه نمونه ندارد. حضرت فرمود: حاضرم با او ازدواج كنم. دو منبع ارزش و دو سيرت ملكوتی، با هم ازدواج كردند، نه دو صورت ظاهری. نتيجه اين ازدواج هم فاطمه زهرا، سيدة نساء العالمين شد.
خديجه از پيامبر صلی الله عليه و آله می پرسد: تو زيباتری يا يوسف؟ سؤال كننده كه يوسف را نديده بود؛ ولی پيامبر صادق است. اگر می گفت: من زيباترم، می گفت: راست می گويد. فرمود: برادرم، يوسف از نظر جمال زيباتر بود؛ ولی «أنا أملح منه» «1»، من نمكی تر از او هستم؛ يعنی من نمك خدا هستم.
استمداد از خداوند در پاكی ها
سگ نجس العين است. اگر موی آن به لباس بچسبد، نمی شود با آن نماز خواند.
پوست و گوشت آن نجس است. خريد و فروش نجس العين حرام است، ولی اين سگ اگر در نمك زار بيفتد و به نمك تبديل شود، آن نمك پاك است. به نمك طعام تبديل می شود و مردم آن را می خورند. اگر انسان نيز در نمك زار دين خدا بيفتد، پاك پاك می شود. لذا به دنبال مطالعه كتاب های خوب باشيد. وظيفه واجب خدا بر
______________________________ (1)- معالم السبطين لللحائري: 1/ 408؛ «سألت رسول الله صلی الله عليه و آله أنت أحسن وجها أم يوسف الصديق فقال صلی الله عليه و آله أخي يوسف أصبح مني وأنا أملح منه ....»
المناقب، ابن شهر آشوب: 1/ 218؛ «قوله صلی الله عليه و آله كان يوسف أحسن و لكنني أملح.»