چهره ملكوتی يوسف عليه السلام، ص: 237
يعنی به پيامبر صلی الله عليه و آله دائم درود می فرستند. به دليل «يُصَلُّونَ» كه فعل مضارع است و دليل بر استمرار آن دارد، يعنی دائم و تا قيامت در حال فيض گرفتن است، وقتی وارد قيامت شود، باز هم فيض می گيرد، در بهشت نيز فيض می گيرد، اصلًا پرونده اين ها قابل بستن نيست.
فضای الهی، فضای بی نهايت است. محدود نيست. آنهايی كه اسير شكم و شهوت هستند، پرونده ای محدود دارند و به محض اين كه روی سنگ مرده شور خانه بيفتند، خدا می گويد: همه درها را به روی آنها ببنديد، ديگر جا ندارد.
خطاب خدا به سالكان راه زليخا
اما زليخا. آيه با داشتن «انّ» كه جزء ادات تأكيدی ادبيات عرب است و نون تأكيد ثقيله كه باز از ادات تأكيدی زبان عرب است، ببينيد زليخا را در اوج چه برنامه ای نشان می دهد؟ و با «انّ» و با نون تشديد دار، كه ای كاش فقط همين «انّ» بود و آن نون تشديد دار، پروردگار لغت عظيمی هم به آن اضافه كرده است كه امثال اين زنان توجه داشته باشند.
«إِنَّ كَيْدَكُنَّ عَظِيمٌ» «1»
اين آيه را در حق هر زنی نمی شود خواند. اين بی انصافی است كه فضای اين آيه را نسبت به تمام زنان باز بگذاريم، ما در سوره احزاب داريم:
«إِنَّ الْمُسْلِمِينَ وَ الْمُسْلِماتِ وَ الْمُؤْمِنِينَ وَ الْمُؤْمِناتِ وَ الْقانِتِينَ وَ الْقانِتاتِ وَ الصَّادِقِينَ وَ الصَّادِقاتِ وَ الصَّابِرِينَ وَ الصَّابِراتِ
______________________________ (1)- يوسف (12): 28؛ «بی ترديد نيرنگ شما بزرگ است.»