فارسی
شنبه 15 ارديبهشت 1403 - السبت 24 شوال 1445
قرآن کریم مفاتیح الجنان نهج البلاغه صحیفه سجادیه

انديشه در اسلام، ص: 231

راست مى‏گفتند! مگر از بخت و تخت انسان به جايى مى‏رسد؟ كسانى كه پيش از ما بودند از اين نقطه به جايى نرسيدند. آن‏ها كه سال‏ها پيش از ما زندگى مى‏كردند و احوالاتشان در كتاب‏ها ثبت شده است، نامشان نيز از خاطرها نمى‏گذرد، با آن‏كه دبدبه و كبكبه‏اى براى خود داشتند. مردند و پوچ و پوك شدند و اسكلت‏هاشان را نيز خاك فرسود و گذر زمان و تابش آفتاب و وزش باد و بارش باران گورهاشان را به باد داد. حال آن‏كه برجستگان الهى در جايگاهى حق و پسنديده نزد پادشاهى توانا قرار دارند: «فِي مَقْعَدِ صِدْقٍ عِنْدَ مَلِيكٍ مُقْتَدِرٍ». «1»

ابراهيم از تخت خود پايين آمد و نيمه شب از بلخ بيرون زد و راه سفر در پيش گرفت و سال‏ها بعد، معلم بيداران و آگاهان شد. آرى، بسيارى از مردم با تفكر به جايى رسيده‏اند.

تفكر در آثار و نشانه‏هاى الهى‏

در قرآن كريم و در سخنان انبيا و ائمه بزرگوار آمده است كه در چند چيز بايد انديشيد كه اولين آن‏ها تفكر در آثار و نشانه‏هاى الهى براى رسيدن به يقين درباره خداست. در همين باره آمده است:

«انظروا آثارنا فان آثارنا تدل علينا». «2»

«أُنظروا» در اين جا به معناى «تتفكروا» است. يعنى فكر كنيد و در آثار من خوب بينديشيد تا مرا بيابيد و به من پيوند بخوريد. زيرا وقتى انسان فكر كند، خواهد ديد كه مخلوقات جهان بر وجود يك ناظم و مالك و فرمانده باعظمت و باشعور دلالت مى‏كنند.

پيامدهاى بى‏فكرى‏

در مباحث پيشين، اين نكته گذشت كه هر كس فكر نكند يا حيوان مى‏شود:

______________________________
(1). قمر، 55.

(2). اين جمله مثل سائرى است كه با عبارات مختلف بيان مى‏شود: تفسير الرازى، ج 9، ص 12: «ان لمشاهده آثار المتقدمين أثرا أقوى من أثر السماع كماقال الشاعر: إن آثارنا تدل علينا فانظروا بعدنا إلى الآثار»؛ نيز الفوائد الرجاليه، سيد بحر العلوم، ج 1، ص 97: «هذا يسير من كثير من إنجازات ومشاريع سيدنا (بحر العلوم) فلقد ترك لنا بهذا وشبهه من آثاره الحيه ما يستحق أن يخلده الزمن على مدى التاريخ والأجيال: لك آثارنا تدل علينا* فاسألوا بعدنا عن الآثار».




پر بازدید ترین مطالب سال
پر بازدید ترین مطالب ماه
پر بازدید ترین مطالب روز



گزارش خطا  

^