صبر از ديدگاه اسلام، ص: 96
«» «1» از روزی كه دلها و چشم ها از ترس دگرگون بود، اينان با وجود معصوم بودن، از آن روز می ترسيدند.
بخش عمده ای از مردم، بسيار شجاع هستند. از حضرت زهرا عليها السلام نترس تر هستند. به قدری شجاع هستند كه اگر به آنها بگوييد: به واسطه گناهی كه داريد می كنيد، عذاب در انتظار شما است، با حالت تمسخر، به شما، جهنم، قيامت و به خدای برپا كننده قيامت می خندند. آيا شجاعت از اين بالاتر وجود دارد؟
نقل می كنند، حضرت زهرا عليهاالسلام به اميرالمؤمنين عليه السلام عرض كرد: علی جان! وقتی بند كفن مرا باز كردی و صورتم را روی خاك گذاشتی و روی قبرم را بستی، زود نرو.
كنار قبرم بنشين، با آن صدای ملكوتی، برای من قرآن بخوان كه من دچار وحشت برزخ نشوم. «2» اگر از قيامت نترسم، در همه چيز بی ترمز هستم. ترس از قيامت؛ يعنی باور داشتن قيامت كه بهترين، قوی ترين و نيرومندترين نگهدار باطنی انسان با ايمان در برابر گناهان است. نمی گذارد حتی انسان يك پر كاه از ديوار مردم جدا كند.
شخص بزرگواری كسی را ديد كه با رنگ پريده و لاغر نشسته است، آمد سلام و احترام كرد، از او سؤال كرد: چه گرفتاريی داريد كه به خاطر آن گرفتاری، رنگ شما زرد و بدنتان لاغر است؟ گفت: بله، جديدا گرفتاری سختی برای من به وجود آمده است كه آرامش مرا برده است، گفت: گرفتاری شما چيست؟ گفت: تازه به شك افتاده ام، تا ديروز منكر صد در صد بودم و اصلًا باور نداشتم، اما از ديروز به شك افتاده ام كه آيا قيامت وجود دارد يا نه؟ همين شك مرا به اين روز انداخته است.
مگر امكان دارد كسی قيامت را باور داشته باشد و اين همه فساد از او صادر
شود؟ مال مردم را بخورد؟ ظلم به ديگران كند؟ بدانيد مؤمن به قيامت، منظم
______________________________ (1)- نور 37: 34؛ « [و] پيوسته از روزی كه دل ها و ديده ها در آن زير و رو می شود، می ترسند.»
(2)- فاطمه الزهراء عليهاالسلام من المهد الی اللحد، القزوينی: 510.