فارسی
شنبه 15 ارديبهشت 1403 - السبت 24 شوال 1445
قرآن کریم مفاتیح الجنان نهج البلاغه صحیفه سجادیه

انديشه در اسلام، ص: 299

خود به اين موضوع پرداخته و مرحوم خويى و شارحان ديگر با دانش خود آن را تجزيه و تحليل كرده‏اند. اين بخش از خطبه بيش از چهار خط نيست، ولى به اندازه چهار ميليون خط، معنا در اين خطبه گنجانده‏اند كه اين كارى خدايى است. «1» اين روايت را اهل سنّت نيز با مقدارى تفاوت از وجود مبارك اميرالمؤمنين، عليه‏السلام، نقل كرده‏اند كه در زيبايى و بلاغت كم‏نظير بوده‏ «2» و يك جمله آن چنين است:

«و إنما الدنيا منتهى بصر الأعمى، لا يبصر مما وراءها شيئا». «3»

پايان و سرانجام ديدگاه كوردل دنياست و غير دنيا هيچ چيز را نمى‏فهمد.

در حالى كه دنيا اول كار است نه آخر آن. دنيا مقدمه آخرت است و زندگى در آن زندگى‏اى مقدماتى است.

خواسته‏هاى كوردلان‏

يك تفاوت ديگر گروه اعمى و بصير در شكل خواسته‏هاست. خداوند در قرآن هدف بعثت پيامبر اسلام را نجات مردم از خواسته‏هاى غلط مى‏داند. «4»

خواسته اول انسان‏هاى كوردل شكم بارگى است. آن‏ها در دنيا شكم خود را از هر چه به دست آورند (حلال يا حرام، نجس يا پاك) پُر مى‏كنند و آن را با معيارهاى اخلاقى نمى‏سنجند. خواسته دوم كوردلان ارضاى شهوت به هر قيمتى است. پس، در نگاه آنان ازدواج مشروع مفهومى ندارد.

حكايت بصير و كوردل‏

ايامى كه در انگلستان حضور داشتم، در لندن ساكن خانه‏اى بودم و همسايه‏اى داشتم كه يك پسر و چهار دختر داشت. روزى، به من گفتند خانم همسايه به جهت اين‏كه لباس خاصى به تن مى‏كنيد (لباس روحانيت) مى‏خواهد با شما ملاقات كند.

______________________________
(1). از اين اشارت‏ها و ظرافت‏ها حضرت در سخنان خود زياد دارند. از جمله، 1500 سال پيش حضرت فرموده‏اند هيچ غذايى در عالم هم‏سنگ عسل نيست، ولى كسى عمق آن را نمى‏فهميد. امروزه، تحقيقات دانشمندان نشان داده است كه هوا و ميكرب هر ماده خوراكى‏اى را تغيير مى‏دهند و به فساد مى‏كشانند، اما عسل طبيعى و خالص در محاورت اين عوامل هيچ آسيبى نمى‏بيند و فاسد نمى‏شود. از طرفى، ثابت شده است كه پرارزش‏ترين ماده غذايى عسل است. نكته جالب توجه اين است كه خداوند اين ماده غذايى مفيد را در بدن حيوان كوچكى قرار داده است. تحقيقات نشان مى‏دهد كه اگر بخواهند براى توليد عسل كارخانه‏اى احداث كنند، به بيش از ده هزار متر مربع فضا براى نصب دستگاه‏هاى لازم نياز است. زيرا زنبور براى توليد عسل 460 رشته علمى را به كار مى‏گيرد كه فيزيك، شيمى، لانه سازى، هواشناسى، و ... جزئى از آن است. (مولف)

(2). درك اين مطلب براى كسانى كه با فصاحت و بلاغت آشنايى نداشته باشند، بسيار سخت است. درباره قرآن نيز گفته‏اند: «ظاهره انيق»؛ يعنى شكل ظاهرى قرآن در كمال زيبايى و حُسن آيات تمام است. نقل كرده‏اند كه يك كشيش اروپايى كه تحصيلات دانشگاهى داشته و به زبان عربى مسلّط بوده، روزى اعلام كرد كه من قرآن مسلمانان را خوانده‏ام و در برابر يكى از ادعاهاى قرآن مبنى بر آوردن سوره‏اى مانند آن، هفت آيه ساخته‏ام. او عبارات خود را در برابر سوره حمد ساخته و پخش كرده بود. اين سوره ساخته شده به دست طلبه‏اى متخصص در ادبيات عرب افتاده بود و او به خوبى نقاط ضعف ساخته‏هاى جناب كشيش را بيان كرده بود. حقيقت اين است كه اگر كسى صرف و نحو، و معانى و بيان عربى را خوب بلد باشد، بهره بيشترى از زيبايى‏هاى قرآن و نهج البلاغه خواهد برد. (مولف)

(3). نهج البلاغه، خطبه 133.

(4). شايد منظور اين آيه باشد: محمد، 2: «وَ الَّذِينَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ وَ آمَنُوا بِما نُزِّلَ عَلى‏ مُحَمَّدٍ وَ هُوَ الْحَقُّ مِنْ رَبِّهِمْ كَفَّرَ عَنْهُمْ سَيِّئاتِهِمْ وَ أَصْلَحَ بالَهُمْ»؛ نيز آيه‏اى كه در مورد حضرت هست ومناسب با مطلب: اعراف، 157: «الَّذِينَ يَتَّبِعُونَ الرَّسُولَ النَّبِيَّ الْأُمِّيَّ الَّذِي يَجِدُونَهُ مَكْتُوباً عِنْدَهُمْ فِي التَّوْراةِ وَ الْإِنْجِيلِ يَأْمُرُهُمْ بِالْمَعْرُوفِ وَ يَنْهاهُمْ عَنِ الْمُنْكَرِ وَ يُحِلُّ لَهُمُ الطَّيِّباتِ وَ يُحَرِّمُ عَلَيْهِمُ الْخَبائِثَ وَ يَضَعُ عَنْهُمْ إِصْرَهُمْ وَ الْأَغْلالَ الَّتِي كانَتْ عَلَيْهِمْ فَالَّذِينَ آمَنُوا بِهِ وَ عَزَّرُوهُ وَ نَصَرُوهُ وَ اتَّبَعُوا النُّورَ الَّذِي أُنْزِلَ مَعَهُ أُولئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ».

البته از توجه به مجموعه‏اى از آيات قرآن مى‏توان به اين نكته دست يافت. اول، آيه‏ «زُيِّنَ لِلنَّاسِ حُبُّ الشَّهَواتِ ...» است كه نشان مى‏دهد خواسته‏هاى انسان چيست؛ دوم هدف بعثت پيامبران است كه «تزكيه و تعليم» است؛ سوم، قصص قرآن است كه هر يك به خواسته‏اى از خواسته‏هاى بشر اشاره دارند كه مذموم دانسته شده‏اند: بت‏پرستى در قوم عاد و ثمود، شهوت در قوم لوط و نيز در داستان حضرت يوسف، قدرت در داستان نمرود و فرعون؛ حب جاه و مقام و غرور علمى در داستان بلعم باعورا؛ حسد در داستان حضرت يوسف و داستان هابيل و قابيل؛ و ....




پر بازدید ترین مطالب سال
پر بازدید ترین مطالب ماه
پر بازدید ترین مطالب روز



گزارش خطا  

^