فارسی
شنبه 15 ارديبهشت 1403 - السبت 24 شوال 1445
قرآن کریم مفاتیح الجنان نهج البلاغه صحیفه سجادیه

انديشه در اسلام، ص: 243

همراهى دين و حيا با عقل‏

روايتى در اصول كافى آمده كه تأويل‏پذير است و تأويل آن در شرح اصول كافى صدرالمتألهين شيرازى بيان شده است. از امام ششم، عليه‏السلام، نقل شده است كه فرمود:

وقتى حضرت آدم آفريده شد، پروردگار عالم به جبرئيل فرمود: به آدم بگو يكى از اين سه را انتخاب كند. آن سه، دين و حيا و عقل است. جبرئيل به محضر آدم آمد و گفت: خدا سه چيز به من داده است تا يكى از آن‏ها را انتخاب كنى! آدم به امين وحى گفت: من عقل را مى‏خواهم! جبرئيل به عقل گفت: در خدمت آدم باش! و به دين و حيا گفت: شما برگرديد! اما دين و حيا گفتند: ما برنمى‏گرديم، زيرا خدا به ما دستور داده است كه هر جا عقل بود، با او باشيم. بدين ترتيب، هر دو نزد عقل ماندند. «1»

يعنى هر كس از عقل بهره ببرد، دين و حيا هم در خدمت او قرار مى‏گيرند و او داراى فرهنگ نورانى و تربيت و ادب مى‏شود و به دانشمند و شاعر و حكيمى بزرگ تبديل مى‏شود. اگر انسان‏هاى مريض، عقل را به كار بگيرند مى‏توانند انسان‏هايى سالم (به معنى واقعى كلمه) شوند.

حكايت يكى از اولياى خدا

مرحوم حاج ميرزا حسن كرمانشاهى نقل كرده است كه در مدرسه روبه‏روى امامزاده سيد نصر الدين نشسته بودم كه طلبه‏اى ژوليده‏مو با لباسى كهنه از در مدرسه وارد شد. تا آن زمان او را نديده بودم، ولى وقتى حرف زد معلوم شد روستايى است و تهران را نديده است. از من پرسيد: حاج ميرزا حسن كرمانشاهى كيست؟ گفتم: من هستم. آمد جلو سلام كرد و گفت: حجره شانزدهم مدرسه خالى است، كليد آن را به من بده! نپرسيدم از كجا آمده‏اى؟ چه كسى آدرس مدرسه را به تو داده؟ چه كسى اسم مرا به تو گفته؟ مانند آدم جادو شده، كليد را به او دادم و او

______________________________
(1). كافى، ج 1، ص 10؛ نيز امالى، صدوق، ص 770؛ محاسن، برقى، ج 1، ص 191 (شيخ صدوق در امالى در سند روايت از امام صادق، عليه‏السلام، نام مى‏برد ولى وقتى همين روايت را در من لا يحضر نقل مى‏كند از امام صادق اسمى نمى‏برد): «الأصبغ بن نباته، عن على، عليه‏السلام، قال: هبط جبرئيل على آدم، عليه‏السلام، فقال: يا آدم إنى أمرت أن أخيرك واحده من ثلاث فاخترها ودع اثنتين فقال له آدم: يا جبرئيل وما الثلاث؟ فقال: العقل والحياء والدين، فقال آدم: إنى قد اخترت العقل فقال جبرئيل للحياء والدين: انصرفا ودعاه فقالا: يا جبرئيل إنا أمرنا أن نكون مع العقل حيث كان، قال: فشأنكما وعرج».




پر بازدید ترین مطالب سال
پر بازدید ترین مطالب ماه
پر بازدید ترین مطالب روز



گزارش خطا  

^