ارزش عمر و راه هزينه آن، ص: 1
سخن ناشر
در جهان پرتلاطم امروز، آيات پرشور الهی و كلام روح بخش معصومين و زمزم لايزال معارف شيعه مرهم جان های خسته و سيراب كننده تشنگان هدايت و رهايی جويندگان از ظلمت های نفس است. عالمان دينی و عارفان حقيقی غواصان اين اقيانوس بيكران معرفت اند كه گوهرهای ناب علوم قرآن و اهل بيت عليهم السلام را به دست آورده و به مشتاقان حقيقت عرضه می نمايند.
در اين ميان، كرسی منبر و خطابه رسانه ديرپا و سازنده ای است كه از ديرباز زمينه ارتباط و انتقال معارف دينی و مكارم اخلاقی را ميان عالمان و متعلمان فراهم كرده است و عالمان آگاه و هاديان دلسوز، كه عمر خويش را صرف تتبع و تحقيق در آثار علمی شيعه نموده اند، عباد اللّه را به مصداق كريمانه «ادْعُ إِلی سَبِيلِ رَبِّكَ بِالْحِكْمَةِ وَ الْمَوْعِظَةِ الْحَسَنَةِ»، با كلام نغز و لطيف خود به راه سعادت دعوت كرده اند.
مجموعه حاضر، كه با عنوان «سيری در معارف اسلامی» در مجلدات مختلف و موضوعات متنوع در اختيار خوانندگان محترم قرار می گيرد، مجموعه مباحث عالمانه و ارزشمند محقق ارجمند حضرت استاد حسين انصاريان، مدظله العالی، است كه يكی از عالمان برجسته و ميراث داران گوهر سخن در زمان خويش است كه استواری كلام و لطافت بيان نافذشان بر اهل نظر پوشيده نيست.
اين گنجينه ارزشمند حاصل نيم قرن مجاهدت علمی و تبليغی حضرت استاد جهت نشر و ترويج فرهنگ غنی شيعه بر كرسی بحث ونظر می باشد كه به منظور پربارتر ساختن محتوای تبليغ دينی در جامعه و استفاده بيشتر طلاب محترم علوم دينی به زيور طبع آراسته می شود.
در اين مجموعه گرانقدر، تلاش شده است با تكيه بر ويرايشی روشمند و دقيق- كه شرح آن در يادداشت ويراستار آمده است- ساختار هنرمندانه مباحث و سبك استاد در ارائه سخن از بين نرود، تا ضمن نشرفرهنگ انسان ساز آل اللّه عليهم السلام شيوه منحصر به فرد استاد در تبيين معارف دينی نيز حفظ شده و به مشتاقان ارائه گردد.
مجلّدی كه اكنون تقديم خوانندگان گرامی می شود بيست و پنجمين اثر از اين مجموعه سترگ و دربردارنده 26 گفتار در باب ارزش عمر و راه هزينه آن می باشد كه مربوط به سخنرانی های استاد در دهه سوم ماه محرم 1384 در مسجد جامع رجايی شهر كرج و دهه اوّل صفر 1384 در مسجد النبی قزوين و دهه دوّم محرم 1384 در مسجد ملا اسماعيل يزد است.
اين مكتوب، علاوه بر در برداشتن متن سخنرانی كه لاجرم سبك و سياق متن را نيز گفتاری می سازد، از فوايد زير خالی نيست:
- عنوان بندی مناسب و تفكيك مطالب و موضوعات.
- استخراج مصادر آيات و روايات و ارائه مطالب متنوع ديگر در پی نوشت.
- ذكر نام مستقل برای هر بحث (در انتخاب نام هر مجلد و نيز هر گفتار غلبه موضوع مدنظر بوده است، نه انطباق كامل موضوع و محتوا)
- مجموعه متنوع فهرست ها و ...
در پايان، با اميد به اين كه اين اثر مورد رضايت حضرت حق و اهل بيت عصمت و طهارت عليهم السلام و مقبول نظر مبلغان دينی قرار گيرد، لازم است از استاد انصاريان، دامت بركاته، كه اين فرصت مغتنم را در اختيار قرار دادند سپاسگزاری نماييم.
مركز علمی تحقيقاتی دارالعرفان
پيش گفتار مؤلف
«الْحَمدُ لِلّهِ وَ الصَّلاة علی رَسُولِ اللّه وَ عَلی آلِهِ آل اللّه»
پايه گذار منبر و جلسات سخنرانی برای رشد و هدايت جامعه وجود مبارك پيامبر اسلام صلی الله عليه و آله بود. ارزش تبليغ دين از طريق منبر و جلسات تا جايی بود كه خود رسول اكرم صلی الله عليه و آله تا روز پايان عمرشان با كمال اخلاص به بيان معارف دين پرداختند و در اين راه زحمات سنگينی را متحمل شدند. پس از پيامبر، وجود مقدس اميرمؤمنان عليه السلام ادای اين تكليف الهی به عهده گرفتند كه بخشی از سخنرانی های آن حضرت در كتاب بی نظير نهج البلاغه موجود است.
امامان معصوم، به ويژه حضرت باقر و حضرت صادق عليهما السلام نيز تا جايی كه فرصت در اختيارشان قرار گرفت و مزاحمتی از جانب حكمرانان بنی اميه و بنی عباس برايشان پيش نيامد اين مهم را به صورت بيان معارف الهی و رشته های مختلف علوم به صورتی كه حجت تا قيامت بر همگان تمام باشد به عهده گرفتند و ديگران را كه مورد اعتمادشان در علم و عمل بودند به اين مسأله تشويق كردند.
عالمان مخلص و باعمل شيعه برای حفظ دين خدا و تبليغ معارف الهيه بر اساس قرآن و فرهنگ اهل بيت قرن به قرن تا به امروز كه سال 1387 هجری شمسی است اين جايگاه عظيم را حفظ كردند؛ شخصيت هايی چون شيخ مفيد، شيخ صدوق، شيخ