فارسی
جمعه 01 تير 1403 - الجمعة 13 ذي الحجة 1445
قرآن کریم مفاتیح الجنان نهج البلاغه صحیفه سجادیه

انديشه در اسلام، ص: 351

«لَقَدْ خَلَقْنَا الْإِنْسانَ فِي أَحْسَنِ تَقْوِيمٍ».

ما انسان را در نيكوترين نظم و اعتدال و ارزش آفريديم.

و طبق اين روايت و اين حديث قدسى:

«الانسان بنيان الله ملعون من هدم بنيانه». «1»

«الانسان سرى و انا سره». «2»

وجود انسان در درخت عالم هستى با ارزش‏ترين و پر قيمت‏ترين شاخه‏هاست، زيرا بر اين شاخه ميوه‏اى قرار دارد كه در عالم ظاهر و باطن، در عالم ملك و ملكوت، و در عالم غيب و شهود با ارزش‏تر از آن چيزى وجود ندارد و آن عقل است.

عقل قدرتى الهى است كه انسان مى‏تواند آن را در همه امور به كار گيرد و با قرار گرفتن بر مركب انديشه و تفكر كه همواره ميل به صعود و رفعت دارد، به مقام قرب حق و جايگاه مقربين برسد.

مقربين چه كسانى هستند؟

براى شناخت مقربين، كافى است نمونه‏اى از آن ذكر شود تا با شناخت آن مفهوم اين جايگاه نيز به دست آيد. در ابتدا، بايد گفت در مقابل كسانى كه به مقام قرب رسيده‏اند، كسانى قرار دارند كه به اسفل السافلين- يعنى پست‏ترين پستان- رهسپار شده‏اند «3» و كارشان در اين پستى به جايى رسيده كه به فرموده قرآن مجيد به هيزم جهنم تبديل شده‏اند:

«فَكانُوا لِجَهَنَّمَ حَطَباً». «4»

حطب در لغت عرب به معناى هيزم است. منظور از حطب در اين آيه انسان يا آدميزاده‏اى كه لياقتش دوزخ است نيست، بلكه هيزم است. يعنى اين افراد به قدرى از انسانيت دور شده‏اند كه از آن‏ها نمى‏توان به انسان تعبير كرد. اين هيزم در بازار قيامت خريدارى ندارد، زيرا نه فايده‏اى بر آن مترتب است و نه به كارى مى‏آيد.

______________________________
(1) پى‏نوشت‏

. رك: تفسير روح البيان، ج 1. غريب الحديث، ابن قتيبه، ج 2، ص 370: جاء فى الحديث، أن سليمان النبى صلوات الله عليه، قال من هدم بنيان ربه فهو ملعون بين يديه. يعنى، من قتل النفس، لأن الجسم بنيان الله وتركيبه، فإذا أبطله فقد هدم بنيان ربه.

- مجمع البحرين، شيخ طريحى، ج 1، ص 254: وفى الحديث: من هدم بنيان ربه فهو ملعون. اى من قتل نفسا بغير حق لان الجسم بنيان الله تعالى.

(2). رك: تفسير روح البيان، ج 1.

(3). اشاره است به اين آيات: «لَقَدْ خَلَقْنَا الْإِنْسانَ فِي أَحْسَنِ تَقْوِيمٍ* ثُمَّ رَدَدْناهُ أَسْفَلَ سافِلِينَ». تين، 4 و 5.

(4). «وَ أَمَّا الْقاسِطُونَ فَكانُوا لِجَهَنَّمَ حَطَباً». جن، 15.




پر بازدید ترین مطالب سال
پر بازدید ترین مطالب ماه
پر بازدید ترین مطالب روز



گزارش خطا  

^