فارسی
شنبه 15 ارديبهشت 1403 - السبت 24 شوال 1445
قرآن کریم مفاتیح الجنان نهج البلاغه صحیفه سجادیه

انديشه در اسلام، ص: 301

خداوند از پيامبران خود پيمان محكم و استوارى بر نبوت ايشان گرفت و اين عظمت كار پيامبر و كتابى كه بر آن قلب مبارك نازل شده را مى‏رساند.

نقش آزمايش در سازندگى انسان‏

قرآن كريم در سوره بقره براى حضرت ابراهيم، عليه‏السلام، شخصيت فوق العاده‏اى قائل شده است. اين مرد الهى كه دومين پيامبر اولوالعزم است بر اثر سربلند بيرون آمدن از امتحانات صعبى كه خداوند براى او در نظر گرفته بود ويژگى‏هاى منحصر به فردى يافت كه قرآن درباره آن‏ها به تفصيل سخن مى‏گويد:

«وَ إِذِ ابْتَلى‏ إِبْراهِيمَ رَبُّهُ بِكَلِماتٍ فَأَتَمَّهُنَّ قالَ إِنِّي جاعِلُكَ لِلنَّاسِ إِماماً قالَ وَ مِنْ ذُرِّيَّتِي قالَ لا يَنالُ عَهْدِي الظَّالِمِينَ». «1»

و [ياد كنيد] هنگامى كه ابراهيم را پروردگارش به امورى [دشوار و سخت‏] آزمايش كرد، پس او همه را به طور كامل به انجام رسانيد، پروردگارش [به خاطر شايستگى ولياقت او] فرمود: من تو را براى همه مردم پيشوا و امام قرار دادم. ابراهيم گفت: و از دودمانم [نيز پيشوايانى برگزين‏]. [پروردگار] فرمود: پيمان من [كه امامت و پيشوايى است‏] به ستمكاران نمى‏رسد.

چگونه مى‏شود انسانى را به سخت‏ترين آزمايش‏ها مبتلا كنند و او آه سردى از دل بر نياورد و گلايه‏اى نداشته باشد؟ آن هم در دنيايى كه برخى از مردم براى فرار از مشكلات به دشمن خويش پناه مى‏برند.

امام باقر، عليه‏السلام، واژه «كلمات» را معنا كرده‏اند. حاصل سخن حضرت اين است كه كلمات به معناى گفتار و سخن گفتن نيست، بلكه مراد از آن (كلمه) در بيشتر آيات قرآن يك حقيقت عينى است.

«إِذْ قالَتِ الْمَلائِكَةُ يا مَرْيَمُ إِنَّ اللَّهَ يُبَشِّرُكِ بِكَلِمَةٍ مِنْهُ اسْمُهُ الْمَسِيحُ عِيسَى ابْنُ مَرْيَمَ وَجِيهاً فِي الدُّنْيا وَ الْآخِرَةِ وَ مِنَ الْمُقَرَّبِينَ». «2»

______________________________
(1). بقره، 124.

(2). آل عمران، 45.




پر بازدید ترین مطالب سال
پر بازدید ترین مطالب ماه
پر بازدید ترین مطالب روز



گزارش خطا  

^