فارسی
يكشنبه 31 تير 1403 - الاحد 13 محرم 1446
قرآن کریم مفاتیح الجنان نهج البلاغه صحیفه سجادیه

عبرت های روزگار، ص: 295

نخواهد دانست.

«هَلْ يَسْتَوِي الَّذينَ يَعْلَمُونَ وَالَّذينَ لا يَعْلَمُونَ» «1» آيا آنان كه می دانند با آنان كه نمی دانند با هم برابرند؟

و هرگز برابر نيستند. زيرا آنكه می داند سود می كند و آنكه نمی داند زيان خواهد كرد.

و اين سود و زيان اگر چه امروز دانسته نمی شود، اما روزی آشكارا خواهد شد.

البته بر آنان كه اهل تامل و انديشه اند، اين حقيقت در همين دنيا نيز قابل لمس و احساس خواهد بود. و كافی است كه نظری بر روزگار بيفكنند، چرا كه عرصه روزگار مالامال از عمل ها و عكس العمل های مردمان است، و از عكس العمل ها می توان شناخت و دانست كه چه كس سود می كند و چه كس زيان. و نيز اينكه سود و زيان در چيست؟

و از اين رو خداوند به روزگار سوگند ياد می كند. و در حقيقت سرنخی بدست می دهد كه انسان از چه راه می تواند به سود و زيان خود واقف شود.

«إِنَّ الْإِنْسانَ لَفي خُسْرٍ» «2» بنابراين، كسی كه در آيينه زمانه نمی نگرد، و يا از باور و ايمانی بالا برخوردار نباشد، البته زيان خواهد كرد.

و نخستين زيان نيز آن است كه زيان و سود خود را نمی فهمد. و نمی داند چه چيز برای وی زيانمند است، و چه چيز سودآور. لذا گاه سود را در چيزهايی می بيند كه عين زيان است.

______________________________
(1) زمر/ 9.

(2) از اين جهت كه روزگار عبرت آموز است. و عبرت آموزی بسی عزيز و گرانبهاست، و از سويی نيز آنچه گرانبها و عزيز است مورد سوگند قرار می گيرد خداوند به روزگار سوگند ياد كرده است.




پر بازدید ترین مطالب سال
پر بازدید ترین مطالب ماه
پر بازدید ترین مطالب روز



گزارش خطا  

^