صبر از ديدگاه اسلام، ص: 28
از خيرات و درجات به وسيله صبر به دست می آيد و به عبارت روشن تر؛ بخشی از
خيرات و درجات، بعد از تحمل صبر نصيب انسان می شود.
در حقيقت بين انسان و آن خيرات و درجات، جاده و طريقی همانند صبر قرار دارد كه اگر كسی اين راه را بپيمايد و سالك اين طريق باشد، طبق وعده پروردگار مهربان عالم، در دنيا و آخرت به آن خيرات و درجات خواهد رسيد.
وجود مبارك رسول خدا صلی الله عليه وآله- كه خود ايشان در اين عالم، صابرترين انسان روزگار بودند- صبر را در سه مرحله تقسيم كردند؛ صبر بر تلخی ها و ناگواری ها كه در مدت بيست و سه سال رسالت و نبوت برای حضرت وجود داشت، اما رسول خدا صلی الله عليه وآله برای تخفيف اين ناگواری ها، از حريم حق قدم بيرون نگذاشتند و در برابر مسئوليتی كه بر عهده داشتند، موفق و پيروز شدند. دشمنان و به وجود آورندگان تلخی ها و ناگواری ها، پيشنهادهايی به حضرت دادند، تا ايشان را از اين راه باز دارند، اما ايشان اين وعده ها را قبول نكردند؛ زيرا برای ايشان واضح بود كه آن خيرات و درجاتی كه خدا برای آن حضرت و امت او قرار داده است، فقط با صبر به دست می آيد، لذا به سراغ راحت طلبی، استراحت و فرار از ناگواری ها نرفتند.
دشمنان به پيغمبر صلی الله عليه وآله پيشنهاد بيشترين پول و زيباترين دختران عرب را داده بودند، به او گفتند: اگر قبول كنيد، رياست سيصد و شصت قبيله و بهترين دختران عرب را به تو می دهيم، اما دست از دعوت، رسالت، نبوت و هدايت بردار.
ايشان به عموی بزرگوارشان- ابوطالب- فرمودند: به سردمداران مكه بگو: من راه خود را ادامه خواهم داد، حتی اگر ادامه اين راه به كشته شدن من بيانجامد.
پيامبر صلی الله عليه وآله در راه تبليغ اسلام سختی های بسياری را تحمل كردند و به خيرات شگفت آوری رسيدند. حضرت علی عليه السلام گوشه ای از سختی های پيامبر صلی الله عليه وآله را بيان می كنند تا مشاهده كنيد كه ميوه شيرين درختِ تلخ صبر چقدر مهم است.
مُبلِّغ سرزمين يمن
شيعه و سنی روايتی از اميرالمؤمنين عليه السلام نقل كرده اند كه مردم يمن نامه ای را به محضر مبارك رسول خدا صلی الله عليه وآله نوشته، از حضرت درخواست مُبلّغ دين كردند.
مردم آن سرزمين استقبال بسياری از آن مُبلّغ كردند و آن چه را كه او برای آنها